Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.11.2017.
20:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Zadrtost može da ubija decu

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji se povećava. Registrovan je i prvi slučaj u Jablaničkom okrugu.

EPA/Lindsey Parnaby
Zaludeo svet glupošću: Dr Endrju Vejkfild

Epidemija je proglašena na Dečjoj internoj klinici u Nišu jer je Institut za virusologiju Torlak kod petoro dece potvrdio tu bolest. Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš Zoran Veličković rekao je da ga plaši broj nevakcinisane dece. To je, prema njegovim rečima, 7.500 dece rođene od 2003. do 2016. godine.

- Ako se zna da jedan oboleli može da inficira 15 osetljivih, onda možete da zamislite kojom progresijom bolest može da se širi - upozorio je Veličković.

Prema njegovim rečima, petoro obolele dece nije bilo vakcinisano i uzrasta su od dve do 11 godina, što je propust zdravstvene službe, a isto tako i propust njihovih roditelja. Troje dece nalazi se na Dečjoj internoj klinici u Nišu, a dvoje je pušteno na kućno lečenje. Doktor Veličković kaže da postoji sumnja na još šest slučajeva i ističe da je vakcinacija najbolja prevencija u zaštiti od malih boginja.

Inače, i leskovački Zavod za javno zdravlje saopštio je da je klinički i laboratorijski potvrđen prvi slučaj malih boginja na teritoriji Jablaničkog okruga kod žene sa teritorije opštine Bojnik, stare 41 godinu. Obolela je hospitalizovana na Infektivnoj klinici u Nišu, navodi se u saopštenju.

MMR vakcinu bije loš glas zbog navodne povezanosti ove vakcine i pojave autizma. A sve je počelo još u februaru 1998. godine, kad je Endrju Vejkfild, abdominalni hirurg, sa saradnicima u časopisu "Lanset" objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, što se pre svega odnosi na male boginje.

Crna statistika

Tokom 2015. godine 134.200 osoba je umrlo zbog morbila u svetu, a 367 ljudi umire svakog dana, odnosno 15 svakog sata. Ako nevakcinisano dete dobije male boginje, može izgubiti sluh, dobiti upalu pluća, ali i zapaljenje celog mozga, pa čak i da umre.

Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju morbila i autizma, ali nisu uspeli. Pored toga, novinar "Sandej tajmsa" otkrio je 2004. godine da "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis "Lanset" u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online