Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
10:13
Radio Slobodna Evropa A

Veber: EU neće dugo čekati na sporazum Beograda i Prištine

Kao što je iznenada, kao populističko sredstvo izborne kampanje, 2014. godine objavio da neće biti novih proširenje do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, tako iznenadno je predsednik Komisije Žan-Klod Junker i septembra prošle godine izjavio da bi Srbija i Crna Gora do 2025. godine mogle postati nove članice Evropske unije, piše Radio Slobodna Evropa.

M. Karović
 

- Time je na neki način odredio tempo daljeg širenja Evropske unije i Evropska komisija ga je u tome sledila. Rezultat toga je upravo Strategija o kredibilnoj perspektivi Zapadnog Balkana - kaže Bodo Veber, viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

Za razliku od nacrta Strategije, njena finalna verzija predviđa jasan mogući vremenski okvir samo za Srbiju i Crnu Goru, dok se za ostale četiri zemlje regiona - Albaniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo predviđa perspektiva učlanjenja u EU, ali ne i jasni vremenski rokovi.

Pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum između Beograda i Prištine, koji je u nacrtu Strategije bio lociran za kraj 2019. godine, u konačnom tekstu dokumenta nema više takvo oročenje. Umesto toga, u Strategiji se naglašava da treba "hitno zaključiti sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji".

Ostaje nejasno da li "hitno" može upućivati na datum pre ili posle 2019. godine.

Bodo Veber za RSE kaže da veruje da je ključ u kojem ovo treba čitati u tome da Brisel i Berlin neće čekati toliko dugo - gotovo dve godine - na postizanje pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine nego da će napori verovatno ići ka tome da se do njega dođe ranije.

- Mislim da početak stvarnih pregovora o pravno obavezujućem sporazumu, za razliku od spinova koje sada imamo u Beogradu i Prištini, sigurno neće početi pre nego što dobijemo novu nemačku vladu. A ako je dobijemo u martu ove godine, nisam siguran da je plan da se zaista pregovara tako dugo - ocenjuje Veber.

On veruje da će preduslov za stvarni početak finalne faze dijaloga između Beograda i Prištine o pravno obavezujućem sveobuhvatnom sporazumu biti formiranje nove nemačke vlade koje se očekuje u martu.

- Nemačka će biti jedan, ako ne i najvažniji, faktor koji će, zajedno sa EU, odlučiti šta su uslovi za okvir takvog jednog sveobuhvatnog sporazuma između Prištine i Beograda. Znači, bez Nemačke nećemo to znati, odnosno, tek sa nemačkom vladom će se doći do pozicije EU o okviru i konkretnom sadržaju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma. Bez tog sporazuma Srbija sigurno neće ući u EU ni 2025, ni 2030, ni 2050. godine - kaže Bodo Veber.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online