Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 24.05.2016.
10:21
Glas Amerike A

"Smešna je rusofilija kod Srba jer je Rusija sila u opadanju"

Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu.

Tanjug
Upečatljiva je snažna romansa Srbije i Rusije: Danijel Server i Aleksandar Vučić

Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke administracije već lične stavove. Iako je svestan da se mnogi gradjani bore sa ekonomskim problemima, kaže da mu je Beograd u celini delovao lepše i vedrije nego što ga pamti – kao kosmopolitska sredina sa jasnim osećanjem smera – ka Evropi. S druge strane, primetio je i suprotan trend.

- Ne bih rekao da sam bio iznenadjen ali je upečatljiv utisak ostavilo to koliko je snažna romansa Srbije sa Moskvom. Ta rusofilija je, po meni, pomalo smešna. Rusija je regionalna sila u opadanju, sa velikim ekonomskim problemima, velikim problemima sa Sirijom i Ukrajinom, nema neku važniju ulogu na Balkanu a ponaša se kao da je Balkan njena sfera uticaja. Rusija ulaže mnogo novca u medije, nevladine organizacije, političke stranke u Crnoj Gori, Srbiji a kako čujem i u Bosni, ali ne mislim da joj se to mnogo isplati. Moram da naglasim nešto - NATO ne ide da traži nove članice – nove članice prilaze Alijansi jer žele da budu njen deo i žele sigurnost koju ona nudi. To je uradila Crna Gora, tražila je članstvo i dobiće ga, zato što se kvalifikovala za njega, što nije lak zadatak. - kaže Server.

"Nezgodno je što se Vučić i nikolić razmimoilaze"

A. Čukić
Srpska politika manje koherentna zbog neslaganja Vučića i nikolića

Server, koji je u Beogradu razgovarao sa premijerom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kaže da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da je svestan zamerki na račun vlade u domenu pravosudja, službi bezbednosti i uticaja na medije. Na pitanje da li Zapad zbog proevropske politike vlade u Beogradu “žmuri” na te unutrašnje probleme, Server kaže:

- To morate da pitate američke zvaničnike, oni odredjuju zvanične odnose. Ja svakako ne žmurim, ali nastojim da očuvam osećanje proporcije, i osećanje da – ako neko ide u pravom smeru, želite da mu pomognete da tamo stigne a da ne radite nešto što bi mu otežalo da ide u pravom smeru - rekao je on.

Server konstatuje da premijer Vučić jasno ističe da želi da Srbija bude okrenuta ka Evropi, dok se predsednik Nikolić zalaže više za okrenutost ka Moskvi.

- To je nezgodno, ne mislim da ima mnogo uticaja pošto premijer ima veću moć i ovlašćenja u ovom trenutku, ali dovodi do toga da je srpska politika manje koherentna nego što bih ja voleo da vidim, a imam utisak da je i manje koherentna nego što bi premijer Vučić to želeo - kaže Server.

Američki analitičar smatra da povratak lidera SRS Vojislava Šešelja u srpski parlament i prisustvo anti-evropske struje u novom sastavu parlamenta neće uticati na promenu kursa zemlje.

- Evropa možda ne izgleda sjajno danas ali to je zato što je ekonomski ciklus sada na niskoj tački, to će se promeniti. Američka ekonomija dobro stoji, Rusija je ne samo u poslovnom smislu, već u ozbiljnom ekonomskom padu zbog neuspeha da razvije industriju dok su cene nafte i gasa još bile visoke - kaže on.

SAD ne pokušava da parira Rusiji u Srbiji

Danijel Server ne smatra da su američke investicije u Srbiji, konkretno ulaganja američke kompanije KKR u srpske kompanije i medije – pokušaj jačanja takozvane “meke moći” SAD i pariranje Rusiji u tom smislu.

- Sumnjam da KKR obraća više od minimalne pažnje na mišljenje američke vlade kada donosi odluke o investicijama. Američki ambasador je možda ohrabrio ta ulaganja, ali poenta je – KKR traži bolji povraćaj svojih investicija, posebno kada je reč o vladinim hartijama od vrednosti. Srpske akcije se, koliko razumem, malo više isplaćuju. Ne iznenadjuje što kompanija sa ogromnim portfolijem želi da diverzifikuje svoja ulganja, preuzme malo više rizika i kupi neke srpske akcije. To je dobro za Srbiju, dobro za SAD, ne bih to opisao kao meku moć, već kao normalno funkcionisanje kapitalizma - smatra on.


