Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.06.2016.
14:22
Vestionline A

Tači: Srbi vratite se, svi ste dobrodošli!

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači pozvao je izbegle Srbe sa Kosova da se vrate poručivši im da su dobrodošli jer oni su, kaže, građani Kosova, a "Kosovo je zemlja za sve, ne samo za jednu etničku grupu", ali neće dozvoliti rekonolizaciju što Beograd pokušava.

Reuters

Tači poziva na povratak, 

Tači je u intervjuu bečkom Presu rekao da Priština, međutim, neće dozvoliti nikakve nove "kolonizacije Kosova od Srbije", kao što je slučaj sa gradnjom naselja za povratnike Sunčanom dolinom.

Očekuje, ističe, da će nova vlast nastaviti dijalog sa Prištinom uz posredovanje EU, kao i da će se postignuti sporazumi primeniti, pa i onaj o formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači tvrdi da se kao kosovski predsednik smatra predsednikom svih građana i zato poziva sve one koji su napustili Kosovo da se vrate tamo gde su živeli.

- Međutim, ciljano naseljavanje Srba od Beograda na severu Kosova je za nas rekolonizacija. Ti srpski pokušaji su opasni - smatra Tači.

On je, vezano za izjave kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO), na prošlim predsedničkim izborima u Austriji Norberta Hofera, koji je kazao da je Kosovo deo Srbije, poručio da je ružan san ako neko pomišlja da je Kosovo deo Srbije, dodajući da je "Kosovo nezavisna i suverena država".

Tači je napmenuo da je Kosovo priznato od više od 100 zemalja sveta i da je deo mnogih međunarodnih organizacija.

- Na dobrom smo putu u NATO i EU, a imamo i konstruktivne odnose sa svim našim susedima, čak i sa Srbijom. Znam da Austrija i većina njenih političara priznaje nezavisnost Kosova -  naglasio je on.

Tači je podsetio da se veliki broj Austrijanaca intenzivno bavi regionom jugoistočne Evrope i da je rukovodstvo te zemlje uvek bila drugima za korak ispred i imala viziju za naš region, jer Austrija odlično poznaje Balkan.

Upitan za džihadiste sa Kosova koji se bore u Siriji i Iraku, Tači je ukazao da nijedna evrospka zemlja nije sto posto imuna protiv ovog fenomena, koji nema veze sa verom, već učešćem u kriminalnoj organizaciji.

- Kosovo je bila jedna od prvih zemalja regiona koja je pokrenula borbu protiv terorizma. Uhapsili smo više od 100 osoba, među njima i popularni imami. Pooštrili smo naše zakone. Proteklih meseci nismo imali nijedan slučaj da je građanin Kosova otputovao da se bori u Siriji i Iraku, naveo je Tači.

On je kazao da 90 odsto građana Kosova želi članstvo u EU i NATO i da imaju najpozitivniji stav u svetu prema SAD.

- Zbog toga ne možemo imati nikakvu osnovu za fundamentalizam - smatra Tači.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online