Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.08.2017.
18:31
Vestionline, n1 A

Dačić: Saznanja se odnose na službe i strani faktor

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Nišu sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim. Dačić je rekao da je sastanak bio dobar, konstruktivan i otvoren i precizirao da se bezbednosna saznanja do kojih je došla Srbija ne odnose na makedonsku vladu, već na bezbednosni sektor uz uplitanje stranog faktora.

Tanjug
Dačić s makedonskim kolegom ispravlja nesuglasice

- Preneo sam svom kolegi bezbednosna saznanja o našem diplomatskom predstavništvu. Saznanja su izazvala našu reakciju da smo želeli da izbegnemo mogućnost da nastane trajna šteta u našim odnosima u smislu da Srbija bude uvučena i lažno optužena za izazivanje određenih nemira ili za destabilizaciju Makedonije. U tom smislu je vaoma važno da sve ove stvari budu proverene i da nesuglasice rešavamo dijalogom - rekao je Dačić na konferenciji za štampu posle sastanka.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dačić je precizirao da se saznanja srpskih bezbednosnih službi ne odnose na makedonsku vladu ili neko konkretno ministarstvo u Skoplju, već na bezbednosni sektor.

- Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa - rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan uticaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.

- Ono na šta smo mi ukazali se odnosi na bezbednosni sektor - istakao je Dačić.

- Teba da razlikujete dve strane - ofanzivni obaveštajni rad protivnekoga i kontraobaveštajni rad. Ovde je reč o našim podacima kontraobaveštajnih službi o tome da postoji ofanzivno delovanje protiv interesa Srbije, sa krajnjim ciljem da se Srbija optuži za izazivanje nestabilnosti u Makedoniji - objasnio je da sprski ministar.

On je dodao da su Srbija i Makedonija prijatelji i da treba da se tako ponašaju, ističući da obe zemlje treba da se čuvaju da ne budu uključene u gobalne igre.

- Treba da se čuvamo toga da budemo uključeni u neke globalne igre. Od Srbije Makedoniji ne preti nikakva opasnost, sa severa možete imati samo uticaj prijateljstva. Srbija ne radi ništa što bi osporavalo makedonski narod i državu i želimo samo unapređenje odnosa - dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da je u bezbednosnom smislu bitno da bezbednosne strukture sarađuju tako da štitimo prava i interese dveju interesa u celini, kao i naše diplomate u Skoplju i vaše u Beogradu.

Nikola Dimitrov je posle sastanka rekao da je obaveštajna aktivnost veoma delikatna, ali da je siguran da u nju nije bila upletena makedonska vlada.

- Svestan sam koliko je javnost delom zbunjena i željna informacija, ali znate da je obaveštajni sektor veoma delikatan. Ulaženje u previše detalja o obaveštajnoj aktivnosti bi nas odvelo u pogrešnom pravcu, i Srbiju i Makedoniju - rekao je Dimitrov.

Tema Živaljević je završena. Dogovoreno je da se to pitanje reši sporazumno između dve služb ei to pitanje smo rešili. Želim da kažem da vi dobro u Makedoniji znate da su predstavnici mnogih drugih službi umešali u raznim dešavnajima, Srbija se nije mešala niti ćemo to činiti. Ne želimo da se srbija optužuje da izaziva nestabilnost u makedonoji

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online