Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
11:48 >> 18:45h
Tanjug A

Letonija, prijatelj Srbije

Predsednik Letonije Valdis Zatlers sastao se danas, na početku posete Beogradu, s predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Tom prilikom Zatlers je potvrdio da će Letonija uskoro ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i Evropske unije.

Svečani doček Valdisa Zatlersa

Zatlers je naglasio da bi Srbija i ceo Balkan trebalo da budu deo nove Evrope u budućnosti.

''To je važno za stabilnost i održivi razvoj regiona. Pružićemo svu pomoć koja vam bude potrebna, podelićemo iskustva, pogotovo o teškoćama sa kojima ćete se susresti na putu ka EU. Ova poseta je prekretnica koja će u mnogome unaprediti naše odnose. Period posle krize je jako važan da bi se izgradili novi privredni i ekonomski odnosi, a današnji privredni forum je prvi u nizu poslovnih susreta", rekao je on.


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle sastanka da se baltičke zemlje i zemlje Balkana suočavaju sa velikim ekonomskim izazovima koji su posledica svetske krize, i da jedne drugima mogu pomoći iskustvima.


"Izložio sam naš put i način borbe protiv krize, ali razmere krize su na dramatičan način pogodile čitav evropski kontinent i svet. Verujem da u budućnosti moramo predvideti mehanizme koji će nas voditi ka sigurnijoj ekonomiji", rekao je Tadić.


Prema njegovim rečima, u Letoniji je već počela da opada nezaposlenost, a sličan trend uskoro bi trebalo da se dogodi i u Srbiji.


"U Srbiji raste izvoz i industrijska proizvodnja, i to su značajna pomeranja u našoj ekonomiji u odnosu na vreme pre krize, ali još smo pogođeni krizom i izvesno vreme ćemo trpeti konsekvence problema koji je pogodio čitavu Evropu", rekao je Tadić.


Predsednik Tadić danas je, kako je rekao, sa zadovoljstvom prihvatio poziv da zvanično poseti Letoniju.

Zatlersu, koji je boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, priređen je svečani doček, uz intoniranje himni i smotru počasne garde.


Predsednik ove blatičke zemlje u toku dana sastaće se i s premijerom Mirkom Cvetkovićem i predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić Dejanović s kojom će razgovarati o većem angažovanju parlamenata Srbije i Letonije u cilju poboljšanja parlamentarne saradnje dve zemlje.


Zatlers će, takođe, zajedno s premijerom Cvetkovićem, otvoriti poslovni forum Letonija - Srbija, u Privrednoj komori Srbije.


Kako je navedeno na sajtu šefa letonske države, Zatlersova supruga Lilita će u Beogradu posetiti Društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju "Živimo zajedno" i Etnografski muzej.


Prethodno, Zatlers i Tadić su se sastali u septembru 2008. godine na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Iz Srbije Zatlers odlazi u posetu Makedoniji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online