Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 15.07.2016.
01:12
D. Dekić - Vesti A

Leđa Rusiji, ruka Kosovu

Okretanje leđa Rusiji, napredak u odnosima s Kosovom i produbljenje veza s NATO-om poznati su domaći zadatak EU kojem Srbija očito mora hitno da prione. To je osnovna poruka izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera koji je uoči jučerašnjeg beogradskog samita Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan, bio na radnoj večeri sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Tanjug
Nesuglasice postoje: Dejvid Mekalister i Ivica Dačić

Poruka Mekalistera je da Beograd po pitanju Rusije treba da uskladi bezbednosnu i spoljnu politiku sa politikom Unije.

- Srbija ima tradicionalno jake ekonomske, društvene i kulturne veze s Rusijom. Ali, Moskva unilateralno menja evropske granice u pokušaju da proširi uticaj i kontrolu nad delovima teritorije susednih zemalja - kaže Mekalister.

Izvestilac EP smatra da Srbija ima dobru saradnju sa NATO-om i ohrabruje je da produbi taj odnos. On dodaje da nije problem što Srbija ne teži članstvu jer "Austrija, Kipar, Finska, Irska, Malta i Švedska nisu članice NATO-a".

Bliskost sa NATO

Politički analitičar Nikola Tanasić je u osvrtu na odnose Srbije i NATO zapitao šta još treba popraviti u tim odnosima. - Toliko smo bliski sa zapadnom vojnom alijansom da zaista ne vidim šta tu ima da se popravlja. U tim vezama preostalo je još samo da pristupimo NATO-u - zaključio je Tanasić.

Mekalister, koji je i poslanik nemačkog vladajućeg CDU, tvrdi da Nemačka nije popustljivija kada je reč o uslovima Srbiji.

- Kancelarka Angela Merkel stavlja naglasak na normalizaciju između Kosova i Srbije. Obuhvatna normalizacija tih odnosa iz poglavlja 35 znači da je dijalog s Prištinom blisko povezan sa pristupanjem EU. Od Srbije se traži stalno angažovanje na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa kako bi i jedni i drugi nastavili ka EU - rekao je Mekalister za "Juropijan vestern balkans".

Ovu poruku politički analitičar Nikola Tanasić tumači kao diplomatski skandal i politički nemoral!

- Prebacivanje Srbiji da podržava nasilno menjanje granica Evrope, a da pri tome Brisel odvaja Kosovo od Srbije i EU i prima Tačija kao kosovskog premijera, mislim da sve govori i da tu svaka priča prestaje. Rusija ne samo da se prijateljski odnosi prema nama, već u našem slučaju ima ispravan odnos prema međunarodnom pravu koje EU očito ne poštuje, pa je sa Ukrajinom pokazala da i ona može da se odnosi poput Brisela - kaže Tanasić za "Vesti", tumačeći da evropske poruke poput Mekalisterove u Srbiji ne mogu da prođu.

On kontradiktornost vidi i u porukama koje se šalju povodom poboljšanja odnosa sa Kosovom.

- Šta podrazumeva to poboljšanje ako vidimo da se Srbija već odrekla elemenata svoje državnosti i prekršila sopstveni Ustav? To su ogromni ustupci za razliku od Prištine koja je sprovela samo ono na čemu je, inače, insistirala. Ne znam znači li to da EU insistira da Srbija ponovo pregovara o onome o čemu već jeste i što nikako nije smela da prihvati. Ako je tako, vrlo je bezobrazno ponašanje - kaže naš sagovornik.

Mali i zaostali

Politički analitičar Jovan Komšić smatra da je rano da se ispostavljaju dileme u Srbiji kako se opredeljivati, budući da su otvorena tek prva poglavlja, i to o ljudskim pravima i pravosuđu.
- Srbija je najnerazvijenija u Evropi i ne treba da se bavi, da tako kažem, astronomskim pitanjima i kretanju nebeskih tela 2024. godine, već poboljšanjem života svojih građana. Za nas, ovakve kakvi smo, nije prometejska uloga u evropskim i svetskim pitanjima, jer je moguće da interes najrazvijenijih zemalja EU uđe u fazu ponovnog uspostavljanja veza sa Rusijom - tumači Komšić.

Uzvratio je i šef diplomatije Ivica Dačić rekavši da prijatelji kosovske nezavisnosti i oni koji podržavaju nešto protiv Srbije od nje ne mogu očekivati da svojim prijateljima zatvara vrata i uvodi sankcije.

- Nijedna zemlja na svetu to ne bi uradila, pa neće ni Srbija. Ako Rusija i Kina u Savetu bezbednosti UN ne dozvoljavaju da se pitanje nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije reši preglasavanjem, imamo nacionalni i državni interes koji nam nameće da pažljivo da pristupamo tim temama - rekao je Dačić na konferenciji kojoj je prisustvovao i Dejvid Mekalister.
Dačić ne spori da Srbija želi da bude članica EU.

- Ne možemo 17 godina posle bombardovanja da kažemo da ćemo potpuno uskladiti spoljnu i bezbednosnu politiku jer su u EU svi samo naši prijatelji. Nažalost, nije baš tako. Želimo da nosimo svoj deo odgovornosti, ali ne samo mi - naveo je Dačić i poručio da se mora naći zajednički imenitelj u usklađivanju spoljne i unutrašnje politike.

Pomoć Brisela posle poplava

Komentarišući pad podrške građana Srbije članstvu u EU, Mekalister je rekao da EU treba da bude vidljivija i glasnija na Zapadnom Balkanu i kao primer naveo pomoć Unije tokom poplava u Srbiji 2014.
- EU je do kraja 2014. godine potrošila 172 miliona evra na humanitarnu pomoć i rekonstrukciju u poplavljenim područjima. Ne znam da je Rusija pružila sličnu podršku. Ali, ovo se nedovoljno prepoznaje u srpskoj javnosti - kazao je Mekalister.

Dačić se osvrnuo i na izjavu Viktorije Nuland, zamenika državnog sekretara SAD, koja je nedavno rekla da su SAD 20 godina ulagale u nezavisnost Kosova.

- Mislim da je vreme i za preispitivanje šta je 1999. urađeno u Srbiji jer ako je politika SAD bila da se 20 godina ulaže u nezavisnost Kosova, onda moramo da tražimo greške ne samo u našem sistemu. Srbija ima dobru saradnju sa Haškim sudom, ali ima stvari koje su gruba manipulacija, neistina i laž, kao u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila britanska komisija. Svi dobro znaju da u Račku, gde se navodno desio zločin koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, deo civila nije sahranjen tu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju. Kako su to onda ubijeni civili - zapitao se Dačić.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2016. 14:39
Pritisak na Srbiju je verbalno ojacao, da se primetiti. Pa nije Amerika za dzabe dovela u Srbiju "zatvorenike" koji ce ubrzati taj proces ubedjivanja - stvaranjem haosa putem terora.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online