Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.09.2017.
18:30
J. Arsenović - Vesti A

"Berlin sad pita za Savamalu"

Nakon nedavno okončanih parlamentarnih izbora, dosadašnja i buduća nemačka kancelarka Angela Merkel moraće da sastavi vladu od ideološki nespojivih stranaka, tim pre jer su socijaldemokrate, dosadašnji partneri demohrišćana u velikoj koaliciji, najavile da idu u opoziciju. Kako će se moguća kombinatorika novog Merkelinog kabineta odraziti na Srbiju i Balkan za "Vesti" govori dugogodišnji dopisnik "Politike" iz Nemačke Miroslav Stojanović.

printscreen/RTRS vijesti
Miroslav Stojanović, dopisnik Politike iz Nemačke

Da li se može očekivati promena kursa prema Balkanu, pre svega Srbiji?
- Suštinski ne, ali u nijansama da. Bitno je ko će uzeti Ministarstvo spoljnih poslova. Bez obzira na to što kancelarka ima presudnu ulogu u kabinetu, ipak su ministarstva dosta samostalna u određivanju tempa politike i šta će u prvi plan staviti. Neće biti značajnijih promena. Merkelova je zacrtala ideju o većem uticaju Nemačke na ovom prostoru i Berlinska inicijativa će se verovatno nastaviti. I što se tiče ulaska Srbije u EU, sadašnja garnitura vlasti u Beogradu imaće njenu podršku.

Pusti snovi

Koja bi vladajuća koalicija najviše odgovarala Beogradu?
- Najviše bi nam odgovaralo kada bi ostala velika koalicija demohrišćana i socijaldemokrata. To su stranke koje imaju dugo političko iskustvo i imaju ljude koji su kompetentni i koji poznaju međunarodnu politiku. Liberali imaju dosta tanak kadrovski sastav za poziciju kompetentnih ljudi. Sa Zelenima je to takođe slučaj.

Znači da ovdašnji mediji mogu da nastave sa propagandom o velikom prijateljstvu Merkelove i Vučića?
- Spoljnu politiku nijedne zemlje, pa tako ni Nemačke, ne određuje stepen prijateljstva, već interesi. Naravno, vrlo je važno imati prijatelja kao što je Merkelova, ako je to zaista stvarno prijateljstvo.

Postoji teza da će, ko god da dođe i preuzme Ministarstvo spoljnih poslova, insistirati na pravnoj državi, te da slučajevi poput Savamale neće više Beogradu da se gledaju kroz prste?
- U to sam uveren. Bez obzira na to da li će to biti samo verbalni zahtevi, a da suština ostaje u zatvorenom krugu i u razgovorima u četiri oka, oni će u saopštenjima i upozorenjima uvek pominjati te teme koje su za njih glavne, liberalima i zelenima to su ljudska prava, pravna država, sloboda štampe.

Ko bi mogao biti novi nemački šef diplomatije?
- U ovom času to je Džem Ozdemir, lider Zelenih. Kao što znate, oni su kritični kada su pitanju oblasti pravne države i ljudskih prava. I na tome će oni više stavljati naglasak nego što su to radili Socijaldemokrate u vreme Štajnmajera i kasnije Zigmara Gabrijela.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online