Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.07.2010.
12:00
J. Arsenović - Vesti A

Azilante svi obmanjuju

Kako bi se što pre rešili azilanata, zapadne zemlje daju pogrešne i nerealne informacije ljudima koji na osnovu sporazuma o radmisiji moraju biti vraćeni u Srbiju, upozoravaju u nevladinoj organizaiji Grupa 484.

- Naše iskustvo govori da u nameri da ih privole na povratak, vlasti zapadnih zemalja često govore da je sve dogovoreno sa vlastima Srbije i da ništa ne treba da brinu. Zato je jedna od naših preporuka bila da vlasti tih zemalja ni na koji način ne smeju da daju lažne informacije i tako te ljude dovode u zabludu - kaže za "Vesti" Danilo Rakić iz Grupe 484, organizacije koja se bavi problemima povratnika i njihovom reintegracijom.

Njihov problem i naša savest: Porodica Janković

Da li su "gluvi telefoni" radili i u slučaju porodice Janković iz Novog Brda koja je zajedno sa još 49 državljana Srbije sa Kosova nedavno deportovana iz Norveške, teško je ustanoviti. U Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije tvrde da nisu tačne optužbe ove porodice da ih niko nije dočekao na beogradskom aerodromu i ponudio smeštaj.

Deportovani većinom Srbi


Povratak se ostvaruje na osnovu obaveza koje je Srbija preuzela potpisujući više bilateralnih i zajednički Sporazum o readmisiji sa EU iz 2008. Iz tog sporazuma su trebale da budu izuzete osobe sa Kosova i Metohije, ali su upravo svi, od 50-ak prognanih iz Norveške, sa prebivalištem u pokrajini. Među njima nije bilo nijednog Albanca, a vrlo malo Roma, koji čine 80 odsto do sada deportovanih građana Srbije.


- Sedmoro naših službenika i tri vozila su non-stop na aerodromu i oni su zaduženi za prvi kontakt i prevoz tih ljudi do privemenog smeštaja. Od 52 lica koja su deportovana iz Norveške i za čiju smo deportaciju dobili informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova, samo jedan bivši policajac i četvoročlana porodica Janković nisu hteli da sarađuju i nisu potpisali papire. Jankovići su otišli besno, da bi se, gle čuda, obreli u neformalnom kolektivnom centru u kojem su živeli pre toga - kaže Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice.


Gerginov za "Vesti" objašnjava da Komesarijat obezbeđuje prihvat na 14 dana u interventnim centrima u Obrenovcu, Beloj Palanci, Zaječaru i Šapcu, sređuju papire, regulišu zdravstvenu zaštitu i povezuju deportovane građane sa nadležnim državnim institucijama.


- To je naša obaveza proistekla iz Strategije reintegracije povratnika, ali mnogi su u tim centrima ostali i po šest i više meseci. Nikog nismo ostavili na ulici, kao što to nije bio ni slučaj sa ovom grupom iz Norveške. Međutim, osim jedne majke sa dvoje dece koja je zatražila smeštaj i koju smo nakon noćenja na Avali odvezli i smestili u Centar za interventni prihvat u Šabac, niko od ostalih deportovanih nije hteo našu pomoć. Sami su priznali da su oni povratnici iz 2008. i 2009. i da će se snaći kod rođaka i prijatelja - tvrdi Gerginov.


Jankovići su reporteru "Vesti" preneli kako su im Norvežani rekli da su Srbiji dali veliki novac za njihov smeštaj, hranu, odeću, ali u Komesarijatu kategorično demantuju da su dobili sredstva od Norveške, već da troškove privremenog prihvata sami pokrivaju.
U Sporazumu sa EU o readmisiji uneta je odredba da Srbija i zemlje koje deportuju zajednički rade na humantiranom prihvatu deportovanih lica. To bi praktično trebalo da znači i da dogovaraju troškove.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online