Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.08.2017.
04:09
N. S. Preradović - Vesti A

Srpsko pivo osvojilo Evropu: Pelcer star tri veka

Na tržištu Evropske unije od uvoznih piva izvan bloka srpski brendovi su drugi najpopularniji, a jedino ispred su meksička piva. EU je prošle godine uvezla 46,9 miliona litara piva iz Srbije i to je zaista veliki uspeh jer je naša zemlja našla svoj "pivski put" ka evropskim potrošačima. Uspeh je još veći ako se zna da su unutar EU najveće pivopije poput Nemaca, Čeha, Holanđana.

pixabay.com
Prošle godine iz Srbije izvezeno u EU 46,9 miliona litara piva 

Milan Prostran, agroekonomista, za "Vesti" kaže da ne čudi podatak da su srpska piva druga najtraženija u zemljama EU.

- Dve moćne evropske kompanije Hajneken i Karlsberg su vlasnici najvećih pivara u Srbiji i logično je da svoje pivo izvoze u Uniju - kaže Prostran.

Prema njegovim rečima, to ipak nije jedini razlog. Naime, srpsko pivo se pravi od kvalitetnih sirovina (ječam, hmelj), pa je to argument više da popularno piće nađe put do probirljivih evropskih potrošača. Ne treba zaboraviti da je tradicija proizvodnje piva u našoj zemlji duga, pa to pivo pije cene.

Godišnja potrošnja po glavi stanovnika

Zemlja        litara
Češka         143
Nemačka    110
Austrija       108
Estonija      104
Hrvatska      82
Srbija           56
EU               68

- Pančevačka pivara je osnovana 1720, a Vršačka 1724. godine. Čelarevo i Apatin su oduvek bili poznati po vrhunskom pivu - navodi Prostran.

Iako je čak 90 odsto srpskih pivara u rukama stranaca, u poslednje vreme niču male lokalne pivare, koje imaju izuzetan kvalitet, a pivom snadbevaju restorane i kafane.

- Turisti koji posete našu zemlju i probaju neko od lokalnih piva su izuzetno zadovoljni jer je reč o kvalitetnom piću - navodi naš sagovornik.

On navodi da su odvajkada Nemci bili vlasnici vojvođanskih pivara, pa je i tehnologija proizvodnje drugog najpopularnijeg pića na svetu dobra u Srbiji.

Inače, EU je prošle godine proizvela 39 milijardi litara piva, što je za 400 miliona više nego 2015. godine i odgovara proizvodnji od 76 litara po stanovniku. Proizvedeno je i gotovo 900 miliona litara piva koje sadrži manje od 0,5 odsto alkohola ili je potpuno bez alkohola.

Holandija lider

Holandija je u EU vodeći izvoznik, budući da je izvezla 1,9 milijardi litara piva sa alkoholom, a slede Nemačka sa 1,7 milijardi, Belgija sa 1,5 milijardi, Francuska sa 0,7 milijardi i Britanija sa 0,6 milijardi.

Dve trećine piva s alkoholom u EU proizvodi se u šest članica, a s proizvodnjom od 8,3 milijarde litara (21 odsto od ukupne proizvodnje u EU), Nemačka je prošle godine bila vodeći proizvođač. Iza Nemačke je Velika Britanija koja je proizvela 5,1 milijardu litara piva, Poljska četiri milijarde, Španija 3,7 milijardi, Holandija 2,6 milijardi, a Belgija 2,3 milijarde.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online