Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 21.07.2016.
08:11
Đ. Barović - Vesti A

Zločince čuvaju do izbora

Hrvatska Vlada osnovala je Komisiju za praćenje sprovođenja prelaznih merila u poglavljima 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije sa EU. U Hrvatskoj čak i ne kriju da se iza svega krije ultimatum po kom će blokirati pregovore Beograda i Brisela, u slučaju da Srbija ne ukine zakon o nadležnosti svog suda za ratne zločine.

A. Čukić
Predizborna kampanja: Toma Fila

Politički analitičar Davor Đenero navodi argument većine udruženja ratnih veterana Hrvatske da će Srbija ulaskom u EU moći da izdaje obavezujuće naloge za hapšenje i izručenje državljana drugih članica.

- Sporno je što Srbija svoju jurisdikciju proteže na zločine koji se nisu dogodili na njenoj teritoriji, a počinioci i žrtve nisu njeni državljani. Ali, hrvatska diplomatija pogrešno je pristupila ovom pitanju, jer je najveća žrtva načina na koji Srbija interpretira ratne zločine i sprovodi "regionalnu nadležnost" BiH. Otuda politički kompromis, kojeg su postigli komesar Johanes Han i hrvatski ministar Miro Kovač nije dobar zato što rešava samo pitanje zaštite hrvatskih državljana, a ne i BiH - kaže Đenero.

Advokat Toma Fila podseća da je beogradski Sud za ratne zločine do sada uglavnom procesuirao Srbe, a da se Hrvatska buni zbog odrednica zakona koje postoje i u toj zemlji.

- Suštinski, tu nema pravnih problema, već isključivo unutrašnjih političkih poriva hrvatskih stranaka koje su uveliko u predizbornoj kampanji. Svima je jasno da će pobediti partija sa jačom nacionalnom i antisrpskom retorikom, pa u tom svetlu treba posmatrati i razne rokove koji su navodno postavljeni pred Srbiju. Te rokove i uslove je postavila tehnička Vlada Hrvatske, a kada se izbori završe, promeniće se i retorika zvaničnog Zagreba - smatra Fila koji odbacuje tvrdnju da će se zbog ovog zakona, na udaru srpskog pravosuđa naći najmanje 300 nekadašnjih pripadnika hrvatske vojske i policije.

Šeks uplašen

Funkcioner HDZ i bivši predsednik Sabora Vladimir Šeks veruje da protiv njega i dalje postoji optužnica u Srbiji. - Izložio bih se velikom riziku, kao i mnogi drugi, ako bih došao na dohvat pravosudnih organa Srbije - navodi Šeks.
Hrvatski mediji manipulišu o navodno 300 tajnih optužnica Srbije. Najveći deo tih imena Hrvatska je zapravo dobila 2011. zajedno s optužnicom protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša, Tomislava Merčepa i još 81 osobe. Svi su optuženi za genocid i ratne zločine nad 19 vukovarskih Srba. Sabor je potom doneo zakon po kome se suspenduju sve optužnice nekadašnjih vojnih sudova JNA.

- Ukoliko izuzmemo slučaj Čede Marića koji je izručen Hrvatskoj, u Sudu za ratne zločine je suđeno isključivo Srbima, a na osnovu tog zakona jedino je bilo moguće procesuirati odgovorne za zločine u Vukovaru, Srebrenici i drugim mestima. Međutim, interesantno je zbog čega Hrvatska do sada nije izražavala protest zbog procesuiranja svojih državljana Srba pred ovim sudom - kaže Fila.

Davor Đenero odgovara da je takva situacija nastala zbog toga što Hrvatska želi da se svi procesi za ratne zločine vode na njenoj teritoriji, a Srbija ne izručuje svoje državljane.

- Kad Srbija pristupi EU na osnovu u Zagrebu izdatog evropskog naloga za hapšenje, ti osumnjičeni biti transferovani pred hrvatske sudove - tvrdi Đenero.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.07.2016. 08:32
Dok Vučić bude vladao Srbijom SVI zločinci koji su ubijali Srbe mogu mirno da spavaju . Nikoga on neće suditi ni za Bljesak ni za Oluju ni za Vukovar ni za Dobrovoljačku ni za Tuzlansku kolonu jednostavno Vučić radi na ponižavanju i uništavanju Srpskog naroda i sve što ide u tom pravcu za njega je opravdano .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online