Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.12.2016.
18:01
Z. Marjanović - Vesti A

Branine džempere kupovali Japanci

Za razliku od mnogih žena u Srbiji koje sa neskrivenim olakšanjem čekaju trenutak kada će otići u penziju, Brana Planić, starica iz Sirogojna i jedna od najboljih pletilja u zlatiborskim selima, jedva čeka da svane novi dan kako bi nastavila sa pletenjem na onom mestu na kojem je u noći iza nje zastala da na svega nekoliko sati odmori ruke od pletenja. Iako već uveliko troši devetu deceniju života, a uskoro će i šest decenija od kada se neprekidno bavi pletenjem.

N. Đurović
Ima zlatne ruke: Brana Planić

Počela kao devojčica

- Pletenjem sam počela da se bavim još kao devojčica, jer je u to vreme za majke bila sramota da im žensko dete u kući ne ume da plete, jer je umeće u pletenju bilo, nekako, kao deo devojačke spreme. A i šta bi se u dugim zimskim, planinskim, zlatiborskim noćima i radilo ako se nebi plelo. Bilo je to i vreme kada su ukućani morali da imaju toplu odeću, a posebno je to važilo za mušku čeljad koja su i zimi radila teške poslove oko stoke, u šumi, odlazili na pijacu, a u prodavicama u to vreme i nije bilo toliko robe da se kupi, a i ono što je imalo bilo je skupo i nije baš za gorštake. Znači, dok se vremena nisu promenila žene su plele vunene džempere, čarape, prsluke i kape iz nužde, a tek kasnije je neko procenio da džemperi koje pletu žene sa Zlatibora imaju i umetničku vrednost a i tako je sve počelo - objašnjava baka Brana zbog čega je svako žensko dete sa Zlatibora moralo još u najranijoj mladosti da nauči da plete.

Plete dok zabole ruke

- Sada pletem samo po narudžbini i kada mi oni koji cene moj rad donesu vunenu pređu. I tako, kako živim sama, ujutro prvo namirim stoku i tek onda se prepustim pletenju koje traje po ceo dan i do duboko u noć. Kada je vreme da odložim igle i pređu znam po rukama. Kada me zabole ruke to je vreme kada prekidam rad i odlazim na počinak. Ali tako sam navikla jer nema lepšeg spavanja nego kada te od klota i frketa zabole ruke. Tako je bilo godinama, a tako je i danas - veli Brana.

Da nije bilo preduzimljivih žena iz Sirogojna, žene sa Zlatibora bi i dalje najlepše odevne predmete plele samo za sebe i sebi najbliže. Međutim, formiranjem zadruge koja je organizovala pletilje iz zlatiborskih sela ceo svet je bio u prilici da sazna da na žene sa ove planine pletu prava umetnička dela.

N. Đurović

Naši džemperi stizali do japana

- U to vreme, a mislim da je to i najlepše vreme za mnoge od nas kojima je umetnost bila u rukama, iglama i vunenoj pređi, nismo mogle da postignemo da ispletemo toliko džempera koliko su bili traženi i u ondašnjoj Jugoslaviji i širom sveta. Zadruga je okupljala više od 3.000 pletilja koje nisu uspevale da ispletu toliko džempera kolika je bila potražnja. Stizale su narudžbine iz čitavog sveta, a naši džemperi su stizali i do Japana. Ta zadruga nam je mnogo značila jer je omogućavala da i mi žene zaradimo dosta novca za svoju kuću i da tim novcem školujemo decu. U to vreme, recimo, mnoge žene koje su vek provele na planini obišle su skoro ceo svet idući na modne revije gde su naši džemperi bili pravi hit. Ja sam išla čak u Italiju, a druge pletilje su i još dalje. No, vremenom se nešto opet promenilo i sada se broj žena koje su angažovane na pletenju džempera sveo, kako čujem, na 500, što nije dobro - priseća se Brana najlepših godina za pletilje sa Zlatibora.

Uči mlade devojke

- Raduje me uvek kad završim neki lep džemper, ali me raduje i to što čujem da je u selu sve više mladih devojaka kojima pletenje ide od ruke. Ja neću moći još dugo da pletem, ali sada sam sigurna da će u selima oko Sirogojna uvek biti dobrih pletilja koje znaju da ispletu džempere u koje upletu i dobar deo svojih umetničkih doživljaja i osećanja - kaže Brana Planić, jedna od najstarijih, ali i najboljih pletilja sa Zlatibora.

Od kada je baka Brana zašla u duboke godine prestala je da plete za zadrugu, ali i dalje ne ispušta iz ruku igle i pletivo.

Žal za prelima

- Starica Brana živi sama, život joj se sveo na gajenje nešto malo stoke i živine što joj je preostalo i pletenje. Sa nostalgijom se seća vremena kad su glavni seoski događaji u dugim zimskim zlatiborskim noćima bila seoska prela.

Sarajevo za sećanje

Brana se sa ponosom seća i vremena kada je zahvaljujući svom pletačkom umeću bila u prilici da prisustvuje zimskoj Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine.
- Koliko sam se tada nagledala lepog sveta, ali sam i tada koristila priliku da na onim skijašima i gostima iz celog sveta vidim dosta nekih novih mustri za pletenje novih džempera. Ako ima nečeg lepog da se sećam iz ovog mog života pletilje, a ima toga dosta, onda je to i boravak u Sarajevu - kaže starica Brana.

- Prela su bila nešto što se danas ne može tek tako prepričati. Organizovana su u kućama i na prela su dolazile gotovo sve žene iz sela, ili bar iz zaselaka koji su prilično udaljeni. Na tim prelima su žene koje su se odazvale, a odazivale su se sve koje su mogle da hodaju i bile zdrave, radile za domaćicu tako što su prele vunu, namotavale na vretena i pripremala pređu za pletnju najlepših džempera - kaže Brana i dodaje:

- Na prelima se nije samo radilo, jer je to bilo i mesto gde su se razmenjivale informacije o događajima u našem i drugim selima, razmenjivale su se nove mustre za pletenje, razgovaralo se i sve vreme su zbijane šale i pila se vodnjika od divljih krušaka. Dok su žene prele i vodile svoje razgovore, muškarci su bili u drugoj prostoriji i razgovarali su o svojim muškim poslovima, pomalo pili klekovaču, mezili sir i pršutu i ponekad igrali karte. Bilo je prela kad nas je bilo i po 40 žena, a na prela se dolazilo u sumrak, nakon što smo namirile poslove kod svojih kuća i sa fenjerom u rukama po dubokom snegu dolazili do kuće domaćice koja nas je zvala. Sa prvim mrakom smo dolazile, a kući smo odlazili u zoru, u vreme kad je najhladnije i kad je na Zlatiboru na prtini mogao da se sretne i vuk. No, ništa nas tada nije plašilo - ni mrkla noć, ni sneg do pojasa, ni mraz, ni zverinje, a nismo osećale ni umor jer smo po povratku kući nastavile da radimo naše uobičajene poslove. No, to je bilo nekada. Prela više nema, a sve što je od prela ostalo to su sećanja - kaže baka Brana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online