Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.01.2017.
14:08
J. L. Petković - Vesti A

SNF: RTK kao "Balkanski špijun"

Uzavrele tenzije između Beograda i Prištine nastale nakon pokušavaja da voz iz Beograda sa natpisom Kosovo je Srbija stigne do Kosovske Mitrovice preko prelaza Jarinje, donele su mnoge probleme Srbima. Kosovski javni servis - RTK je grupu Srba (od kojih neki žive na Kosovu) među njima i novinare, u nepotpisanom tekstu proglasio ruskim špijunima.

N. Đurović
RTK se grubo ogrešila o novinarske kodekse

Srpski nacionalni forum iz Gračanice ističe da se "u nepotpisanom tekstu pod naslovom: "Razotkrivena mreža ruske špijunaže na Kosovu" RTK "grubo ogrešila o novinarske kodekse i svesno ili ne ugrozila profesionalni, pa čak i fizički integritet sugrađana srpske nacionalnosti."

- RTK se jasno i nedvosmisleno obrušila na jedan broj Srba, etiketirajući ih kao članove nekakve mreže špijuna koja radi za Rusku federaciju. Na ovaj način RTK je potpuno jasno definisala pojedine viđenije Srbe kao mete koje ekstremisti vrlo lako mogu shvatiti za osobe koje treba likvidirati. Nepotrebno je reći koliko je uznemirenje i strah ovaj tekst uneo među srpski narod - saopštio je SNF. Oni pitanju šta je tu medijsku kuću nateralo na takav potez, te "da li je RTK svesna svog postupka i da je time ugrozila živote Srba pomenutih u tom tekstu."

- Srbi se odlično sećaju uloge RTK u martovskom pogromu 2004. godine, nakon čega je od OEBS-a dobila milionsku pomoć za edukaciju novinara. Sudeći po ovom tekstu RTK su preuzeli ponavljači.

A to što je tekst nepotpisan, po pravilima žurnalistike, ne abolira urednike medija, koji su i odgovorni za sadržaje koje objavljuju - smatraju u SNF-u.  

Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM, najoštrije su osudili tekst objavljen na sajtu RTK na albanskom jeziku. Ta medijska udruženja ističu da se "grupa ljudi koja se bez ikakvih dokaza fotografijama, imenom i prezimenom, označavaju za ruske špijune takvim pisanjem dovodi u životnu opasnost". Tekst koji je objavila RTK poziva se na navode kosovske obaveštaje agencije, a navedena su, između ostalog, imena generala Božidara Delića, lidera Srba sa severa Marka Jakšića i Slaviše Ristića, Zvonka Mihajlovića, bivšeg gradonačelnika Štrpca i "poznatog srpskog novinara sa Kosova, iz Gračanice" sa inicijalima B.N.

- Od misije OEBS na Kosovu i ostalih međunarodnih predstavnika očekujemo da se javno oglase ovim povodom, posebno imajući u vidu da je lažna vest koju je objavio RTK bila pokretač nasilja nad Srbima marta 2004. godine - istakli su u UNS-u.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online