Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.12.2016.
08:00
Lj. Ivanović - Vesti A

EU traži da izdate Moskvu

Hrvatska nije odjednom odlučila da "spusti rampu" na poglavlje 26, nema to veze sa dolaskom Sergeja Lavrova u Beograd, navodi urednica "Sputnjika" Ljubinka Milinčić.

Tanjug
Humanitarci ili špijuni: Ruski centar u Nišu trn u oku Briselu

Ali, posebno je bio zanimljiv deo intervjua Lavrova ruskom državnom mediju u domenu odnosa Srbije i Evropske unije. Prema rečima Lavrova, nema sumnje da je Brisel izložio Beograd pritisku zbog odnosa s Rusijom.

- On je rekao da je pritisak EU poznata stvar. Ako Srbija hoće u EU, mora da zatvori humanitarni centar u Nišu. Dodao je i da od maja članice EU traže da im se kaže šta treba da misle o Rusiji - rekla je Milinčićeva.

Milov nož u leđa

- Brisel od Srbije traži da se ponaša onako kako se ponaša rukovodilac Crne Gore koji je prekršio sve svoje obaveze i obećanja i izdao Rusiju, iako mu ona nije učinila ništa loše - kazao je Lavrov.

Međutim, postavlja se pitanje zašto je Lavrov o tome govorio sa "Sputnjikom", a ne sa srpskim diplomatom Ivicom Dačićem, ili premijerom Aleksandrom Vučićem. Miličićeva ima za to objašnjenje:
- Status humanitarnog centra u Nišu nije u domenu Ministarstva spoljnih poslova, verovatno se to neće sa tog nivoa rešavati. Lavrov je rekao da se izmišlja da je u pitanju špijunski centar. Kako može da postoji špijunski centar, a da ga ne detektuje Amerika ili neka druga velika sila - navela je ona.

Tajni tovar

Ljubinka Miličić je, međutim, dodala da se traži diplomatski imunitet za nekoliko Rusa koji rade u centru. To, međutim, odbija srpska vlada pune četiri godine. Naime, ako se Humanitarnom centru u Nišu i njegovim stanarima da diplomatski status, onda to važi i za sav tovar koji bi dolazio u Niš bez prava srpskih vlasti da teret kontrolišu.

Lavrov je bio vrlo jasan u intervjuu:
- EU Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu smatra špijunskim gnezdom i pretnjom za bezbednost i traži njegovo zatvaranje. A to što je tokom njegovog postojanja očišćeno od mina više od četiri miliona kvadratnih metara i uklonjeno oko 1.500 eksplozivnih naprava, to što je taj centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Evrope, uključujući i zemlje EU, o tome radije ćute - rekao je Lavrov.

Tanjug
Pritisak velikih: Dačić i Lavrov

Premijer Aleksandar Vučić je, na navode da EU kao jedan od zahteva postavlja i zatvaranje humanitarnog centra u Nišu, rekao da nije to tako čuo u Briselu.

- Nisam to na takav način čuo u Briselu, Sergej Lavrov je to čuo možda na drugom mestu. O tome odlučuje naša vlada, a ne Brisel, Vašington i Moskva - rekao je Vučić.

Gde su sve ruski humanitarci

Zanimljivo je da Rusija tvrdi da je Humanitarni centar u Nišu namenjen "regionalnim operacijama", a da Rusija nema sporazum o pružanju takve pomoći niti sa jednom zemljom u regionu. Takođe, zanimljivo je i pitanje kako su Rusi odabrali da baš u Srbiji otvore takav centar, a pripadnici Ministarstva za vanredne situacije ovakve baze imaju, izvan Rusije, još samo u Kirgiziji i Jermeniji.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2016. 08:18
Cime je to Rusija ZADUZILA Srbiju pa da bi se postavljalo pitanje vernosti ili izdaje !!! ???
Petak 16.12.2016. 08:31
Samo jedna vrlo bitna CINJENICA o odnosu Srba i Rusa . Na svaki 1000-ti mesoviti brak ide jedan Srpsko&Ruski !!! Od 1000 mesovitih brakova 999 ide u korist EU (Zapad) .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online