Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.02.2017.
14:12
Tanjug, Vestionline A

"Bakire, bolje kaži ko je hteo da ubije Vučića nego što tužiš Srbe"

Revizija tužbe protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde narušiće odnose u regionu, izjavio je u nedelju ministar za rad Aleksandar Vulin.

Tanjug
Vulin: Da je ovo uradio Dodik ili Ivanić

Osim toga, Vulin je upitao zašto međunarodna zajednica ćuti u ovom slučaju.

- Ne možete nekoga da proglašavate genocidnim, a da kažete - sve je u redu. Mi ćemo da se družimo i sve je to lepo, a to što vi nas smatrate onima koji ubijaju decu i hoće da zatru jedan narod nema nikakve veza sa našim odnosima... Pogoršaće odnose u regionu i to ne zbog Srbije - istakao je Vulin gostujući na TV Pink. 

Ministar je ukazao i da se stalno zaboravlja činjenica da Srbija nije počinila genocid, te da naši građani ne bi trebalo da budu zabrinuti zbog revizije tužbe, jer se ne moze dokazati nešto što nije urađeno. 

Kako je rekao, ne može Bakir Izetbegović da dovede do takve inicijative, već to mora da uradi država, a ne pojedinac, makar on predstavljao čitav jedan narod u BiH. 

- O pravu uopšte ne moramo da raspravljamo, ali ovo je politička poruka da se Srbija i Srbi doživljavaju kao neprijateljski i da će se raditi sve, pa makar se destabilizovao ceo region, makar BiH prestala da postoji kao funkcionalna država, ali da se Srbiji učini nešto loše i nažao - rekao je Vulin. 

Muk je možda najopasniji

On je upitao i zašto ćuti međunarodna zajednica. 

- Je l' možete da zamislite da je ovo uradio Dodik ili Ivanić, koliko minuta bi bilo potrebno da se oglasi čitav svet i da kaže - razbijate međunarodno priznatu suverenu BiH, kršite odluke odgovarajućih organa, uspostavljate paralelilizam, rušite zajedništvo, gazite Dejton... Tišina, muk. A muk je možda i najopasniji - rekao je Vulin. 

Ministar je istakao da revizija tužbe neće poremetiti odnose dva naroda, jer to nisu uradili ni Bošnjaci ni Srbi, već, kako kaže, čovek koji hoće da uništi BiH i mir između Srba i Bošnjaka i podvukao da će Srbija i dalje posmatrati BiH kao svog partnera. 

- Ne možemo mi zbog ponašanja jednog čoveka celu zemlju i njene građane da proglasimo neprijateljskom - rekao je Vulin. 

Ovo je opasno

Prema njegovim rečima, Izetbegović očigledno neće BiH, već hoće da je uništi. 

- Kad uništite ustavni i pravni predak jedne zemlje, te zemlje više nema. Zemlja je tako osetljiva, nastala posle Dejtona sa puno pažnje i sa kojom morate da imate pažnju i istrajnost da bi se održala... A vi dođete i bez konsultacija sa predstavnicima druga dva naroda kažete - ja ću tužiti Srbiju, ja ću povesti jednu političku avanturu. Ovo je opasno - upozorio je Vulin. 

Ko je hteo da ubije Vučića

Ministar je istakao da bi možda bilo "zgodnije" da Izetbegović pokuša da objasni ko je pokušao da ubije premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima pre nešto više od godinu dana. 

- Možda ne bi bilo loše da je svoje napore usmerio u tom pravcu, pa da tako sarađuje sa Srbijom i narodom u RS, da kaže ko je pokušao da ubije njihovog premijera. Što to ne znamo, a treba da znamo da jedan čovek hoće da destabilizuje BiH, i ne samo nju, jer je ovo mali prostor i sve se prenosi sa jedne na drugu stranu - rekao je Vulin. 

On je dodao da je zahvalan ostalim predstavnicima bošnjačkog naroda koji u ne učestvuju u ovome. 

Samo mirno

Takođe, zahvalan je i RS i Srbima u BiH, koji su, kaže, staloženi, mirni, nisu naseli na provokaciju i nisu uradili ništa zbog čega bi mogli da ih optuže. 

- Znate da međunarodna zajednica ima manir "svi smo isti" - da se svi smire, da svi spuste retoriku.. Na sreću Ivanić, Dodik i ostali su pokazali da imaju političku mudrost i da ne treba da odgovore na taj način, onako kako je počeo Izetbegović, a on je počeo razbijanje BiH. Oni to nisu uradili i sad ne mogu da kažu da smo svi isti - zaključio je Vulin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online