Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
20:45
Danas A

Budimir Lončar: Srbiji se nameće lažna dilema EU ili Rusija

"Krivo je postavljena teza, da je Srbija između Rusije i EU. Zaoštrenost odnosa Rusije i NATO neće izdržati još dugo. Kretanje je takvo da već sada Nemačka, Italija i Francuska naznačavaju kako se ova kriza mora prevazići što pre", rekao je Budimir Lončar, bivši ministar inostranih poslova SFRJ na tribini pod nazivom "Međunarodni odnosi i antifašizam", prenosi Danas.

pixabay.com
 

Lončar je obrazložio svoj stav o diplomatskoj poziciji Srbije rečima da je odabir između EU i Rusije "nategnuta dilema". On je rekao da se Rusija oseća kao opkoljena zemlja i da je zbog toga sada u kontraofanzivi.

- Kisindžer rekao da se mora revidirati Atlantizam. Greška je Klintona što je proširio Atlantski pakt, jer sada ulaze u trbuh Rusije sa Ukrajinom. Kad tad će doći do preispitivanja i prilagođavanja odnosa Rusije i Zapada. Srbija ne treba da ima opterećenje da li će sa ili protiv Rusije. Poglavlja 23 i 24 govore o vladavini prava,  to mora biti preduslov za ulazak u EU, a ne kosi se sa dobrim odnosima Srbije i Rusije - naveo je Lončar.

On je istakao da je Jugoslavija pre raspada bila na nivou sadašnjih članica EU, zapadnih, a ne istočnih zemalja članica, a da je sada svaka od bivših republika u ekonomskim dugovima i društveno u velikom društvenom zaostatku za Unijom.

- Rat je na ovim prostorima srušio društvene vrednosti, zaustavio razvoj. Ceo region zaostaje za prosekom EU, Srbija 30, Hrvatska 20, a Slovenija 15 godina. Jasno se vidi šta je zadatak, a Rusija tu nije prepreka - ponovio je svoj stav diplomata.

Govoreći o globalnim izazovima izneo je mišljenje da je svet danas u središtu nuklearne krize i da je to "igra nerava koja lako može izmaći kontroli". Smatra da je Kina ostvarila izvanredan ekonomski napredak, kao i da je pobeda Trampa u SAD još jedan faktor koji produbljuje neizvesnost.

- Nije Tramp stvorio situaciju, već situacija Trampa. Neophodno je stvoriti jedno veliko otvoreno i fer svetsko tržište, a Tramp proglašava protekcionizam parolom Amerika prva. Danas je multicentrični svet. Oslabila je srednja klasa u svim velikim i važnim članicama. Završetkom Hladnog rata nestao je bipolarni poredak, a intervencijom SAD u Iraku završena je era unipolarizma - podvukao je Lončar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online