Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.06.2016.
09:28
Tanjug A

Pobuna zbog "Sunčane doline": Kolonizacija Kosova ili...

Dalibor Jevtić, kosovski ministar za povratak i zajednice kaže da projekat "Sunčana dolina" ne može i nije kolonizacija, već rezultat činjenice da povratak raseljenih sa Kosova i Metohije ne može da bude realizovan u onim sredinama gde oni žele da se vrate, poput Đakovice na primer.

A. Čukić
Neophodno obezbediti uslove za povratak Srba na Kosovo: Dalibor Jevtić

Jevtić je za RTS rekao da se u prvih pet meseci ove godine na Kosovo i Metohiju vratila svega 101 raseljena osoba, što je najbolji mogući odraz situacije na terenu.

- To je mali broj u odnosu na broj raseljenih, kojih je preko 200.000. 101 osoba se vratila zbog okolnosti na terenu, kako zbog bezbednosti, ekonomije, tako i oko finansijskih mogućnosti institucije na čijem sam čelu. Zato je ovaj broj u odnosu na isti period prošle godine veći, ali samo zato što u prvih pet meseci prošle godine nismo imali gotovo nikakav povratak - rekao je Jevtić.

Projekat "Sunčana dolina", prema njegovim rečima, je prvi projekat koji daje pozitivne odgovore na pitanja raseljenih.

- Žao mi je što su političari i generalno društvo ovaj projakt dočekali na način koji ovih dana možemo da vidimo. Povratak raseljenih nije i ne može da bude kolonizacija. Ovaj projekat je produkt činjenice da povratak ne mozemo da realizuejmo u većini sredina gde raseljeni žele da se vrate, poput Đakovice i drugih delova Kosova - rekao je Jevtić, dodajući da je zato bio potreban projekat koji će omogućiti povratak u sredinu koja je pre svega bezbedna.

Upitan koji je stav kosovskih zvaničnika o tom projektu, Jevtić je rekao da njih interesuje da zakon bude ispoštovan i da budu izdate sve potrebne dozvole.

- Zakon će biti ispoštovan i u tom smislu ne vidim nikakav problem. Ako govorimo o zakonu ovaj projekat svakako nije protivzakonit - naveo je Jevtić.

Na pitanje o zakonu o popisu, Jevtić je rekao da su predstavnici kosovskih Srba stanovišta da u ovom trenutku nema uslova da se popis održi.

- Ne želimo da radimo nešto što neće dati one informacije koje takav proces treba da da - rekao je Jevtić, dodajući da su Srbi u ovom trenutku naišli na razumevanje u kosovskoj skupštini i zakon je skinut sa dnevnog reda, te da očekuju da se o toj temi razgovara unutar vlade.

Jevtić očekuje da zakon bude povučen iz procedure, a kaže da je to interes svih i međunarodne zajednice i kosovske vlade, jer u suprotnom popis ne bi bio uspešan budući da lokalno stanovništvo ne bi učestvovalo u potpunosti u tom procesu.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2016. 14:24
Ma koj pita vlast u Pristinu,za Kosovo odluce Amerika i za vansku i unutrasnu politiku.Jer oni su nesposobni (analfabetni)ljudi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online