Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.11.2017.
03:11
Z. Marjanović - Vesti A

Pod istim krovom 15 duša

Pešter se ove jeseni već dva puta okitio snegom, a između dva snega rane jesenje slane i mrazevi već isisavaju život iz planinske trave koja polagano poprima braonkastožutu boju koja najavljuje oštru sjeničku zimu.

Z. Marjanović
Glava porodice: Hamid Tutić sa unucima

Stada ovaca su sve ređe na livadama, a sve češće u torovima, ali porodicu Tutić iz sela Delimeđe u kojoj je Hamid glava i starešina petnaestoro duša koje žive pod istim krovom zima i duboki snegovi ne brinu previše.

Stado od 250 ovaca

Tutići su, poučeni svojim i iskustvima svojih predaka, na vreme obezbedili dovoljno hrane za sebe i za stado od 250 ovaca. U šupama je uredno spakovano preko 8.000 bala sena izbaliranog kada je za to bilo vreme, a u ambarima i vajatima je dovoljno druge hrane i za ovce i za brojnu čeljad.

- Od kada znam za sebe bavim se ovčarstvom, a čime bih drugo u ovoj pešterskoj lepoti koja je bogom dana za stočarstvo. U početku sam imao malo stado i malobrojnu porodicu, ali vremenom, a najviše zahvaljujući podsticajnim sredstvima države, naše stado sada broji 250 ovaca, a porodica je narasla na petnaestoro čeljadi i svi živimo pod jednim krovom. Radimo mnogo, ali i ne žalimo se na to koliko imamo. Međutim, naše imanje se ne ceni samo po broju ovaca i po livadama i njivama , po onome što imaš u kući i koliko bala sena imaš u šupama za seno, već po našoj deci. Oduvek sam učio svoju decu, a zatim i bratovljevu decu, da je data reč i obraz iznad bilo kakvog imanja i to je u našoj kući svetinja koja se poštuje i to je, pored dece, najveće bogatstvo naše kuće - ističe za "Vesti" Hamid koji već odavno sve više vremena provodi sa unucima nego za stadom jer se u kući Tutića dobro zna ko je za koji posao u kući, polju i toru zadužen.

Z. Marjanović
Planinka na glasu: Mirsada Tutić

Kako je selo Delimeđe dobilo ime može se samo naslutiti, ali to ne važi, prema rečima Samira i Avda, Hamidovih sinova, za složnu porodicu Tutić.

Sinovi dobri trgovci

- Brat i ja se nikada nismo pokajali što smo ostali i opstali na selu gde podižemo našu decu. Nas dvojca smo u porodici već odavno zaduženi za trgovinu, odnosno kupovinu i prodaju jagnjadi i ovaca i za izvoz jagnjadi, uglavnom u Crnu Goru. Prošle godine smo od stada imali 300 jagnjadi koje smo prodali - žensku za dalji uzgoj dugim stočarima, a mušku izvezli kupcima u Crnoj Gori. Prodajemo svoju, ali i jagnjad drugih stočara, uglavnom naših prijatelja i ni jedan jedini minut u dosadašnjem poslovanju nismo kasnili s isplatom. Ljudi to cene i sada više nismo samo poslovni partneri, već i prijatelji obe vere koji nas redovno posećuju i koje mi o praznicima posećujemo. U našim poslovnim odnosima sve se dogovara na reč koja se ovde još uvek i te kako poštuje - ističe Samir Tutić.

Unuci su moje blago

Ranije, dok je sticao i kućio, Halid je najčešće bio za stadom ovaca, ali polako mu stiže odmena od posla te glava kuće najviše vremena voli da provede sa unucima.
- Moje bogatsvo su moja deca, snahe i unuci koji žive u harmoniji, međusobnom poštovanju i ljubavi. Kad pod krovom ima ljubavi i razumevanja, onda je lako biti glava porodice i to samo onako, tek da se tako kaže. Naša snaga i naš uspeh jeste u dogovoru o svemu - kaže Hamid koji ne krije zadovoljstvo što leže i ustaje sa saznanjem da mu je porodica na okupu.
 

Z. Marjanović
Samir Tutić

Dok se o trgovini, prodaji jagnjadi, nabavci stočne hrane brinu sinovi, za čuvanje stada su zaduženi Hamidovi unuci koji polagano stasavaju, za mužu i pravljenje čuvenog sjeničkog sira zadužene su dve snahe i ćerka Mirsada koja je, kao i braća joj, odlučila da se ne odrekne pešterske lepote.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online