Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 17.10.2017.
10:59
BIRN A

BIRN: Korupcija u vlasti - tužilaštvo ispituje donacije SNS

Nekoliko donatora tvrdi da su tokom izbora 2017. pomogli Srpskoj naprednoj stranci da sakrije poreklo novca, tako što su novac dobijen od SNS-a uplaćivali stranci pod svojim imenom. Zbog sličnih nalaza iz kampanje 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je ovu stranku Višem javnom tužilaštvu.

Tanjug
Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić

Zapošljavanje u javnim preduzećima preko stranke

U početku nisu tražili ništa zauzvrat.

Lokalni član Srpske napredne stranke (SNS) pomogao joj je da se zaposli kao vaspitačica. Poznaje i druge koji su se zaposlili u javnim preduzećima ili privatnim kompanijama čiji su vlasnici povezani sa SNS-om.

U proleće 2017. godine, pred predsedničke izbore, iz stranke su je jednom nedeljno zvali na sastanke. Aleksandar Vučić, u tom trenutku premijer Srbije, bio je predsednički kandidat SNS-a.

Na jednom od sastanaka, funkcioner stranke izdvojio ju je u stranu, dao 40 hiljada dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Da li bi ih donirala nazad SNS-u pod svojim imenom?

- Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim - rekla je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.

- Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac.

Pranje novca u izbornim kampanjama

Kaže da je na sastancima videla kako funkcioneri i druge pitaju da na sličan način uplate novac. Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nije izolovan slučaj već šema koju je Srpska napredna stranka razvila da bi - protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti - kroz podmetnute donatore prikrila pravi izvor novca kojim su finansirane izborne kampanje.

Još četiri donatora ispričala su BIRN-u istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40.000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom.

BIRN otkriva da je zbog sličnih donacija Agencija za borbu protiv korupcije ove godine tražila od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da protiv SNS-a pokrene krivični postupak zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014. godine.

I dok je bilo nemoguće utvrditi poreklo novca koji su zvanični donatori dobijali od stranke, dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima.

SNS nije odgovorila na BIRN-ova pitanja i zahteve za komentar. Za krivično delo pokušaja skrivanja izvora donacija zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

Misteriozna lista

Liste donatora SNS-a drugačije su od lista drugih stranaka. Tokom kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, 98 odsto individualnih donatora SNS-a uplatilo je identičan iznos: 40.000 dinara.

U zbiru, vojska donatora koja je SNS-u uplatila identičnu sumu novca, donirala je Vučićevoj kampanji više od dva miliona evra – iznos koji prelazi trećinu njegovog ukupnog budžeta od 6,5 miliona evra. Veći deo ostalih prihoda došao je iz državnog budžeta u skladu sa izbornim pravilima.

Ta vrsta finansijske nadmoći omogućila je naprednjacima da mobilišu mase na skupovima, preplave zemlju bilbordima i medije reklamama. Zapravo, stranka je potrošila 83 odsto sredstava - preko 5,3 miliona evra – samo na reklamiranje.

Vučić je pobedio sa 55 odsto glasova na izborima za koje su posmatračke grupe rekle da su bili obeleženi kupovinom glasova, zastrašivanjem i kontrolom medija. Drugoplasirani kandidat dobio je 16 odsto.

Sumnjive donacije SNS-u obeležile su i izbore 2014. i 2012. godine. Iako su i ostale stranke imale diskutabilne donatore, uključujući kompanije koje su velikodušno donirale uprkos poslovnim gubicima, SNS se i tada isticala hiljadama donatora koji su uplaćivali iste iznose.

Agencija za borbu protiv korupcije već dugo ima razlog da bude sumnjičava prema donatorima SNS-a. Ona je sumnjala da donacije "potiču iz nelegalnih aktivnosti, u koje između ostalih spada i sumnja na pranje novca", navodi se u izveštaju u koji je BIRN imao uvid.

Celokupan tekst možete pročitati ovde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online