Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 21.04.2016.
20:39
Informer A

Lazanski: Nikada nećemo u NATO

Miroslav Lazanski, novinar, vojni analitičar i poslanički kandidat na listi "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", kaže da naša zemlja ni slučajno ne treba da ulazi u NATO pakt, već da mora da nastavi sa "najpoštenijom i jednom mogućom politikom vojne neutralnosti".

A. Čukić
Niko nikada nije rekao da je za ulazak u EU uslov članstvo u NATO paktu

U intervjuu za Informer Lazanski naglašava da treba nastaviti dosadašnju spoljnu politiku i održati odlične odnose i sa Rusijom i sa Zapadom.

- Hoće li nas neko uceniti da promenimo ovu politiku, pa to pre svega zavisi od našeg stava. Pazite, niko od zapadnih lidera nikada nam nije javno prebacio dobre odnose sa Rusijom. Niti je iko od ozbiljnih zapadnih, ali i ruskih političara rekao da se moramo opredeliti. Možda to pominju neki briselski službenici, neki aparatčici treće kategorije u nekakvim diplomatskim kuloarima, ali niko ozbiljan i bitan o tome ne govori. Mi, dakle, možemo i moramo da nastavimo u ovom pravcu i budemo dobri i sa Zapadom i sa Istokom.

Koliko je ta "nesvrstana" pozicija realno i dugoročno održiva?

- A zašto nije?! Molim vas, to jeste jedina moguća isplativa pozicija i politika... Mi ne znamo do kada će EU imati sankcije prema Rusiji, ali to svakako ne može još predugo da traje. Trenutno 250.000 nemačkih radnika radi u Rusiji, a 6.000 nemačkih firmi tamo posluje. Rusi i Nemci uveliko dogovaraju gradnju gasovoda "Severni tok 2". Dakle, te sankcije su u velikom delu samo priča na papiru. I mi ne smemo nikako da padnemo u zamku i uvodimo sankcije Rusiji. Samo bismo mi bili na gubitku. I to ogromnom!

Jeste li se zbog te "nesvrstane" politike odlučili da budete na listi SNS?

- Da. Procenio sam da ja ovo najbolja opcija. Nema ko drugi šta da ponudi. Ne vidim nikakve druge programe.

Kažete da ste protiv ulaska Srbije u NATO...

- Ljudi, veliko je pitanje da li će NATO, kao relikt Hladnog rata, u ovom obliku dugoročno preživeti? Ipak, bez obzira na prošlost, moramo da imamo dobre odnose sa njima, jer NATO, na ovaj ili onaj način, ipak čuva Srbe na Kosovu.

Kako odgovarate na kritike oko potpisivanja sporazuma o prolasku NATO snaga?

- Smešno mi je kada vidim sve te koji galame... A namerno prećutkuju da je Milošević još 1995. posle Dejtona potpisao sporazum sa Amerikancima i omogućio im da preko Srbije, u okviru KFOR-a, idu u Bosnu. Ja sam bio u tom prvom konvoju 1995. i zajedno sa pedeset američkih vojnika prešao preko Srbije. Sad odjednom nastaje neko čuđenje i neka frka oko nečega što je potpisano pre 21 godinu?!

Ali da li je uopšte moguće ući u EU bez članstva u NATO?

- Stalno imamo tu vrstu spina, a nije istina da moramo biti članica NATO da bismo ušli u EU. Mi nismo zemlja Varšavskog pakta, za koje je važilo to pravilo da prvo uđu u NATO, pa tek onda u EU. Slovenija i Hrvatska su specifične jer su one same oduvek više naginjale Zapadu... Niko nam nikada nije rekao, ni iz NATO niti iz EU, da je uslov ulaska u EU članstvo u NATO. Pa Finska, Švedska, Austrija, Kipar, Malta i Irska su članice EU, a nisu ušle u NATO. Pritom, Finska ima odlične odnose sa Rusijom, kao i Kipar, koji nabavlja rusko naoružanje.

Ali EU se ipak bezbednosno oslanja na NATO...

- Vidimo kako se oslonila na NATO u vreme terorističkih napada u Parizu i Briselu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.04.2016. 20:50
Srbine,kad podjes na glasanje,seti se ko je stavio potpis izdaje na Briselski sporazum!!!!!
Četvrtak 21.04.2016. 21:25
I ovaj nostalgicar je vec odavno zaboravio kompas.Brblja i dalje kad mu sta padne na pamet i misli da samo on nesto zna.Sramota je danas prevelika slusati i citati nasta je spala Srbska politika.
Četvrtak 21.04.2016. 21:43
Lazanski, koga farbas jadnice!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online