Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.04.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Mladi genijalci neiskorišćeno blago Srbije: Uzmi medalju i beži u svet

Studenti već odavno protestuju na ulicama srpskih gradova insistirajući između ostalog i na akademskoj čestitosti i poništavanju lažnih diploma i doktorata, a za to vreme neke njihove kolege nastavljaju da žanju uspehe na međunarodnim takmičenjima.

V. Sekulić
Knjige, a ne partijske knjižice: Matematička gimnazija

I jedni i drugi su na istom zadatku i sa istim ciljem - da u svojoj zemlji mogu profesionalno da se ostvare i od svog rada pristojno da žive, bez partijskih knjižica i ucena političke elite.
Direktor slavne beogradske Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović ukazuje da država ništa nije preduzela da se najtalentovaniji mladi ljudi zadrže u zemlji.

Jedan u pet godina

Na ruku visokom standardu profesorskog kadra Matematičke gimnazije ide to što među profesorima matematike i informatike nema tehnoloških viškova, pa su oni prošle godine na određeno vreme zaposlili predavača s visokim kvalifikacijama.
- Recimo da nam u pet godina jedan profesor ode u penziju. Možda ćemo od jeseni ostati bez još jednog i zato smo ukazali na ovaj problem - dodaje direktor Ognjanović koji se ipak nada zakonskom rešenju.

V. Sekulić
Odličja žanju svake godine: Srpski mladi matematičari

Odlaze najbolji

- Iz naše škole po pravilu najuspešniji odlaze u inostranstvo. Ređe direktno iz gimnazije, ali u ogromnom broju nakon završenih studija. Tako ostajemo bez najboljih stručnjaka. Šansu vidim, a nadam se i vlada, u širenju IT sektora. To su male kompanije s malim ulaganjima, a velikim prihodima, u kojima se radi na svetskom nivou i izvozi za strano tržište - kaže Ognjanović koji je uveren da bi Srbija sa pametnom politikom u ovom sektoru mogla da prestigne i jednu Irsku ili čak Izrael.

Borba mlade generacije se tek zahuktava sa neizvesnim ishodom, a koliko birokratski pristup nadležnih može dodatno da im iskomplikuje obrazovanje upozorili su ovih dana upravo u Matematičkoj gimnaziji.

Đaci učeni kao profesori

Obrazovnoj instituciji od nacionalnog značaja, koja za najdarovitije učenike ima specijalni program iz matematike, fizike i informatike, preti da zbog zabrane zapošljavanja na mesto profesora koji će otići u penziju dođu tehnološki viškovi iz drugih srednjih škola.

Da bi stvar bila jasnija, mladim genijalcima u Matematičkoj gimnaziji tri ključna predmeta predaju doktori nauka i univerzitetski profesori. U slučaju njihovog penzionisanja došli bi profesori - tehnološki viškovi, koji su stekli najmanje bodova, a znanjem prosečnog nastavnika ne mogu da pariraju đacima čuvene beogradske gimanzije.
Ovakvom kadrovskom politikom poništio bi se obrazovni proces posebno nadarene dece koji je Matematička gimnazija gradila decenijama i na čije uspehe je cela nacija posebno ponosna.

Stigle nove medalje

Dok se ne nađe rešenje đaci nastavljaju da žanju uspehe. Ovih dana su se četiri učenice Matematičke gimnazije vratile iz Ciriha sa četiri medalje osvojene na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke.

V. Sekulić
Nada u IT sektor: Srđan Ognjanović

Ne može višak među elitu
Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović objašnjava da je sa zabranom zapošljavanja u javnom sektoru potpisan kolektivni ugovor Sindikata obrazovanja i Ministarstva prosvete koje se obavezalo da tehnološki viškovi imaju prioritet pri zapošljavanju.

- Problem je što se to odnosi na sve škole bez izuzetka, pa i na našu u kojoj je vrlo važno ko đacima predaje matematiku, fiziku i informatiku. Naime, nivo rada s ovom decom je iznad fakultetskog, tako da prosečan profesor ne bi mogao da se snađe pred učenicima koji znaju više od njega. Za ostale predmete smo poslednjih godina primili 15 predavača koji su bili tehnološki višak - objašnjava za "Vesti" Ognjanović.

On je u kontaktu s ministarstvom i vidi spremnost vlasti da se ovaj problem prevaziđe tako što se od sindikata očekuje da pristanu na izuzetke kada je reč o Matematičkoj gimnaziji i još nekoliko specijalnih odeljenja posebno talentovanih đaka u Srbiji.ž

Čini se da su u slučaju Matematičke gimnazije na potezu sindikati, ali tamo tvrde suprotno - da je rešenje u rukama izvršne vlasti.

- U pripremi je izmena Zakona o srednjem obrazovanju i ima još vremena da vlada za te predmete izostavi obavezu zapošljavanja tehnoloških viškova, a mi ne možemo da idemo mimo zakona i postignutih dogovora - kaže za naš list dr Tomislav Živanović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost.

Dr Tomislav Živanović smatra da je država prvo trebalo da donese zakon o statusu elitnih škola koje imaju specijalni status. Budući da to nije uradila, nema odstupanja od sadašnjeg rešenja iz kolektivnog ugovora.

- Moram da primetim i da matematičara nema dovoljno i da njih nema među tehnološkim viškovima. Takođe, kolege koje nisu imale dovoljan fond časova, pa su zbog malog broja bodova postali tehnološki viškovi, ne bi bili loši nastavnici - kaže Živanović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online