Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.03.2017.
16:02
J. L. Petković - Vesti A

Tači: Kosovo dobija vojsku, Kfor ostaje

Stranci nisu protiv transformacije Kosovskih bezbednosnih (KBS) u oružane snage Kosova, već im se stavovi razlikuju da li to treba da se uradi ustavnim amandmanima ili zakonom. Sa strancima se slažem da se to obavi ustavnim amandmanima. Radićemo do poslednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promena, ali ako će Srbija stvarno sprečiti i pretiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje sa varijantom B. Naglašavam još jednom, imaćemo i vojsku i partnerstvo sa međunarodnim faktorom, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači, gostujući u emisiji "Slobodno srpski" u Čaglavici.

facebook.com/Hashim Thaçi
Tači o svojoj vojsci

On nije precizirao kada će se taj proces dogoditi, već da je "važno da bude uspešno". 

- Učešće srpske zajednice je značajno zato što mi nismo usmereni ni protiv koga, nismo usmereni protiv građana srpske nacionalnosti, ni protiv Srpske liste, ni protiv države Srbije, ni protiv suseda. Formiranje oružanih snaga je u službi mira na Kosovu, stabilnosti u regionu. To je  multietnička snaga, snaga naše volje, nije nešto vanredno i zastrašujuće. Ubeđen sam da će naše trupe i one iz Srbije ići u zajedničke međunarodne misije u različitim mestima u svetu - rekao je Tači.

Kako je dodao, formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije Kfora. 

- Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i Sveobuhvatnim predlogom predsednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga Kfora je nezamenljiva - tvrdi Tači. 

On je pozvao predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju Zajednice srpskih opština. 

"Poštovanje volje Srba"

O predstojećem održavanju izbora za predsdnika Srbije, Tači je rekao da će se poštovati volja Srba da glasaju, kao i zakoni Kosova. On je kazao da nema favorita među kandidatima za predsednika Srbije, a na pitanje da li će biti dobro ako Aleksandar Vučić postane predsednik Srbije, on je odgovorio da je Vučić kao premijer bio konstruktivan.
- Bio je konstruktivan tokom dijaloga, a da li će biti dobar predsednik ili ne i ko će biti predsednik to zavisi od volje građana Srbije. Nemam baš lako iskustvo u vezi sa dijalogom u Briselu i sa Vučićem, i sa Ivicom Dačićem, ali istovremeno ocenjujem i konstruktivnost koju su imali u određenim trenucima za postizanje sporazuma od zajedničkog interesa.

- Asocijacija srpskih opština je mogla da počne da se formira, pre četiri- pet meseci, ali Vlada je talac bojkota poslanika i srpskih ministara. Oni su zvanično deo Kosova, primaju plate od Vlade Kosova, a ne učestvuju u donošenju odluka. Mislim da to nije fer, nije korektno.

Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Hašim Tači smatra da je Kosovo u toj oblasti ostvarilo najveći napredak u odnosu na sve u regionu. 

- Naravno, to je duga borba, biće beskompromisna, tolerancija će biti nula... kazao je on. Ipak, na pitanje, koji su krupni slučajevi organizovanog kriminala do kraja istraženi i procesuirani Tači nije želeo da pomene imena, ali je rekao da su među njima i tužioci, sudije, visoki zvaničnici iz sveta politike...

Tači je kazao da "oseća i ličnu odgovornost" što isu otkrivene ubice ubijenih Srba nakon 1999.godine: 

- Pojedinci koji su počinili zločine nad decom u Goraždevcu, koji su počinili zločine ili, možemo slobodno reći, masakr u Starom Gracku kod Lipljana, treba da izađu pred lice pravde, bez ikakve razlike. U tom pogledu bićemo beskompromisni. Svi imamo odgovornost da radimo do zadnjih momenata našeg života na rasvetljavanju istine. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online