Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Uskoro ćemo znati ko su ubice

Porodica Dragana Trifovića, jednog od šestorice mladića ubijenih u kafiću Panda u Peći 1998. godine, kaže za "Vesti" da se nadaju da će u narednih desetak dana konačno saznati ko su ubice.

A. Čukić
Zločin bez kazne: Kafe Panda u Peći

Majka Ljubica ističe da je premijer Aleksandar Vučić pre tri godine najavio novu istragu, a da je na konferenciji za novinare uoči Nove godine kazao: "Znamo šta je bilo, imamo imena."

- Zašto se više ćuti i zašto se ne kažu imena? Ako se zna istina, šta se više čeka? Nek kažu više ko je, pa nek je moj najrođeniji! Dosta je više skrivanja i laži. Sve se otkrilo, samo se ne otkri ko je ubio našu decu u Pandi - kaže očajna majka Ljubica.

Ona ističe da godinama porodice žive u nadi da će se saznati imena ubica i nalogodavaca.

- Mislim da je vreme da se sazna istina. Ako ne mogu da kažu imena ubica, nek kažu ko je naručio to ubistvo. Nama je to najbitnije. Slobodno napišite da je to bila državna bezbednost. Posle 18 godina stvarno više nemam razloga da se uzdržavam, ta priča im više ne pije vodu. Trebao je da se inicira sukob na Kosovu. Živci su nam na izmaku i ovo čekanje je ravno ubistvu. Neka kažu ko je. To je mišljenje svih svih roditelja, ne samo moje - dodaje očajna majka.

U prilog tome ona podseća da prave istrage u ovom slučaju praktično nije ni bilo, te da su, kako kaže, roditelji prvi put pozvani da daju izjavu istražnim organima tek 17 godina nakon ubistva, 2016. godine.

Čekajući istinu

- Poslednje tri godine pratimo svaku konferenciju za novinare premijera Vučića i sve se nadamo: evo, sad će da kaže, sada će da saopšti ko nam je pobio decu. Gledali smo i juče kako ga je dirnulo kada mu neko dira majku, brata, to je normalno. A pitamo ga: Je l' ga dirnulo što ne znamo istinu ko je ubio našu decu? - pita Ljubica Trifović.

- Prema našim informacijama istraga nije sprovedena u Peći, nije bilo ni obdukcije. Za nas je ona počela tek 12. septembra 2016. kada su svi svedoci saslušani, svi koji su bili u Pandi, vlasnici kafića... Roditelje nikada nisu pre zvali, mada je bilo ranije kontakta i sa Miloševićevom i sa Đinđićevom vladom, ali gde god smo mi, više samoinicijativno otišli, naleteli bismo na zatvorena vrata. Praktično smo izgubili nadu dok premijer Vučić nije spomenuo slučaj 2013. godine. I od tada čekamo i nadamo se. Ako do kraja godine ne budu objavili imena, ovako bolesna, otići ću pred Vladu Srbije da čekam odgovor. A verujem da će mi se pridružiti još roditelja. I nećemo čekati godišnjicu, taj 15. decembar da nas se tek tada ponovo sete - odlučna je Ljubica Trifović.

A. Čukić
Ljubica trifović čeka rezultate

Te večeri, u kafiću Panda ubijeni su Ivan Obradović (14), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (17), Zoran Stanojević, Dragan Trifović i Ivan Radević (25).

Ubistvo mladića bio je okidač za početak sukoba vojske i policije s terorističkim grupama OVK.

Donedavno se mislilo da je masakr mladića osveta terorista zbog grupe njenih pripadnika koji su na granici s Albanijom upali u zasedu.

Gorka saznanja

Najavivši novu istragu, premijer Srbije kazao je da se rezultati neće svideti domaćoj javnosti. Godinu dana kasnije je kazao da je "gotovo siguran" šta se desilo u kafiću, ali je nema dokaza za optužbe. U januaru 2014. demantovao je jednu od verzija da su u ubistvu srpskih dečaka učestvovale britanske službe MI6 ili SAS. On je izjavio da će porodice nastradalih u "slučaju Panda" dočekati istinu, kao i da nadležni znaju šta se dogodilo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online