Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.06.2010.
10:28 >> 12:38h
mondo.rs A

Euleks traži smenu Tačijevih ministara

Misija Euleks traži od premijera Kosova Hašima Tačija da smeni trojicu ministara osumnjičenih za korupciju, piše danas prištinski dnevnik "Zeri" pozivajući se na izvore iz međunarodnih institucija na Kosovu. Šef Euleksa Iv de Kermabon, u raspravi u Evropskom parlamentu, rekao da "niko na Kosovu ne može biti iznad zakona".

"Premijeru Tačiju je preporučeno da nastavi reformu vlade i da za početak zatraži ostavke ili smeni trojicu ministara koji su pod istragom za korupciju", navodi dnevnik i piše da su dvojica iz Tačijeve Demokratske partije Kosova a jedan iz Demokratskog saveza Kosova.

Isti izvor je rekao listu da "ukoliko premijer ne zatraži ostavke ili ako ne smeni ministre, onda se mogu ponovo videti slike kao prilikom pretresa u Ministarstvu saobraćaja i telekomunikacija".

Prema pisanju prištinskog dnevnika, u vladi je rečeno da za sada nema planova da se menja sastav vlade, ali da je premijer svim ministrima poslao pismo u kojem ih obaveštava da će domaće institucije biti angažovane na razotkrivanju svakog slučaja korupcije. Isto pismo je, prema dnevniku, upućeno i ministrima iz prethodnih vlada.

Euleks je, kako piše "Zeri", zatražio od premijera da iz vlade izbaci ministre i njihove zamenike i savetnike, kao i stalne sekretare koji su obuhvaćeni istragom, kako bi se eliminisao politički uticaj na istragu.

Kermabon i komandant civilnih operacija EU Kes Klompenhauer su, govoreći u Podkomitetu za bezbednost i odbranu Evropskog parlamenta ubedili poslanike u odlučnost Euleksa da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu i da pomogne vladavinu reda i zakona, što neće moći da zaustave ni eventualna politička uplitanja.

Klompenhover je rekao da treba biti strpljiv jer rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala ne mogu da dođu odmah i spektakularno, ali će doći.

Pre nekoliko dana Euleks je saopštio da se vodi istraga protiv šest visokih zvaničnika Vlade Kosova, a ukupno se vodi 100 istraga zbog sumnje za korupociju i organizovani kriminal.

Pravosudni sistem pod pritiskom

 

Pravni sistem na Kosovu i dalje je pod pritiskom kada je reč o donošenju odluka na svim nivoima, kako krivičnim, tako i civilnim, navodi se u drugom godišnjem izveštaju Euleksa, koji je danas predstavljen u Prištini.

U dokumnetu o stanju i funkcionisanju policije, pravosuđa i carina, najviše zabrinutosti je pokazano za pravosudni sistem, gde su uočeni tehnički problemi i neodlučnost u poboljšanju sprovođenja vladavine pravde. Najbolju srednju ocenu u izveštaju ima policija Kosova, a sledi carina i na kraju pravni sistem.

Takođe je konstatovano da je kapacitet krivičnog prava na Kosovu ostao vrlo osetljiv i loš na putu transformisanja, gde se kao ključni problem naglašava saradnja između policije, tužilaštva i sudstva. U međuvremenu, Euleks je primetio mnogo poboljšanja u radu policije, posebno u sprečavanju ekonomskog kriminala, korupcije i finansijskog kriminala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online