Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.07.2016.
15:27
Srna A

Ameri nam uvalili komandante Al Kaide i trenere samoubica

Odluka Vlade Srbije da primi dva povratnika iz američke vojne baze Gvantanamo je prilično nepromišljen čin, pun bezbednosnog rizika i sigurno nije doprinos u rešavanju humanitarnih pitanja, kako to predstavljaju izvori američke vlade, smatra stručnjak za bezbednost DŽevad Galijašević i dodaje da Srbija nije ni obaveštena o tome šta i koga je dobila, a dobila je terorističku pretnju najvišeg nivoa.

Reuters
Ameri sklanjaju svoje teroriste kod nas, prazne Gvantanamo

- U štampanim i elektronskim medijima u Srbiji objavljena je vest o dolasku-prijemu dva povratnika-zatvorenika iz Gvantanama: Mansur Ahmeda Saada al-Daifija iz Jemena i Muhamadi Davlatova iz Tadžikistana. Naravno, to nisu prava imena ove dvojice terorista, nego manje bitni nadimci iz kojih nije moguće saznati ništa bitno za utvrđivanje stepena, obima i vrste stvarne terorističke pretnje i upravo su zato sa tim imenima upoznali javnost Srbije - istakao je Galijašević za "Fond strateške kulture".

Komandant Al Kaide i specijalista za obuku samoubica

Reuters
Džihadisti obučavani u istom kampu

On je precizirao da je prvi povratnik, takozvani Mansur Ahmad Saad al-Daif, poznati visokopozicionirani komandant Al Kaide (lični prijatelj vođe Aimana Zavahrija) i pravo ime mu je Abdul Rahman Ahmed, a rođen je u glavnom gradu Jemena - Sani 1979. godine.

- Naravno Abdul Rahman Ahmed ima i druge nadimke, ali onaj koji je postao javno mesto u medijima na Balkanu uopšte ne postoji - kazao je Galijašević i dodao da je u Gvantanamu njegov personalni dosije otvoren početkom 2008. godine i da je u sažetku posebno istaknuta njegova sposobnost za evakuaciju prve linije, ratovanje u Avganistanu, veze sa talibanima, te obuke u terorističkim kampovima, a posebno u Kandaharu, Al-Faruk kampu i veze sa prvim ljudima Al Kaide i lične susrete sa Osamom bin Ladenom, Aimanom Zavahirijem i vojnim komandantom Abu Hafs Al Masrijem, u to vreme.

Balkan nova linija fronta

Galijašević je kazao da, nakon prebacivanja Abdulu Aziz al-Svidija i Abdel Malik Ahmed Abdel Vahaba al-Rahabija, prvog instruktora Al Kaidinih bombaša i oficira te drugog, koji je obavljao dužnost telohranitelja Osame bin Ladena u Podgoricu, Balkan postaje opasna linija fronta koju terorističke organizacije, kao svojevrsna američka geopolitička pešadija, uspostavljaju na Jugoistoku Evrope.

- Svakako, važnije od nadimaka, alijasa i niknejma je bez sumnje bogata biografija izuzetno opasnog teroriste - specijaliste za obuke bombaša samoubica, uz zloupotrebu i korišćenje kata (QAT - zimzelenog narkotičkog lista), za "pripremanje", tačnije drogiranje samoubica za žrtvovanje i uveravanje da je to u interesu Boga, islama, naroda i države - ističe Galijašević.

Prema njegovim rečima, on spada u red najsposobnijih boraca automatskim oružjem, posebno u uličnim borbama pri korišćenju "kalašnjikova" i "uzija", i odabranim komandantom za kritične situacije i evakuaciju i premeštanje prvih borbenih linija u ratnom sukobu na bliskom rastojanju.

- Abdul Rahman Ahmed je prošao osnovnu i naprednu obuku Al Kaidu u Al-Faruk trening kampu, uključujući i usavršavanje u pripremi za operacije samoubistva. Američkim istražiocima sam je priznao da je prošao obuku Al-Faruk kampa, u kome je proveo 57 dana, od sredine juna do sredine avgusta 2001. godine - napominje Galijašević.

Ističe da je u Kabulu bio angažovan od Al-Kaide da organizuje kurseve i obuke vezane za prikupljanje obaveštajnih podataka, brdskog rata, korišćenja artiljerijskih oruđa, poznavanje topografije, orijentacije u prostoru, protivvazdušnih oružja, vojnog vrha, urbanog ratovanja, izgradnje i postavljanja eksplozivnih naprava, korišćenja otrova i uvežbavanja sposobnosti falsifikovanja dokumenata i hartija od vrednosti.

Ratovao protiv Rusa, pretnja na najvišem nivou

Reuters
Obuka za samoubice traje par meseci

- Što se tiče drugog povratnika, ni on nije nikakav Muhamadi Davlatov, i najmanje je poznat po tom nadimku, mada je po njemu bio poznat za vreme rata u Čečeniji, gde je ratovao protiv Ruske armije i službi bezbednosti - naveo je Galijašević.

On je dodao da mu je pravo ime Omar Hamzajavič Abdulajev, rođen je 11. oktobra 1978. u Dušanbeu, Hesar region, Tadžikistan. Galijašević navodi da je koristio i druga imena u ličnim dokumentima, ali i u javnosti i koristio razne tehnike prikrivanja vlastitog identiteta, čak i nakon zarobljavanja, pred istražiocima u Gvantanamu.

Prema njegovim rečima, Omar Hamzajavič je prošao osnovnu i naprednu obuku Al Kaide u terorističkim kampovima i priznao da je prošao specijalizovane terorističke obuke Al Kaide za upotrebe eksploziva i otrova, te da je obučavan od Abu Khabab al-Masrija, uključujući korišćenje cijanida.

- Pritvorenik je živio u "Babu kampu", identifikovanom kao zajednički kamp koji koriste Al Kaida i talibani za obavljanje obuke za samoubice. Čak je bio zarobljen sa nekoliko dokumenata koji sadrže pojedinosti obuka za korišćenje eksploziva, hemijskih sredstava, te proizvodnju otrova i upotrebu biološkog oružija u velikim gradovima i naseljenim mestima - kaže Galijašević.

Galijašević ističe da se Hamzajavič smatra izuzetno organizaciono sposobnim i inteligentnim vođom, povezanim sa mrežom terorista u Avganistanu, Pakistanu, Tadžikistanu, ali i na području Rusije, posebno u Dagestanu, Ingušetiji i Čečeniji.

- Amerikanci ga procenjuju kao osobu najvišeg rizika i pretnju najvišeg nivoa po vlastitu nacionalnu bezbednost. Njegova biografija puna je brojnih terorističkih akcija pri kojima je korišćen cijanid ili biološki agensi, i uz upotrebu eksploziva - napomenuo je Galijašević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.07.2016. 16:08
"Nepromisljeno"?! Ne bih se slozio jer da je ovo legalna procedura bili bi oni u zatvoru a ne u "privatnom i tajnom smestaju".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online