Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Struja "ubila" Vučićev BDP

Ako se do krja godine nastavi privredni rast koji je postignut u prvom kvartalu, prognoza premijera Vučića da će Srbija u 2017. imati rast bruto društvenog proizvoda (BDP) između četiri i pet odsto biće samo još jedno u nizu olako datih obećanja.

Tanjug
EPS kao rupa bez dna: Termoelektrana "Nikola Tesla"

U najnoviji broju stručnog biltena MAT (Makroekonomske analize i trendovi) navodi se da je u prvom tromesečju podbacila proizvodnja električne energije i da je to razlog što je podbacio na generalnom nivou rast.

- U prvom kvartalu ove godine proizvodnja električne energije je smanjena za 14,5 odsto, a u samom martu je to produbljeno na skoro 23 odsto. To je dovelo proizvodnju ukupne industrije skoro na prag međugodišnje stagnacije - prokomentarisao je ekonomista Stojan Stamenković.
Iako su skoro sve oblasti prerađivačke industrije rasle, pad proizvodnjestruje je poremetio generalnu sliku srpskog privrednog rasta za prvo tromesečje.

Kasno do uglja

Za profesora Arsića nisu uverljiva opravdanje da su loši vremenski uslovi razlog pada proizvodnje struje.
- Slične vremenske prilike imale su i Hrvatska i BiH, pa su imale rast proizvodnje struje. I ne stoje objašnjenja da je pad zbog zaleđenog Dunava jer je pad u proizvodnji započeo još u decembru, pre hladnoća, i to u termoenergetskom sektoru - kaže Arsić.
On podseća da se 70 odsto struje proizvodi iz uglja i da u EPS-u nisu na vreme obezbedili otkrivku i došli do uglja.

Dugogodišnji novinarka koji se bavi energetikom Jelica Putnikovića ukazuje da je smanjenja proizvodnja električne energije u prethodnom periodu kompleksno pitanje i da država ne može da uperi prst u EPS kao glavnog "krivca" za privrednu stagnaciju.

- Problemi sa smanjenom proizvodnjom električne energije su svakako nešto čime ova komapnija treba da se pozabavi, ali je mnogo veći problem države ako u BDP u tolikoj meri učestvuje poslovanje samo jedne kompanije. To ukazuje da uje privreda u lošem stanju i da tu treba da se više uradi - da imamo više firmi koje bi vukle celokupnu privedu, a samim tim i BDP - komentariše Putniković za "Vesti".

Prema proceni Milojka Arsića, profesora na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, nakon rezultata u prvom kvartalu najbolje što se može očekivati u ovoj godini jeste rast od tri odsto.

Od pečenjare do fotelje

Neki ukazuju na nestručan menadžment u EPS-u kao razlog lošijeg poslovanja ključnog javnog preduzeća za srpsku privredu. Podsećamo v.d. generalnog direktora EPS-a je Milorad Grčić, kojeg je mimo konkursa postavila Vlada Srbija.
I dok je bio direktor Kolubare, koja obezbeđuje najveći deo uglja za proizvodnju više od polovine struje u državi, Grčić je izazivao podsmeh zbog svoje radne biografije jer je do tada bio samo vlasnik kafića i pečenjare u Obrenovcu. U njegovoj sadašnjoj zvaničnoj biografiji na sajtu EPS-a stoji da je diplomu stekao na Univerzitetu Edukons u Sremskoj Kamenici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online