Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 30.10.2016.
17:08
Vestionline, Alo.rs A

Putin gvozdenom rukom steže Srbiju?

Poziv Rusije Srbiji da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom znači samo jedno, a to je da Kremlj ima nameru da Beograd što više ekonomski veže za sebe i da ga stavi pod svoj patronat.

Reuters
Uskoro počinju pregovori sa Evroazijskom unijom o slobodnoj trgovini: Vladimir Putin

Ne slučajno, odmah posle posete glavnog ruskog obaveštajca Nikolaja Patruševa Beogradu iz Moskve je stigla ponuda za pregovore o slobodnoj trgovini i o povećanom uvozu srpskog “fijata”!

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da će uskoro otpočeti pregovori Srbije sa Evroazijskom unijom o slobodnoj trgovini, čime bi naša država postala još više ekonomski zavisna od Rusije, jer bi se tu vrteo ogroman novac koji je sudbonosno značajan za srpsku privredu. Ali upućeni kažu da to znači i još jače političko prisustvo Rusije na ovim prostorima.

Sporazum sa Evroazijskom unijom sjajna stvar!

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za “Alo!” da je poziv Medvedeva za razgovore o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom zapravo odgovor na molbu Srbije o izvozu “Fijatovih” automobila. - To je sjajna stvar i nikako se ne može podvesti pod širenje uticaja Rusije na Srbiju. To je samo dobra volja i odgovor Moskve na Vučićevu molbu - kaže on.

Ipak, šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić razbija sve sumnje Srbije u vezi sa tim da li će nakon potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom postati i njen član.

- Nemoguće je da Srbija bude istovremeno članica i EU i Evroazijske unije. Mi i ne možemo da budemo deo Evroazijskog saveza jer nismo ni geografski vezani. Tako da je sve to veštačka priča, a ni Rusija uopšte ne razmišlja u pravcu da Srbija bude deo tog saveza - kaže za "Alo" list Dačić.

Prema njegovim rečima, to nikako ne može da bude povod za bilo kakve smetnje u vezi između Brisela i Beograda.

S druge strane, predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je Srbija došla do “tačke posle koje nema povratka” i da mora da odluči da li je za saradnju sa Rusijom ili sa Evropskom unijom.

- Srbija mora konačno da odluči hoće li i dalje nastaviti sa iracionalnom politikom podaništva prema Moskvi, koja joj je u prethodnim decenijama donela samo sukobe sa Zapadom i ekonomsko nazadovanje, ili će se okrenuti saradnji sa zemljama EU, sa kojima ima najbolje ekonomske odnose i čiji deo u političkom, ekonomskom, kulturnom i, sledstveno tome, civilizacijskom kontekstu vekovima teži da postane - rekao je Jovanović i naveo da se od građana pokušava sakriti činjenica da Srbija neće postati članica EU ukoliko ne usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom te organizacije.

- Višegodišnje tumaranje naše zemlje prouzrokovano neodgovornošću i populizmom većine političara koji su je vodili učinili su da evropske integracije kod velikog dela ljudi budu najomraženija i najnerazumljivija kategorija, zbog čega i danas postoji opasnost da završimo kao ruska gubernija, izolovana i ostavljena da nestane usred Evrope - ocenio je lider LDP-a.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.10.2016. 19:54
Majka Rusija čvrsto steže u zagrljaj svoje dete Srbiju i brani ga od zapadnih genocidnih faš,ista!
Nedelja 30.10.2016. 23:25
au da ga stavi pod svoj patronat,a pod čijim smo jarmom sad.
Utorak 01.11.2016. 20:57
Srbija Rusija Kina Indija to je spas,a gospodin Ceda da komentarise,pa tog izd-ajnika danas cuvaju Ameri ,on je prodao svoga premijera ,a sada podrza Djukanovica ,a sve kako kazu Ameri.Ljepse bi bilo da vrati ukradeno i vrati se u Starke...Hapsi Vucicu i osudi bagru,uci od Putina.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online