Američka izborna trka pažljivo se prati u Srbiji, a Danijel Server smatra da bi u slučaju da Hilari Klinton osvoji nominaciju a zatim i opšte izbore, njena pobeda za Balkan značila kontinuitet, treći mandat Obamine politike.

- Sa Hilari – dobijate stabilnost. Ne znam šta biste dobili sa Trampom, tačno je da je govorio protiv američkog bombardovanja Srbije, ali on svašta govori, danas jedno, sutra nešto sasvim suprotno, i nije ga briga za to da bude dosledan. Neki su mi u Srbiji rekli da bi sigurno poništio priznanje Kosova – prvo, ne znam da li je tako nešto ikad uradjeno, a drugo nema razloga da se veruje da bi to bio slučaj. Izbor Trampa bi poremetio ceo svet, uključujući i Balkan - tvrdi Server.

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2016. 11:17
Ko "opada" gledamo uživo. Server bi rekao: Morate da vjerujete meni a ne svojim očima i ušima. "Netje da može". Nikada USA i Britanski pljačkaši ne mogu da se bore u Srbiji sa Rusijom.
Utorak 24.05.2016. 12:57
Не тако давно историјски (1936. године) на Флориди су црнопутог младића пекли на лаганој ватри око 10 сати, при чему су суварке на ватру бацала дјеца. Да би се схватио сав ужас таквог масовног садизма, подсјетићу да су чак и на//цисти дозвољавали да се уништавају једне „ниже расе“ рукама других „нижих раса“, то јест настојали су, по могућности, да не прљају сопствене руке. Уосталом, обред линчовања у „најцивилизованијој земљи свијета“ забранио је предсједник Френклин Рузвелт 1942. године, тек пошто је у њемачким и јапанским средствима масовног информисања била испричана прича о линчовању једног тамнопутог момка кога су неколико сати, јавно и лагано, убијали помоћу летлампе. Све је то добро документовано, али о том се није говорило, јер су се демократије бориле са националистичким варварима.
Utorak 24.05.2016. 13:25
americkaideologia.......Бог конзервативних протестаната није благи Христос, онај који воли, то је сурови Бог Старог завјета – Јехова. Бог није слабић, он мора сурово да кажањава грешнике. Управо зато Англосаксонци имају симпатије за Јевреје, будући да они поштују једног истог Бога. Донекле због тога амерички конзервативци тако подржавају Израел. Доктрина искључивости и месијанства Сједињених Држава има принципијелно значење. Не може постати амерички предсједник онај који не потврђује своју вјерност тој доктрини. Када народи који припадају другим религијама и цивилизацијама траже да САД престану да инсистирају на својој искључивости, да напусте месијанство и лидерство, и политику наметања посебног свјетског поретка човјечанству, они траже немогуће. Без те мисије САД би се претвориле у ћебе од крпица (пачворк), које би се састојало од великог броја расних, етничких, религиозних и културних група које се међусобно надмећу. Од тога може почети неконтролисани процес хаоса и распада империје, која је читав свијет обавила својим базама и институцијама. Пријетња од те потенцијалне катастрофе делимично објашњава зашто човјечанство несвесно признаје ту социјално-политичку философију, социјално-економски модел који из ње проистиче и хијерархијску структуру свјетског поретка. На примјер, Шпанци, Нијемци и Французи су тешка срца пристали на вођство Англосаксонаца. А Руси не само да не желе да се боре за високо мјесто у хијерархији, они је у принципу одбацују и настављају да инсистирају на једнакости разних култура и цивилизација. То носи егзистенцијалну пријетњу самом постојању (опстанку) Англосакоснаца. Зато врше огроман притисак на Русију, провоцирајући тамо немире. Рсуки модел мора бити дискредитован, а за то Русију треба представити свијету као најкорумпиранију, најреакционарнију и најагресивнију државу....................................................................................................................... А какве улоге у америчком менталном животу су додијељене памети и срцу – разуму и емоцијама?.................................................................................................................. — Англосаксонска култура створена је на култу разума – хладног, логичког, методичког менталног процеса. Емоције имају тјелесно поријекло и показатељи су нашег животног почетка. Емоције су супротне разуму. Јаке немотивисане емоције руше мисаони процес, његову логику и покрећу инстиктивне реакције: бјежање, агресију или парализу, то јест програме дјеловања наводно уписане (унесене) еволуцијом у генетски код. Из тога слиједи да емоције треба, пожељно је, држати под јаком контролом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online