Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Amerikance uči da prave sir

Zahvaljujući Milanki Trtović (52), vlasnici 10 rasnih krava iz Komarana kod Nove Varoši, za zlatarski sir čuli su i uveliko ga naručuju kupci iz više evropskih zemalja, Amerike, Rusije, Australije...

D. N. Petrović
Farmer godine: Milanka Trtović u svojoj mlekari

Za zlatarski sir interesovale su se i neke trgovine u Kanadi i Hongkongu... Jedna porodica iz Amerike gledala je naš sajt, hteli su naš sir, ali su želeli da dođu u Komarane, da lično muzu krave i da sa nama učestvuju u njegovom spravljanju. Bili su nam gosti nekoliko dana, otišli su oduševljeni, naš sir stalno naručuju i preporučuju svojim prijateljima, veli Milanka.

Bakin recept

Na pijace više ne idemo, jedino smo još stalno u Priboju, zbog starih mušterija, ističe Milanka i podseća da u proizvodnji zlatarskog sira nema nikakvih tajni, niti neke posebne termičke obrade, sve je kao i pre stotinu godina.

Za razliku od drugih proizvođača zlatarskog sira, koji se u velikim količinama proizvodi u selima na planini Zlatar i oko Zlatarskog jezera, Milanka svoj brend iz netaknute prirode, pravljen po vekovnoj tehnologiji njenih baka, prodaje - internetom.

Kada je pre tri godine odlučila da, na predlog svoje ćerke Danke, programera po struci, napravi svoj sajt (zlatarskisir.rs) i da, preko njega svoj brend ponudi celom svetu, Milanki su se mnogi podsmehivali.

Sada kada je već napravila dobar posao, a i otvorila mogućnosti da poveća proivodnju i izvoz, mnogi bi da krenu njenim stopama....

Paprika u pavlaci

Milanka kaže da joj je internet otvorio vrata svih kontinenata i da proizvođači iz Srbije, seljaci posebno, veoma malo koriste njegove pogodnosti...
- Vide ljudi kako se pravi "zlatarski sir", pa traže i papriku u pavlaci, heljdino brašno i drugu zdravu hranu, a raspituju se i za seoski turizam. Kad bi se udružili, kad bi nas država bolje organizovala mnogo toga bismo još mogli svetu da prodamo - uveren je Milankin suprug Milanko Trtović.

- Imamo sir vrhunskog kvaliteta, klima, voda i podneblje su idealni za stočarstvo i njegovu proizvodnju, obilazeći sajmove zdrave i etno-hrane po Srbiji shvatila sam da su posetioci očarani ukusom mog sira, to je bio razlog da pokušam da ga ponudim i onima koji ne mogu da dođu na pijace u Novoj Varoši, Priboju i Prijepolju i da ga lično kupe. Pošto joj je programiranje posao, ćerka Danka lako je napravila sajt, za sir sa Zlatara odmah se daleko čulo, brzo su stigle i prve narudžbine.... Godišnje proizvedemo i prodamo, najvećim delom preko interneta, oko vagon sira, a moglo bi i mnogo više - priča ova uspešna domaćica i poslovna žena i naglašava da je najteže naći način da se sir dopremi do kupca negde u belom svetu....

Muke oko plasmana

D. N. Petrović
Traže sir iz Hong Konga

- Snalazimo se na razne načine i koristimo sva moguća transportna sredstva, kada bi nam i država pomogla oko plasmana znatno bi uvećali broj krava i naravno količinu proizvedenog sira. I drugi bi našim stopama, na žalost, za sve sami moramo da se snalazimo i brinemo, od ishrane krava, proizvodnje do plasmana - priča Milankin suprug Milanko (51) koji joj je, uz svekrvu Miloranku (76) i sina Branislava, koji sa porodicom živi u Beogradu, a povremeno dođe na Zlatar da pomogne, glavna podrška u ovom poslu....

Od mleka školovali decu

- Oboje smo radili u državnim fabrikama, ja u Obućari, a suprug u Plastici i oboje smo skoro istovremeno ostali bez posla... Novo zaposlenje nismo mogli ni imali gde da tražimo, izbor je pao na proizvodnju mleka i sira, jer smo se tim poslom, i dok smo bili zaposleni, uveliko bavili. Sir nam je pomogao da iškolujemo decu (oboje završili fakultete), da sagradimo novu kuću, nabavimo savremenu mehanizaciju i naravno novu mlekaru u kojoj sve blista od novih pločica i čistoće - objašnjava Milanka i naglašava da je u proizvodnji sira i uopšte mlečnih proizvoda besprekorna higijena nešto što se podrazumeva i što dobrim delom prodaje proizvod.

Evidencija kao u vojsci

Svaka proizvedena kriška sira u porodici Trtović se, u posebnom dnevniku, uredno evidentira: kad je proizvedena, kako je i kome isporučena.... Trtovići su retki proizvođači sira iz ovog dela Srbije koji imaju svoj registracioni broj, pa sir mogu (što i čine) da prodaju i u marketima i velikim trgovinama...
Milanka je osnivač i član nekoliko udruženja za proizvodnju mleka i sira, a i dobitnik je nagrada za farmera godine i sl.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online