Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.11.2016.
11:33
D. Dekić - Vesti A

Obračun huligana i vampira

Svojevrsni novitet srpske političke scene, uz međusobno trvenje unutar opozicije, postale su od dolaska naprednjaka na vlast, svađe u vladajućoj koaliciji. Predstavnici građana u institucijama su očito zaboravili na sva predizborna obećanja o boljem životu, kada su dobili glasove na izborima i smestili se u udobne državne fotelje i skupštinske klupe za dobre plate.

Tanjug
Prepucavanje uvek na dnevnom redu: Skupština Srbije

Sada iz lagodne pozicije sipaju gomilu međusobnih uvreda, stavljajući građane u poziciju nemog posmatrača svojevrsnog političkog rijalitija. Zamajavanje u odsustvu državne politike ili, borba za bolje pozicije na vrhu, tek "huligan" ratuje sa političkim vampirom", a "šljam" sa "bićem bez mozga", dok narod na dnu jedva krpi kraj s krajem.

Sandžački prvaci, deo vlasti, ministar trgovine Rasim Ljajić i poslanik Muamer Zukorlić javno su se dobro počastili najtežim uvredama zbog Zukorlićevog nauma da usred Novog Pazara sagradi zgradu fakulteta koju Ljajić karakteriše kao bespravnu gradnju i pravljenje rugla od centra grada. Ministar je bivšeg muftiju nazvao "huliganom", a ovaj mu uzvratio da je "politički vampir" čija su žrtva narod i država.

Haotičan sistem

Sezonu javnih uvreda unutar vlasti je otvorio potpredsednik SPS-a Branko Ružić koji je podigao prašinu u javnom mnjenju uporedivši, početkom leta, kontroverznog Željka Ražnatovića Arkana sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

- Da li ste više simpatija uživali kod Ražnatovića ili kod gospodina Vučića? - pitao je Ružić.
Ubrzo je poručio da mu nije cilj da ruši svog lidera Ivicu Dačića, već najjačeg u državi premijera Vučića. Uz to nisu retka trvenja među lokalnim moćnicima SPS-a i SNS-a.

Nema tu, kako kaže istraživač javnog mnenja Miroslav Šutić, Velikog brata koji planira i izvodi predstave za narod, već se stazom sukoba krenulo jer je srpski sistem postao haotičan, bez perspektive, ciljeva, koncepta i vidno se iz dana u dan sve urušava. To, kako tumači, uvodi političku scenu u paniku.

www.mc.rs
Opšta panika: Miroslav Šutić

- Život u haosu nam je nekada trajao i čitavu deceniju, ali se sada kada nam je sve na ovaj ili onaj način dostupno kao na tanjiru, vreme se ubrzava i taj prirodni proces političkog raspada iznutra će se značajno skratiti - tumači Šutić za "Vesti".

On smatra da su naprednjaci pogrešili što su u vlast uveli dva sandžačka politička pola i to ne zbog ojačavanja vladajuće većine, već zbog privida mira. To, kako kaže, može da izazove katastrofu.

- Vučić nastupa sve jače i koristi sve tvrđe alate, ali vreme neumitno gazi, a u Srbiji se ne proizvodi ništa osim svađa, pa smo jadni mi građani u toj priči - zaključio je Šutić.

Međusobno su se oštro izvređali i opozicionari, dojučerašnji koalicioni partneri lideri Socijaldemokratske stranke Boris Tadić i Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. Tadić je Jovanoviću poručio da se gura "u vlast s Vučićem", a ovaj vratio lopticu izjavom: "Rušiš me sa Šešeljem."

- Tadić zna koliko je lakše napadati LDP sa Šešeljem i Dačićem nego nas podržati kada branimo dignitet Srbije - uzvratio je Jovanović.

Tu LDP nije stao, pa su lideru Dosta je bilo Sašu Radulovića pripisali da "pomaže SNS" oduzimajući vreme insistiranjem na poštovanju poslovnika jer SNS-u ne odgovara široko vođenje skupštinske rasprave. DJB je odgovorio da LDP očito podržava naprednjake u obesmišljavanju svakog pokušaja konstruktivne paralamentarne debate.

Gubitak kompasa

Optužbi je bilo i ranije, ali su prema oceni Bojana Klačara, iz Centra za slobodne izbore i demokratije, ovih dana učestalije i teže.

- Ne samo da je pojačan trend opozicionih svađa, već i unutar partija kao posledica činjenice da su se kao i 90-ih, ujedinjavali protiv Aleksandra Vučića, većina ušla u parlament, i onda su počele da iskaču sve njihove razlike.

Šešelj vređa plavuše

Vođa SRS-a Vojislav Šešelj po starom običaju prednjači u kvalifikacijama protivnika, a na megdan je izašao sa čelnikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom. Vojvođanski političar je vođu radikala nazvao "šljamom i krivoločnim primatom", a Šešelj osuo tešku verbalnu artiljeriju po Čanku, sve do optužbi da je već četvrt veka neprijatelj srpskog naroda.
- Za razliku od nas, Čanak nije ni primat, već u nauci nedefinisano biće. Rodilo se, ljuljalo ga, mozga nema, debelo je kao da je za tov spremano, kao za neku proslavu. Teško je reći šta je, čovek nije sigurno - kaže Šešelj.
Lider radikala Vojislav Šešelj obrušio se na žene iz Vlade. Na Tviteru je bivšu saradnicu u SRS, ministarku za EU Jadranku Joksimović, okarakterisao kao "glupaču", a ministarku saobraćaja Zoranu Mihajlović nazvao "abronošom i tračibabom".
- Kada vidim kako Šešelj postaje najveći proamerički političar u Srbiji, doživim transfer blama - odgovorila je Mihajlović povodom podrške lidera SRS Donaldu Trampu, i dodala da će za razliku od Trampa, Šešelj ostati provincijski političar iz Batajnice.

Drugačijeg mišljenja je etnolog Dragomir Antonić koji smatra da se pobedom Donalda Trampa sve u SAD okrenulo naopačke, izazivajući strah kod srpskih političara poput Tadića i Jovanovića koje je demokratska američka administracija udružila i ugurala u parlament.

- Nastao je šok s pobedom Trampa i gubitak kompasa jer sada neki nemaju gazdu. Ne samo u opoziciji, već i u vlasti, jer šta govori to što je Branko Ružić u parlamentarnoj grupi srpsko-britanskog prijateljstva, a Britanija izlazi iz EU? Sad je problem u Srbiji šta će biti sa nama, hoće li stizati donacije - tumači Antonić kako je u prvoj nedelji posle pobede Trampa, nastala panika, naročito među "muljatorima".

Ukazuje da u čitavom tom cirkusu koji narod u Srbiji gleda ni sam premijer ne zna gde će.
- Istraga o dva miliona dolara za Hilari Klinton iz Srbije mogla bi gubitnicu izbora da odvede na sud, a onda bi svašta moglo da se desi. U strahu su uvek velike oči - cenio je Antonić u izjavi za "Vesti".

On napominje da mirni mogu da budu samo radikali i Radulovićev DJB jer su na izbore izašli samostalno i bez tuđe pomoći.

Bitka za sve manji kolač

- Kako je očit veliki disbalans u glasovima birača, koje odnose SNS i opozicione partije, njihovi prvaci paralelno vode veliku bitku za sve manji kolač. Svi bi da se nametnu kao lideri opozicije da bi na predstojećim predsedničkim i beogradskim izborima napravili što bolji rezultat - tumači Klačar nervozu i svađe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online