Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.02.2017.
16:29
blic.rs A

Šta Vučić ne sme da prepusti Nikoliću, a čega Nikolić ne sme da se odrekne

Ko će izvući deblji kraj u okršaju dvojice predsedničkih kandidata, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića? Šta Vučić ne sme da prepusti Nikoliću, a bez čega Nikolić ne sme da ostane?

Tanjug
Vučić ne sme da popusti Nikoliću

To su pitanja koja ovih dana prate dramu u kojoj su glavni akteri dvojica najmoćnijih ljudi u Srbiji. Istovremeno, u medijima povremeno osvanu nezvanične informacije o navodnim detaljima navodne trgovine: do ambasadorskog mesta u Moskvi, preko mesta šefa SNS, ministarskih funkcija, do premijerske fotelje.

U suštini, igra se na sve ili ništa. Kako kaže politički analitičar Milan Nikolić, malo su verovatne utešne nagrade iz pijeteta jer, kako kaže, toga u politici nema - postoje samo moć, interes i novac.

- Ovo nije vin-vin situacija, jer neko mora da dobije glavnu, a neko utešnu nagradu. Očito je da se još radi o proceni ko koliko hoće da da, a ko će šta da prihvati, a to je nešto što samo Nikolić i Vučić znaju - kaže za list "Blic" Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka.

Ako procena istraživanja bude da Nikolićeva kadidatura ne bi mnogo oduzela Vučiću, i da će bez toga pobediti u prvom krugu, onda Nikolić može da računa na mršavu "nadoknadu".

- Ali ako će da "štpne" Vučiću 9-10 odsto i tako ga odvede u drugi krug, onda je situacija drugačija - kaže Stojiljković.

Stojiljković se slaže da je malo izvestan scenario prema kojem bi Vučić pristao da Nikolić bude šef SNS, a pogotovo verzija da Nikoliću pripadne ministarsko ili potpredsedničko mesto u Vladi.

- Svojevremeno je najveći deo javnosti pohvalio gest Nikolića koji je napustio stranku da bi bio predsednik države. Čini mi se da posle ovog iskustva nikome to neće pasti napamet - kaže Stojiljković.

Vučićevo popuštanje, znak slabosti

Zato je jedno od važnih pitanja upravo to - šta Vučić sme da ponudi Nikoliću, a u isto vreme ostane "glavni". I s druge strane, šta je to što bi Nikolić morao da traži da bi opstao na političkoj sceni.

- Suštinski, svako Vučićevo popuštanje moglo bi da se protimači kao znak slabosti. Jedini koji ovde može da popusti je, čini mi se, Nikolić - kaže Đorđe Vuković iz Cesida.

Kako navodi, Nikolić može da nanese štetu Vučiću, ali mnogo veću može da nanese sebi jer je sve ovo pomalo pucanj u prazno.

- Nije realno da mu Vučić prepusti stranku, niti neku od ključnih funkcija. Ali neko ambasadorsko mesto, neka mesta u javnim preduzećima za ljude oko njega... To bi mogli da budu delovi paketa koji bi Vučić mogao da ispoštuje, i verovatno je tako nešto već ponuđeno Nikoliću - priča Vuković.

Pobeda u drugom, umesto u prvom krugu

Čini se da, osim pobede u drugom, umesto u prvom krugu, Vučić nema mnogo toga da izgubi, pošto su cela stranka, vlada i koalicioni partneri stali iza njega, u najmanju ruku deklarativno. S druge strane, Nikolićevi gubici mogli bi da budu mnogo veći, što bi ga odvelo pravo u političku penziju.

Spekuliše se da je Nikolić tražio četiri ministarska mesta, da mu sin bude predsednik Skupštine, pa i da on bude ambasador u Rusiji... U svim ovim opcijama se pominje i da je tražio da bude šef SNS, odnosno da obrne uloge sa Vučićem.

Sin - predsednik Skupštine

Ali... Od svega ovoga, kaže politički analitičar i sociolog Milan Nikolić, Vučić ne može ništa da mu da. Osim, možda, da Nikolić mlađi bude, na primer, predsednik parlamenta.

- Ako Nikolić bude ambasador u Rusiji, možda bi mogao da svađa Vučića sa Putinom. Ako mu Vučić da SNS, izgubio bi izvor moći. Ako bi to bila četiri ministarska mesta, pitanje je kako će Vučić voditi ti vladu sa četiri Nikolićeva čoveka. Ne sme da mu prepusti premijersko mesto jer je izgradio strukturu moći upravo sa premijerom na vrhu - kaže analitičar Nikolić i ističe da su sve to razlozi zašto je teško reći šta bi Vučić mogao da da, a da Nikolić bude zadovoljan, i obrnuto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online