Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.06.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbija i dalje stanuje ovde

Funkcioneri Demokratske stranke Srbije zadovoljni su drugim mestom osvojenim na lokalnim izborima u Kosovskoj Mitrovici. U intervjuu za "Vesti" Marko Jakšić kaže da neće pristajati na nepricipijalne koalicije, a incidente koji su pratili izbore ocenjuje kao pokušaj Albanaca da smanje ingerencije Srbije.

Kako komentarišete drugo mesto DSS-a i uspeh SNS-a na ovim izborima?
- Preslikalo se ono što se dešava na nivou čitave Srbije. Reč je o tome da je SNS zapravo uzela glasove radikala koji su u prošlom sazivu skupštine Mitrovice imali devet odbornika, a sada nisu prešli cenzus.

Mi smo zadovoljni rezultatom. Bitno nam je da smo pobedili u samom gradu, Kosovskoj Mitrovici, a čekamo i da se ponove izbori na dva izborna mesta. Inače, prošli put smo bili u koaliciji sa Novom Srbijom, a sada smo na izbore izašli sami. Računam da će se ovakav rezulat preslikati na čitavu države.

Izbori su protekli u senci incidenata
- Svedoci smo da Albanci gase mobilnu telefoniju, da izdaju i traže svoje lične karte i pasoše, i da na sve načine pokušavaju da smanje ingerencije Srbije. Oni žele da nastave taj trend i zato su to i učinili. Međutim, Srbija je, raspisujući ove izbore, pokazala da je prisutna na Kosovu i Metohiji.

Nisam za gradonačelnika

 

Imate li kandidata za gradonačelnika Kosovske Mitrovice?
- Nismo o tome pričali. Znam samo da se toga ne bih prihvatio s obzirom na to da se bavim nekim drugim stvarima, koje su van lokalnog nivoa.

Da li će lokalni odbor DSS-a odlučivati s kim ćete praviti koaliciju, ili se o tome dogovara u centrali u Beogradu?
- Stranka nam je prepustila da sami odlučujemo. Mi nismo u vlasti ni na lokalnom, ni na republičkom nivou, tako da će o koalicijama biti reči nakon konačnih proglašanja rezultata.

Doduše, s pojedinim strankama nećemo sigurno praviti koaliciju - sa DS-om i SPS-om. Nećemo u neprincipijalne koalicije, makar ostali van vlasti.

Pregovori ispod žita

 

Veton Suroi ponovio je priču o pregovorima Beograda i Prištine, uz posredovanje međunarodne zajednice.
- Mislim da se vode ispod žita i to nije dobro. Ali, mi ne smemo da vodimo, naročito ne pregovore tehničkog tipa, jer to znači da se slažemo s Kosovom kao nezavisnom državom.

 

A upravo rezultati u Mitrovici pokazuju koliko je naša nacionalna struja i nacionalni orah i dalje jak.

U kampanji za lokalne izbore se pojavio i predsednik DSS-a Vojislav Koštunica. Otkud to?
- Na poslednjoj sednici Glavnog odbora stranke u Novom Sadu smo se dogovorili da se sledeća sednica održi na Kosovu, u Zvečanu. I tako je i bilo.

Ta sednica našeg Glavnog odbora je imala i političku poruku prema Briselu, Vašingtonu, Prištini i Moskvi da pitanje Kosova nije rešeno i da Kosovo nije posebna država.

Mislim da smo mi prva politička stranka, uzevši u obzir i vreme dok je Milošević bio na vlasti, koja je održala takvu sednicu na Kosovu. Tim povodom je Koštunica došao, a kad je već bio tu, skoknuo je i do Mitrovice.

Ubrzo je usledio i novi pravilnik Euleksa o dolasku srpskih funkcionara na Kosmet i nošenju oružja. Kao primer je navedeno da je Koštunica došao sa naoružanim telohraniteljima.
- Nije imao telohranitelje, osim ako mene ne računate jer sam bio sa njim. Pozadina te priče je dopis koji je Specijalna jedinica ANA - "Kobre" poslala Euleksu negodujući što dolazi Koštunica.

A Euleks je morao nekako da se opravda, pa su izmislili to i doneli odluku o ulasku i unošenju oružja. I to sve zbog toga što držanje sednice Glavnog odbora u Zvečanu poruka i Prištini i Vašingtonu da Kosovo nije nezavisna država. I oni su toga svesni.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online