Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.09.2017.
08:59
sputniknews.com, Vestionline A

Dačić: Rusija je rastuća svetska sila

Odnosi sa Rusijom su, kako je naveo Dačić, takođe, vrednost koju Srbija treba da razvija u ovom veku jer je Rusija rastuća svetska sila i naš interes je da sa njom sarađujemo i ekonomski i politički jer nas na to obavezuje istorija, ali i pragmatičnost.

Tanjug
Ivica Dačić ulaže velike nade u saradnju sa Rusijom

Uspeh Srbije u 21. veku direktno će zavisiti od toga koliko će naša zemlja biti integrisana u organizacije i poslovne strukture, od regiona, preko Evrope, do globalnih udruženja i saveza, smatra potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U autorskom tekstu u specijalnom izdanju "Blica" objavljenom povodom 21. rođendana tih novina, Dačić je naveo da su pred Srbijom u 21. veku tri velike obaveze, ukoliko želi da ostane deo naprednog čovečanstva, unapređenje bezbednosti, integracije u organizacije i poslovne strukture, od regionu, preko Evrope, do globalnih udruženja, i promene koje moraju biti stalne.

Ističe da je bezbednost imperativ savremenog društva i da Srbija nije izuzetak i da je bezbednost građana i dece Srbije apsolutni prioritet, jer nebezbedne zemlje nemaju nikakvu šansu za napredak, a ni kapital koji ne oseća da može da bude bezbedan neće doći.

Za drugi imperativ, promene, potpredsednik Vlade Srbije je naveo da je Srbija mala zemlja, koja jednostavno ne može sama i da će uspeh naše države u 21. veku direktno zavisiti od toga koliko će biti integrisana u organizacije i poslovne strukture, od regiona, preko Evrope, do globalnih udruženja i saveza.

On je ukazao da ne misli samo na Evropsku uniju, koja je ključni prioritet, već i na još aktivniju ulogu Ujedinjenih nacija i svih njenih tela, zatim na svetske trgovinske i finansijske institucije, regionalne inicijative i megaprojekte poput Novog puta svile.

Odnosi sa Rusijom su, takođe, vrednost koju Srbija treba da razvija u ovom veku jer je Rusija rastuća svetska sila i naš interes je da sa njom sarađujemo i ekonomski i politički jer nas na to obavezuje istorija, ali i pragmatičnost, istakao je ministar spoljnih poslova.

Obrazlažući treći prioritet, stalne promene, potpredsednik Vlade Srbije je naveo da su samo stalne promene garant da ćemo ići u korak sa svetom u kojem je promena konstanta.

Dačić je istakao da ukoliko Srbija bude dovoljno jaka i ostvari bar ova tri cilja, onda će za nju 21. vek biti jedan od prosperitetnijih u njenoj istoriji.

- U tom slučaju Srbija će biti bezbedna, visokointegrisana zemlja, čiji sistem i ljudi će biti u stanju da se stalno menjaju i prilagođavaju novom vremenu, privlačna za dolazak kapitala i za ostanak ljudi, koji svoju budućnost grade u svojoj zemlji - napisao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova je naveo da će Srbija uskoro postati članica Evropske unije i da će to biti njen istorijski dan, a da će koristi od članstva biti mnogostruke.

Dačić je napisao i da je duboko uveren da smo nepovratno izašli iz zone u kojoj su mogući sukobi sa susedima, a da pošto smo mala i miroljubiva zemlja treba da sačuvamo otvorenost prema svima i da se ne svrstavamo u blokove oko globalnih sila, zbog čega je vojna neutralnost naša strateška odluka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online