Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.07.2016.
20:30
D. Dekić - Vesti A

Kabinet pun praznih fotelja

Može, a ne bi, u najkraćem bi se mogla protumačiti poslednja poruka Aleksandra Vučića građanima Srbije da bi za fotelju predsednika Vlade Srbije mogao da predloži i nekog drugog.

Tanjug
Izneverena očekivanja: Aleksandar Vučić sa Novakom Nedićem, Ivicom Dačićem i Zoranom Mihajlović

Njegov veliki obrt u poslednjoj nedelji jula u odnosu na prvobitna obećanja prema kojima je Srbija trebalo da dobije novi kabinet još krajem maja, nemalo je iznenadio javnost. Prvenstveno zbog enigmatske poruke mandatara da ne želi da formira Vladu protiv koje bi bio sam s aluzijom da mu odjednom stranci kadriraju ministarska personalna rešenja. Za to vreme zakonski rokovi teku, a počeli su sa konstituisanjem novog saziva Skupštine Srbije 3. juna. Vučić je izneverio mnoga obećanja, pa i ono da će u rekordnom roku sastaviti novu vladu.

Umesto da uveliko rade, poslanici planduju, zakoni čekaju, novih ministara ni na pomolu, kao ni obećanog premijerovog ekspozea na nekoliko stotina strana. Pritom je javnost svakodnevno zapljusnuta medijskim spekulacijama i spinovima o imenima novih ministara, pa se tako čuje da Zapad želi da ministarke ponovo budu Zorana Mihajlović i Kori Udovički, dok bi Rusi da i u novoj vladi socijalisti uzmu resor energetike, a da u Vučićev kabinet uđe biznismen i političar Nenad Popović.

Navodno su Briselu nepoželjni ministar pravde Nikola Selaković, rada Aleksandar Vulin i bivši ministar odbrane Bratislav Gašić. Vučićeva dilema podeljena sa narodom da bi on mogao da predloži drugo ime kao kandidata za premijera, proizvela je u medijima spekulacije koje su daleko od realnosti čak da bi to mogao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Kao moguća premijerka pominje se i guvernerka Jorgovanka Tabaković. Potvrda o "pritiscima" na Vučića stigla je od ministra za rad Aleksandra Vulina koji je siguran da će ih mandatar izdržati i voditi Vladu.

- To što je Vučić izneo dileme pred javnost znači da su pritisci na njega, na Vladu i Srbiju zaista veliki i sigurno dolaze od moćnih zemalja i ljudi - preveo je Vulin šta je mandatar hteo da poruči naciji i Vučića opisao kao čoveka koji ne popušta pred pritiscima.
Da li slučajno ili ne, juče je poslanik i lider Nove Zoran Živković uputio u skupštinsku proceduru dopune Zakona o Vladi prema kojem svaki predloženi član Vlade, pre izbora, mora parlamentu da dostavi lekarsko uverenje o zdravstvenoj sposobnosti.

Mandatar u rukama predsednika

Najava Aleksandra Vučića da bi on mogao da predloži premijera nametnula je pitanje ko je za to nadležan. Član 18 Ustava kaže da predsednik Srbije predlaže Skupštini kandidata za premijera kad god se bira nova vlada, a dužan je da predloži onog koji može da obezbedi izbor Vlade. Po kuloarima kruži i spekulacija da bi Tomislav Nikolić mogao da podnese ostavku kako bi se predsednički izbori održali do kraja 2016. Time bi kandidat za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić i ombudsman Saša Janković bili sprečeni da se kandiduju na tim izborima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online