Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.10.2017.
14:21
Dojče vele, Vestionline A

Pacoli: Radujem se pomirenju sa Srbijom!

"Jedan od koraka ka pomirenju jeste naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol, a vrlo intenzivno razmišljamo da povučemo i zahtev za učlanjenje u Unesko", rekao je šef kosovske diplomatije Bedžet Pacoli.

EPA//Valdrin Xhemaj
Redžep Pacoli je uveren u dobre odnose sa Srbijom

Pacoli je istakao da se raduje pomirenju "pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region".

- Jedan od koraka ka tom pomirenju jeste i naše povlačenje zahteva za učlanjenje u Interpol. Mi vrlo intenzivno razmišljamo i da povučemo zahtev za učlanjenje u Unesko, čime bi Srbiji poslali vrlo snažan signal da želimo da pomažemo proces dijaloga. Ali ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije. Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja - izjavio je Pacoli za "Dojče vele".

Proces priznavanja u zaostaku

Pacoli kaže i da je "proces priznavanja malo u zaostatku jer je tokom mandata prethodnog ministra došlo samo do dva nova priznanja Kosova".

- Moja agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa zemljama sa svih kontinenata, a posebno sa državama koje nisu priznale Kosovo. Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati - izjavio je on.

Crvene linije

Na pitanje da li će Kosovo ubuduće imati neke "crvene linije" po pitanju dijaloga sa Srbijom, pošto se u Prištini sve vreme govori da od dijaloga profitira samo Srbija, Pacoli kaže da ne trebalo govoriti o crvenim linijama, "pošto je dijalog tu da amortizuje probleme i izazove, a ne da ih pooštrava".

- Crvene linije bi trebalo da imamo kada su u pitanju nasilje i rat, a dijalog je tu da nađe rešenja. Mislim da bi dijalog trebalo da posluži za rešavanje problema, a ne za prikupljanju političkih poena na unutrašnjem planu. Proces se odvija u pravom smeru i ja vidim pozitivne pomake i od strane Srbije - rekao je on.

Vučićeva inicijativa - rešenje problema

Prema njegovim rečima, inicijativa Vučića za unutrašnji u dijalog u Srbiji ne bi trebalo da se kritikuje, već bi na to trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije.

- Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo - rekao je on.

On je još rekao da je Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije.

Dan pomirenja će doći - zna Srbija

- Mi bi trebalo da intenziviramo odnose po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard. Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju - kaže Pacoli za DW.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online