Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.07.2010.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Prištinu što pre treba obuzdati

Povodom terorističkog akta u severnom delu Kosovske Mitrovice, u kome je jedna osoba poginula, a jedanaest povređeno, ministar za Kosovo i Metohiju, Goran Bogdanović kaže da su svi međunarodi faktori na Kosmetu upozoreni kakve su posledice nasilne integracije severa pokrajine.

Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju
 

Zbog tog bombaškog napada, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije kao odgovornog je označio šefa Međunarodne civilne kancelarije za KiM Pitera Fejta, a Bogdanović u razgovoru za "Vesti" kaže i da već godinu dana Srbija traži Fejtovu smenu.
 

Koje su političke posledice bombaškog napada u Kosovskoj Mitrovici?
 

- Sada je poslednjem skeptiku jasno da Priština u svojim namerama ne preza ni od čega. Niko više nema prava na dilemu, kristalno je jasno, da na Kosovu i Metohiji neće biti mira dok se ne obuzda Priština i njene separatističke ambicije. Svako ko podržava ovakvo ponašanje Prištine postaje saučesnik albanskih terorista i separatista. Oni koji su podržali nelegalnu jednostarno proglašenu nezavisnost moraće da odluče, da li su i dalje spremni da zatvaraju oči i tolerišu Prištini politiku nasilja i terorizma koje preti da ugrozi stabilnost regiona. Poruka Beograda je uvek bila jasna, mi ostajemo privrženi principu rešavanja svih problema diplomatskim sredstvima ali obuzdajte Prištinu na vreme, dok ne bude kasno za to. Poslednji čas je za to, jer u mesecima pred odluku Međunarodnog suda pravde, Priština će intenzivirati incidente i nasilje prema kosmetskim Srbima.
 

Da li ovaj teroristički akt znači da tzv. integracija severa može da se obavi i nasilnim putem?
 

Neće biti iseljavanja

Očekujete li talas iseljavanja Srba? I da li bi se on eventualno mogao sprečiti?
- Ne samo da ne očekujem, nego do toga neće doći. Neposredno po terorističkom napadu došao sam u Mitrovicu, u stalnom sam kontaktu sa narodom koji apsolutno ima poverenje u državu Srbiju i njene organe. Bitno je da u ovim trenucima, kosmetski Srbi ostanu mirni, pribrani i da ne nasedaju na provokacije.

- Taj teroristički napad pokazuje da svaki pokušaj ostvarenja plana Prištine za integraciju Severnog dela Kosmeta, može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost. Sa druge strane, pokazuje da su albanski separatisti spremni na sve, čak i na prolivanje krvi. Mi smo svesni toga. Kategorički smo preneli Kforu i Euleksu da je na njima odgovornost, da spreče svaki pokušaj menjanja realnosti na terenu. Upozorili smo, ne samo legalno međunarodno prisustvo u pokrajini, već i sve relevantne faktore u međunarodnoj zajednici, kakve bi sve posledice po mir i stabilnost regiona imao pokušaj nasilne integracije. Otvaranje kancelarije takozvane vlade Kosova u severnoj Mitrovici imalo je za cilj ispipavanje pulsa kako će reagovati Srbi, koji je nažalost doveo do gubitka jednog života. Ne smem ni da pomislim, do čega bi sve doveo nasilni pokušaj integracije severa. Zato, upozoravamo sve, da je bolje sprečiti nego lečiti.

Vlast u Beogradu je za krivca napada imenovala Pitera Fejta, ali nije zatražila njegovu smenu. Zbog čega?
 

- Mi godinu dana permanentno, u svim kontaktima i razgovorima tražimo smenu Pitera Fejta.
 

Da li je zvanični Beograd mogao da reaguje još nekako osim osudom i saopštenjem Saveta za nacionalnu bezbednost?
 

- Posmatrač i analitičar koji pažljivo iščitava saopštenja i osude, između redova može da zaključi, da njih prate konkretni potezi i mere. Međutim, u politici i diplomatiji, ne mogu uvek mere koje se preduzimaju biti javno i saopštene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online