Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 22.01.2017.
18:01
E. V. A

Putin stvara moćnu Srbiju

Novi predsednik SAD Donald Tramp neće biti zainteresovan za Zapadni Balkan, a moguće je čak i potpuno povlačenje američkih trupa iz tog regiona, ocenjuje za "Dojče vele" nemački politikolog i istoričar Zibo Jansen.

Reuters
I Moskva slavila pobedu Trampa: Plakat Ruske vojske

Na pitanje "može li onda da se dogodi da Tramp Zapadni Balkan potpuno prepusti Putinu", predavač na Institutu za anglo-američku istoriju na Univerzitetu u Kelnu i član Kelnskog foruma za međunarodne odnose i bezbednosnu politiku kaže da misli da će se "on (Tramp) iz tih pitanja potpuno povući".

- On će to proglasiti evropskim pitanjem, a s obzirom na to da Evropljani i sami u tome nisu jedinstveni - recimo, Kosovo nisu priznale sve članice EU - to će, prema mom mišljenju, vrlo jasno ići u pravcu da će Rusija faktički tamo igrati ubuduće vrlo jaku ulogu ili imati uticaj - rekao je Jansen.

On se boji da se "sada, sa Putinom koji ima vrlo jasno interes da ojača Srbe, i na drugoj strani s Trampom, tamo zaista ponovo stvara neravnoteža, da bi jednostrano na kraju Srbi tamo mogli da zaoštre ton".

Nemački stručnjak ocenjuje da je "sigurno opravdan" strah u Prištini da bi moglo da dođe do podele Kosova.

- Njima je predsednik Srbije indirektno zapretio ratom. Kosovsko rukovodstvo, moramo biti fer i to takođe reći, takođe je ratoborno reagovalo. Na obe strane, dakle, imamo malo toga da vidimo što ide u prilog popuštanju napetosti. Verujem da je to za obe strane i dalje veoma odlučujuće pitanje - rekao je Jansen.

Sankcije Dodiku mrtvo slovo

Upitan da li je moguće da administracija Donalda Trampa ukine nedavno uvedene sankcije Miloradu Dodiku, Jansen kaže da je to "to vrlo važno pitanje", ali da u ovom trenutku ne želi da se izjašnjava.

- Mogu da zamislim, s obzirom na to da Rusija osuđuje te sankcije, da Tramp zaista, ako želi nagodbu sa (ruskim predsednikom Vladimirom) Putinom, u najmanju ruku neće da sledi te sankcije - rekao je nemački stručnjak.

Tome u prilog idu i saznanja Al Džazire Balkans da nijedna država članica Evropske unije nije predložila pridruživanje američkim sankcijama protiv Dodika.

Iako su diplomate završile sastanak jednoglasno složne da se i dalje pomno prati razvoj događaja u RS, nijedan od njih nije predložio pridruživanje američkim sankcijama.

Al Džazira podseća da su Dodiku sankcije uvedene pre nekoliko dana, a američka ambasadorka u Bosni i Hercegovini Morin Kormak obrazložila je takvu odluku Dodikovim kršenjem odluke Ustavnog suda BiH o proslavi Dana RS.

On navodi da "kosovski Albanci žele celo Kosovo, a Srbi ne žele da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu i žele vlast bar nad severnim delom".

- Tu ima mnogo potencijala za konflikt. To je trenutno sprečeno time što su tamo međunarodne trupe. Ali ako bi se one povukle - zašta naravno uvek postoji mogućnost, da recimo SAD kažu da povlače svoj kontingent - onda je pitanje da li bi Evropljani imali volje i da li su u situaciji da tamo zaista masovno stacioniraju trupe i spreče novi rat - kazao je Jansen.

Tvrdi da je "razgovarao sa mnogim ljudima na Balkanu, u Sarajevu, na Kosovu", i da mu "svi jednoglasno kažu da bi u naredne tri do četiri godine mogao da izbije oružani konflikt, ukoliko Zapad ne pokuša da tamo podrži demokratsko, civilno društvo".

Upitan da li "očekuje zaista da bi Tramp mogao da donese i odluku o povlačenju američkih trupa", Jansen odgovara potvrdno i kaže da "to zaista očekuje".

On smatra da bi to "bio katastrofalan scenario i za Evropsku uniju i to zbog toga što bi Balkan bio prepušten sam sebi".

Svoboda: Sledi neizvesnost

Predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi Hanes Svoboda smatra da izbor Donalda Trampa donosi neizvesnost po pitanju stabilnosti na Balkanu.

On je podsetio da i "Rusija pokušava da ponovo ojača svoj uticaj u regionu, čime se smanjuje privlačnost EU".

Svoboda smatra da za Trampa Balkan sigurno neće biti među prioritetima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.01.2017. 20:11
Narode Srpski,uskoro pocinje oslobadjanje nasih zemalja koje su vekovima okupirane. Moramo biti spremni jer je ovo pravi istorijski trenutak za naplatu dugova zbog milijona ub ijenih i masakriranih pripadnika naseg roda. Zapamtite!! sip tari i hrvati se moraju svesti na pravu meru kako ne bi bili smetnja nasim pokolenjima za miran i lep zivot!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online