Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.08.2017.
16:47
Vestionline, Tanjug A

"Zašto se Albanci bune kad su ih popisivali eksperti iz SAD, Britanije..."

Predsednik Koordinacionog tela za tri opštine sa većinskim albanskim stanovništvom juga centralne Srbije, Zoran Stanković izjavio je da ne razume na koji način Vlade Srbije može da manipuliše brojem Albanaca u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

A. Čukić
Nije mu jasno kako je Vlada Srbije mogla da manipuliše podacima: Zoran Stanković

Povodom vesti da se na novoj službenoj veb stranici opštine Bujanovac, koja je još u fazi izrade, nalazi i rubrika posvećena dijaspori, a koja bi trebalo da, kako su objasnili opštinski zvaničnici, služi zarad prikupljanja podataka Albanaca koji žive u inostranstvu kako bi se "sprečila eventualna manipulacija Vlade Srbije o broju Albanaca u opštini Bujanovac", Stanković kaže da mu nije jasno na kakvu manipulaciju misle.

- Nisam razumeo kako Vlada Republike Srbije može da manipuliše brojem Albanaca. Dakle, kad većina pripadnika Albanske manjine nije htela da se popiše, država je organizovala procenu broja stanovnika kako bi te tri opštine mogle nesmetano da funkcionišu kao i da ni jednog trenutka ne budu uskraćene za bilo koja budžetska davanja - naveo je Stanković u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Procenu su, kaže, radili međunarodni ekpseri i u njoj su učestvovali lideri Albanaca na jugu Srbije, između ostalog Riza Halimi i Šaip Kamberi kao narodni poslanici, predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi.

- Eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Evropske unije radili su na proceni broja stanovnika. Inicijativa za procenu broja stanovnika proistekla je iz težnje države da se prevaziđu otvorena pitanja koja su neminovno stvorila niz nepogodnosti po albansku manjinu, s obzirom da većina pripadnika te manjine nije htela da se popiše 2011. godine - rekao je Stanković.

Ukoliko je, kako kaže, i bilo nekih nedoumica i nezadovoljstava procenom broja stanovnika politički lideri Albanaca iz ovih opština su imali mogućnost da im na sva pitanja odgovore međunarodni eksperti.

On je naglasio da su Albanski lideri iz tri opštine na sva postavljena pitanja dobili odgovore od eksperata, nakon čega je dogovereno da bude prihvaćena procena broja stanovnika bez ikakvih uslovljavanja sa bilo koje strane, naglasio je Stanković.

Stanković je istovremeno postavio i pitanje da li je posao opštine da putem svoje veb stranice prikuplja podatke o Albancima u inostranstvu i koja je poruka zvaničnika opštine, ljudima koji žive na tom prostoru.

Podseća se i da je Vlada Srbije usvojila je Zaključak početkom jula 2015. godine na osnovu kojeg će predstavljena procena broja stanovnika biti u upotrebi do sledećeg popisa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online