Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.09.2016.
05:03
J. L. Petković - Vesti A

Albanci se ne mire sa svetinjom

Politička zloupotreba hrama Hrista Spasa u Prištini ne prestaje. U subotu je oko 30 studenata Univerziteta u Prištini protestovalo, a na verski objekat SPC su okačili transparent: "Ovaj objekat je okupirao prostor Univerziteta i građen je u vreme okupatora i šoviniste Miloševića."

A. Čukić
Ne ostavljaju svetinju na miru: Hram Hrista Spasa trn u oku Albancima

Predstavnici Pokreta Studije, kritika, akcija, zajedno sa drugim studentskim organizacijama traže da se srpska svetinja sruši, a postavljanje plakata su pozdravili aplauzom.

Kada se grupa studenata približila ulazu, došlo je do koškanja sa policijom koja prethodno nije sprečila postavljanje takve poruke. KPS je na kraju priveo trojicu studenata, ali su ubrzo pušteni.

- Cilj protesta je da se ne dozvoli slobodno upražnjavanje hrišćanske vere. Radikalni albanski nacionalizam na Kosovu koji poziva na uništenje hrišćanskih mesta u potpunosti je antievropski i anticivilizacijski. Budućnost je u toleranciji religijskih sloboda za sve - saopštio je Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

Prošlog petka je u hramu podmetnut požar. Monasi i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske, zajedno sa vladikom Teodosijem, su potom tri dana čistili crkvu od prljavštine i izmeta (taj verski objekat godinama unazad služio je kao javni nužnik i mesto za beskućnike).

Četvrtog dana opštinski inspektori su, navodno po telefonskoj prijavi građana, zabranili dalje čišćenje i pripremu pravoslavnog hrama za bogosluženje. Zapretili su da će, ako bilo ko uđe u hram, pa i da se moli Bogu, verski objekat biti plombiran. Takva odluka je doneta po nalogu gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, jednog od lidera Samoopredeljenja, a koji je više puta isticao da je hram ilegalno sagrađen.

Eparhija tvrdi da ima sve legalne dozvole. A dozvolu za gradnju je navodno potpisao Hamdi Vranići, tadašnji funkcioner opštine Priština, a otac jednog od portparola Samoopredeljenja.

Protest studenata u Prištini očigledan je dokaz da se sa političkom eksploatacijom verskog objekta neće stati. Tako je glavna vest pojedinih medija na albanskom jeziku, umesto samog događaja, bilo to što je "srpski novinar aplaudirao kada je skinut plakat", te da je time "provocirao studente".

Novinaru "Politike" Živojinu Rakočeviću pripisana je neistina da je pocepao plakat, a na snimku koji je objavio portal Zeri njegov lik je obeležen kao da se radi o kriminalcu, dok ga snimatelj vređa na nacionalnoj osnovi.

Tači za dijalog

Hašim Tači je osudio i sramnim i neprihvatljivim nazvao protest studenata. Kako je rekao, on podržava rešavanje spora zakonskim putem i dijalogom, a ne postupcima koji podstiču mržnju i nasilje.
- Bez obzira na okolnosti i vreme u kojem je izgrađen bilo koji objekat, ne smemo da dozvolimo da se objekti dovode u pitanje, posebno kada pripadaju verskim zajednicama. Svaki verski objekat na Kosovu dokaz je tolerancije i međuverskog dijaloga, koji nastavljamo da negujemo i kojim se svi dičimo - kazao je Tači, dodavši da su protesti "radikalne grupe" ispred hrama Hrista Spasa podstaknuti zapaljivim izjavama aktivista Samoopredeljenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online