Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 28.11.2016.
20:29
Vestionline A

Jelena Milić: Stoltenberg se izvinio za smrt nevinih Albanaca na Kosovu, a ne Srba

Direktorka Centra za evroatlanske studije Jelena Milić izjavila je da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nedavno izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava bombardovanja 1999. godine, ali da je ponovio da su svrha i cilj vazdušne NATO kampanje bili opravdani.

Tanjug
Ponižavanju Srba od strane Jelene Milić nema kraja

Komentarišući izjavu kojom je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio žaljenje zbog žrtava bombardovanja, Milićeva kaže da je on eksplicitno izrazio žaljenje zbog  poginulih civila, radnika RTS i ostalih nevinih žrtava, ali je, kaže, ponovio da su svrha i cilj vazdušne NATO kampanje bili opravdani, a to je da se zaštite civili.

Milić objašnjava da je reč o civilima, kosovskim albancima, koje su srpske oružane snage ubijale i proterivale i podseća da su pojedini generali zbog toga završili u Hagu.

- Mi ćemo sutra pričati o ulozi jedinica koje su bile pod direktnom komandom generala Dikovića, načelnika generalštaba. Generalni sekretar se nije izvinio Srbima za agresiju, samo za nevine žrtve među kojima je bilo i Crnogoraca, Bosanaca i kosovskih Albanaca takođe, kao građana tadašnje SRJ - precizirala je ona.

Na pitanje o emotivnom odnosu Srba prema NATO zbog bombradovanja 1999, Milić kaže da se emotivno reaguje celog života u svim situacijama, te da nema ništa protiv toga, ali da se mora znati šta je dovelo do toga.

- Ja sam bila samohrana majka, podstanar za vreme bombradovanja, znam šta znači kad nestane i voda i struja, kad tresu stakla okolo, moja zgrada je bila preko puta vojnog skladišta na Dorćolu, i baš je treslo, i naravno da nije prijatno, ali mora se znati šta je dovelo do toga - smatra Milić.

Neobjašnjivo da Srbi ne znaju šta se tada dogodilo

Dodaje da je neobjašnjivo da 16 godina posle bombardovanja u Srbiji ljudi ne znaju šta se događalo, kaže da je ona to još tada znala, ali pre svega zbog činjenice je radila u Helsinškom odboru za ljudska prava, te primećuje da sada za tu vrstu neznanja odnosno neobaveštenosti nema opravdanja.

Za to su, dodaje, delom krive i sve političke elite od bombardovanja do danas, koje nikada nisu imale hrabrosti da se sa tim suoče.

- Čak ni oni koji su poslali generala Pavkovića i Lazarevića s razlogom u Hag, koji su tamo osuđeni, da bismo sad doživeli jednu regresiju, da se njegov povratak kao osuđenog ratnog zločinca glorifikuje i da ga slave ministri u ovoj vladi - poručila je Milić.

Milić kaže i da nije sigurna koliko poslanici vladajuće većine i zvaničnici u vladi iz SNS znaju o obimu saradnje između Srbije i NATO, dodajući da je licemerno ako znaju a istovremeno kriminalizuju one koji se za to zalažu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2016. 20:40
Zar to jos niko nije zatuka go//vnjivom motkom???
Ponedeljak 28.11.2016. 21:02
Истину о томе зашто је бомбардована Србија знају сви, и ван Србије и у Србији. Који год да разлог наведете нећете погрешити: рудна богатства, вода, отимање Косова и Метохије, поробљавање једног слободног парчета земље у Европи, поставити под шапу Запада народ који би могао да се приближи и коначно увеже са Русијом и представља претњу за заустављање уништавања народа и земаља широм планете…
Ponedeljak 28.11.2016. 22:42
Gospodin Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO pakta žali zbog „kampanje alijanse u Srbiji 1999. godine“! Toliko žali da verovatno noćima ne spava. Izlaze mu na oči slike onih momaka koje je, ni krive ni dužne, NATO „tomahavk“ raskomadao na Torniku na Zlatiboru, pa im tela bila razbacana stotinama metara okolo, po borovima. Sakupljali ih njihovi najmiliji sledećeg, crnog jutra koje je, kao, svanulo nad planinom. Nikad tu sliku, koju sam tog prolećnog jutra 1999. godine video pod Tornikom, neću zaboraviti. Ne može Stoltenberg da izbaci iz glave slike pob,ijene dece po Srbiji, pa zbog toga žali, grize ga savest zbog tona osiromašenog uranijuma razbacanog po Srbiji, zbog kasetnih bombi koje i dan-danas ub,ijaju deminere… Žao gospodinu Stoltenbergu… Ili će, pre možda biti, da gospodinu Stoltenbergu uopšte nije žao? Da je onu rečenicu koju je izrekao pre neki dan u Briselu, izgovorio tek onako, hladno, diplomatski, šablonski i licemerno, kao što su njegovi pre 17 godina, isto tako, hladno, sračunato, pokvareno i licemerno bacali bombe po Srbima. Zaista, ima li kraja licemerju Zapada? Ima li kraja ponižavanju ovog nesrećnog naroda! Žao gospodinu Stoltenbergu! Zamalo da mu čovek poveruje! Da mu je žao! Kaže, žao mu zbog „kampanje NATO pakta“, tako oni licemerno zovu ub,ijanje nevinog naroda bombama sa 10.000 metara visine, a onda, u svoj žalosti koja ga je obuzela, ne propusti da doda kako bombardovanje jednog naroda, nije, u stvari, njihova greška, nego smo za to sami krivi. Bombardovali su nas da bi nas same zaštitili od nas, da bi, veli gospodin Stoltenberg – „zaštitili civile“. Malo vam gospodine Stoltenberg što ste nas bombardovali, što nas vaše bombe i vaš uranijum ub,ijaju i dan danas, polako ali sigurno, nego nas, gospodine Stoltenberg, povrh svega, danas j…bete u glavu svojim licemernim izjavama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online