Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.06.2010.
01:01
blic.rs A

Bajatović mimo zakona zaposlio rođake Stanišića i Frenkija

Generalni direktor JP “Srbijagas“ Dušan Bajatović bez ikakvog pravnog osnova zaposlio je članove porodica haških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića. On je to, po sopstvenom priznanju, učinio “ličnim angažovanjem“ i bez objave javnog konkursa.

Lično se angažovao na kršenju propisa: Dušan Bajatović
 

S druge strane, Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa sudom u Hagu, upozorava za “Blic“ da će ovakav postupak Bajatovića naići i na vrlo loš prijem u Haškom tribunalu i međunarodnoj zajednici.


Direktor JP Dušan Bajatović u ponedeljak uveče u emisiji “Intervju sa Jugoslavom Ćosićem“ na TV B92 priznao je da je lično on zaposlio po jednog člana porodica Stanišić i Simatović. On je tada rekao i da prilikom njihovog zapošljavanja u “Srbijagas“ nije bio objavljen ni javni konkurs, kao i da je to učinio, između ostalog, da bi se ovi haški optuženici osećali bolje znajući da članovi njihove porodice imaju posao.


Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić za “Blic“ kažu da direktor jednog javnog preduzeća nema pravo da bilo koga zaposli bez objave konkursa, osim u slučaju da u pravilniku tog preduzeća stoji da on ima diskreciono pravo da to učini.


- Ako diskreciono pravo nema, onda je reč o nelegalnoj odluci. U suprotnom, to bi bila samovolja - smatra Čupić.
 

Za tri posla - 18 sati rada dnevno

Pored funkcije direktora JP “Srbijagas“ Dušan Bajatović je i član UO “Jugorosgasa“, poslanik i zamenik predsednika Odbora za odbranu i bezbednost u Skupštini Srbije. On je u intervju za TV B92 odbacio navode da je nagomilao previše funkcija i objašnjava da sve poslove obavlja dobro jer radi po 18 sati dnevno, a na posao dolazi i vikendom.

Sudeći po informatoru o delatnostima preduzeća, kao i pravima i obavezama menadžmenta “Srbijagasa“, koji se može naći na sajtu ovog preduzeća, generalni direktor nema prava da prima nove kadrove bez objave javnog konkursa.


Zapošljavanje najbližih srodnika haških optuženika sporno je i za Rasima Ljajića. On kaže da ovakav potez Bajatovića nema nikakve veze sa uredbom o pomoći porodicama haških optuženika.


- Mi smo već sad učinili dovoljno. Poznato je što sleduje porodicama optuženih za ratne zločine pred Sudom u Hagu i to se svakako ne odnosi na zapošljavanje u javnim preduzećima. Učinili smo sve da pomognemo odbranama u Hagu. Odgovorili smo na 959 njihovih zahteva i dostavili im preko milion stranica dokumentacije - naveo je Ljajić.


Po uredbi koju je još usvojio Savet ministara Državne zajednice SCG, a koju je Srbija nasledila, porodicama optuženih za teške zločine pred Haškim sudom, a koji su se dobrovoljno predali, isplaćuje se mesečno 200 evra. Imaju pravo i na tri povratne avionske karte na relaciji Beograd - Amsterdam i još 250 evra po osobi na ime ostalih troškova svaka dva meseca. Ako njihove porodice imaju primanja manja od prosečne plate u Srbiji, isplaćuje im se razlika do tog iznosa.


Dušan Bajatović za “Blic“ juče nije želeo da pojasni svoje postupke. Njegov portparol kratko je rekao da direktor “Srbijagasa“ već ima zakazan niz sastanaka i da nema vremena čak ni za kratak telefonski razgovor.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online