Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.06.2017.
16:31
J. L. Petković - Vesti A

Šta očekuju Srbi na KiM od izbora: Beograd zanima "pin kod", a ne želje naroda

Srbi na Kosovu i Metohiji uglavnom su ravnodušni i ne očekuju puno od predstavnika u Prištini koje danas biraju, ocenjuje većina sagovornika "Vesti". Tome je, zaključuju oni, značajno doprinela predizborna kampanja, u kojoj su, kako kažu, umesto argumenata korišćeni pritisci, psovke i uvrede.

Vesti
Glasanje u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici

- Pritiskom na Srbe, što medijskim, što fizičkim, a što pretnjama ukidanjem radnih mesta i plata, nosioci vlasti u Beogradu su pokazali da im je do Srba stalo kao do "pin koda" kojim se pristupa "budžetskim bankomatima" u Beogradu i Prištini. Na ovaj način, bojim se, da je Beograd Srbima poslao jasnu poruku da na njega ne mogu računati. Pa još ako tome dodamo i najavu promena Ustava Srbije u delu koji se odnosi na KiM, utisak je još mučniji. Konačno, Beograd je u toku ove prljave kampanje koju je vodio za sebe, a ne za nas, definitivno posejao podelu na sever i jug. Sever koji je miljenik Beograda jer lakše može da ga kontroliše, i jug koji je van domašaja instrumenata kontrole i koji je nazivan različitim imenima, od izdajnika do gnjida, vašaka i drugih insekata - ocenjuje Alekandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice. 

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev iz severnog dela Kosovske Mitrovice za “Vesti” kaže da je lično uverena u to da Srbi "ne očekuju ništa". 

- Govorim pre svega o onima koji su na bilo koji način vezani za budžet Republike Srbije, a pristali su da ispune zahtev svojih nadređenih da glasaju za izabranu listu. Kada neko na izbore na kojima se glasa po sosptvenom uverenju ide kako bi zaokruzio "instrukciju" teško je govoriti o očekivanjima, jer su onda i očekivanja, pretpostavljam "instruisana". Sigurna sam u to da, ipak, ove izbore ni ovog puta, većina Srba sa Severa i dalje nije doživela kao "svoje", "prirodne" izbore u kojima osećaju i iskazuju jasnu potrebu da aktivno učestvuju u izbornom procesu - zaključuje Lazarević. 

Marko Jakšić, bloger iz Kosovske Mitrovice za “Vesti”: 

- Ko god da od srpskih kandidata pobedi, jedini gubitnici ovih izbora biće kosmetski Srbi jer ih čeka težak period pun neizvesnosti, praćen daljom erozijom institucija Republike Srbije, porastom etničke netrpeljivosti posebno ako vladu Kosova formira "OVK koalicija" na čelu sa Haradinajem i budućim briselskim dogovorima koji su po pravilu i praksi uvek bili na njihovu štetu.

Budimir Ničić, direktor Medija centra u Čaglavici smatra da su Srbi potpuno ravnodušni i da ne očekuju previše od ovih izbora.

- Ni u kampanji im gotovo niko ništa konkretno nije obećao što bi se odnosilo na pre svega poboljšanje njihovog života. Kampanja je pre svega bila primitivna od strane mnogih učesnika izbora i bila je fokusirana na to ko će koga žešće da ispljuje, izvređa, proglasi izdajnikom i slično, tako da se verujem građanima sve to smučilo I nemaju neka prevelika očekivanja. Ono što takođe utiče na tu ravnodušnost građana je što su postali svesni da se o bitnim procesima na Kosovu srpski predstavnici u kosovskim institucijama najmanje pitaju, jer u njihovo ime odlučuje pre svega Beograd zarad svojih interesa, a oni su tu da samo da aminuju podižu ruku kad im se naredi i snose odgovornost za to.

Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca, pak smatra da Srbi očekuju da će im njihovi predstavnici rešiti nagomilane probleme. 

- Očekivanja našeg naroda su da izaberu prave predstavnike koji će moći da reše nagomilane probleme, što do sada nije bila praksa, već su ti problemi nastavili da se gomilaju. Očekuju da ti ljudi zastupaju njihove interese i da u kosovskom parlamentu imaju mnogo više autoriteta u borbi za svoja prava nego što su ih imali do sada - zaključuje Dimitrijević. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online