Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.05.2016.
09:46
alo.rs A

Vučić u problemu: Amerika i Rusija žele da nam kroje vladu

Najveće svetske sile, Rusija sa jedne i Amerika i EU sa druge strane, imaju značajne interese u Srbiji i bore se da našu zemlju okrenu u pravcu koji njima odgovara i zato nije tajna da imaju spisak želja u budućoj Vladi Srbije. Zbog toga je pred mandatarom Aleksandrom Vučićem težak zadatak da, osim toga što treba da napravi funkcionalnu Vladu koja je dobra za Srbiju, barem delimično uvaži i zadovolji apetite Vladimira Putina i Baraka Obame.

Reuters
PUTIN: Ostavi mi bucmastog Dačića, dajem ti da biraš ministra za evrointegracije. OBAMA: Može, biram Šešelja! Sutra biramo novog selektora umesto Muslina. Evo ruke!

- Uvek kada se formira Vlada Srbije kreću pritisci sa svih strana. Rusi hoće jedno, Amerikanci žele drugo, Nemci imaju svoje apetite, a sve više prisutna je i Turska. To je postala praksa - kaže za list "Alo!"dobro obavešteni izvor iz Vlade Srbije, koji je učestvovao u nekoliko formiranja kabineta.

Ambasade izabrale lidera DS!

Velike sile izabrale su novog lidera DS-a, a prema pisanju pojedinih medija, to nije Bojan Pajtić, ni Dragan Šutanovac, već Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin.

Kako nekad, tako i danas imamo situaciju da Rusija s jedne strane otvoreno agituje da na mestima kao što su rudarstvo, energetika, privreda, javno preduzeće "Srbijagas" i da bar na jednom potpredsedničkom mestu u Vladi Srbije bude čovek kome ona veruje, piše "Alo!".

Amerika, s druge strane, a s njenim interesima poklapaju se i oni iz Brisela, zainteresovana je da "ministra od poverenja" ima na vitalnim mestima kao što su finansije, evrointegracije i spoljna politika. Ipak, pozicija koja izaziva najviše pažnje Kremlja i Bele kuće je mesto ministra vojnog.

Rusi zbog sve veće ekspanzije NATO žele da imaju svog čoveka, kako bi eventualno Srbiju iskoristili kao štit, dok Zapad želi na mestu prvog čoveka odbrane Srbije da vidi osobu spremnu na saradnju sa Alijansom i koja neće "praviti probleme" ovom vojnom savezu. Kada se na sve to doda proklamovana vojna neutralnost Srbije, jasno je da će mesto ministra odbrane biti "vruć krompir" u rukama mandatara.

Politički analitičar Branko Radun kaže da je potpuno normalno da velike svetske sile imaju svoje interese u Srbiji.

- Normalno je da Vašington i Moskva žele da na pojedinim mestima vide svoje ljude kojima veruju i preko kojih će moći da ostvare uticaj. To ipak ne znači da oni biraju ministre - tvrdi Radun i dodaje da i na sastanak premijera Aleksandra Vučića sa ambasadorima zemalja Kvinte treba gledati u svetlu konsultacija o izboru nove Vlade.

- Politička je tradicija da se čuje reč ambasadora. Kada se sastavlja Vlada, mora se voditi računa da se na mesto recimo ministra energetike postavi čovek koji je rado viđen u Moskvi, a ne da to bude neko ko tu nije dobrodošao - kaže Radun i dodaje da je pred Aleksandrom Vučićem težak zadatak da zadovolji sve želje i da balansira između Moskve i Vašingtona.

Nemačka i Turska imaju svoje interese

- Osim interesa Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država, Srbija je sve više na udaru interesa Nemačke i Turske, koja je, svedoci smo, sve više zainteresovana da svoj uticaj na Balkanu pa i u Srbiji učvrsti. Ipak, treba biti više oprezan kada su apetiti Ankare u pitanju, jer Nemačka još uvek na spoljnom planu ne može toliko sama i bez saglasnosti Vašingtona da seluje - kaže Branko Radun.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.05.2016. 12:53
Аца издаиник има газде у Вашингтону и Бриселу и има да ради како му они нареде!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online