Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.03.2016.
16:46
J. L. Petković - Vesti A

Okrugli sto "Vesti": Da li je Srbiji potreban NATO?

Većina građana Srbije je protiv članstva u NATO, a 17 godina nakon bombardovanja SRJ, istraživanja pokazuju da je sve više onih koji smatraju u Alijansi nije budućnost naše države.

N. Đurović
Okrugli sto "Vesti"

Ratifikovanje Sporazuma sa NATO u Skupštini Srbije izazvalo je razne reakcije. Namera nam je da pokušavamo da objasnimo kakav je to dokument, da li je on uvod u članstvo, da podsetimo na zvanično neutralan status Srbije i pitamo da li je moguće održati ga u današnjem svetu, kao i kakve bi bile posledice odustajanja od takvog statusa? 

* Kakav je to dokument ratifikovan u Skupštini Srbije, da li je on uvod u članstvo Srbije, i kakva je razlika između NATO partnerstva i članstva?

* Istraživanja, između ostalih i Beogradskog centra bezbedonosnu politiku, pokazuju da je sve više ljudi se protivi učlanjenju u NATO, dok je Rusija sve omiljenija, a vojna neutralnost najpoželjniji okvir bezbednosne politike. Kako na priližavanje Srbije i NATO gleda Rusija, a kako građani Srbije?  

* Crna Gora je takođe bombardovana. Pa ipak je to prva država u kojoj građani nisu referendumom odlučivali o ulasku u NATO. Da li je takav scenario moguć u Srbiji? 

* Koji su argumenti za, a koji protiv NATO? 

* Zvanično, Srbija ima neutralan status. Da li je on danas održiv i kakve su posledice odustajanja od takvog statusa? 

* Kakva je uloga NATO na Kosovu pre, a koja nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti? 

* Opasnost od islamskog terorizma se sve češće spominje kao glavni argument u prilog članstva u NATO, ali ima stručnjaka koji to snažno osporavaju. Da li NATO može da zaštiti Srbiju od toga?

Učesnici: Katarina Đokić, Ljubodrag Stojadinović, Igor Ivanović 
Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim temama koja interesuje Srbe iz dijaspore. Mišljenja naših sagovornika, njihove stavove, sugestije i predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 2. aprila kao i na portalu "Vesti-online".
 

N. Đurović

Ljubodrag Stojadinović
Ljubodrag Stojadinović rođen je 1947. godine u Nišu. U Beogradu je završio visoke vojne škole, a osnovne i poslediplomske studije u Makedoniji, gde je magistrirao je na Institutu za sociološka i političko pravna istraživanja u Skoplju. Magistar je sociologije masovnih komunikacija. Do 1995. godine bio je profesionalni vojnik u činu pukovnika. Pisao je za ugledne dnevne i nedeljne listove, između ostalih za NIN, Odbranu, Glas Javnosti, Politiku i Jež. Dobitnik je prestižnih novinarskih nagrada u Srbiji. Autor je 12 knjiga, među kojima su zbirke priča, četiri romana i tri publicističke knjige. Član je Udruženja književnika Srbije. Stalni je komentator lista Politika. Najvažnijom funkcijom smatra to što je Janin i Jovanin deda. Protivnik je svih postojećih političkih opcija u Srbiji. 

N. Đurović

Katarina Đokić
Katarina Đokić je diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a magistrirala iz političkih nauka na Univerzitetu u Frajburgu. Ona je članica istraživačkog tima Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku od marta 2012. godine. U 2013. godini je provela pet meseci na stručnom usavršavanju u nemačkom Bundestagu u okviru programa Međunarodna parlamentarna stipendija. Njene oblasti interesovanja su parlamentarni nadzor nad institucijama bezbednosti, izgradnja integriteta u sektoru odbrane, stavovi javnog mnjenja o bezbednosnim temama.

N. Đurović

Igor Ivanović
Igor Ivanović rođen je 1965. godine u Prokuplju. Diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Član je Udruženja književnika Srbije, član Predsedništva i političkog saveta Demokratske stranke Srbije. Publicista, pisao za više dnevnih i nedeljnih novina i portala. Preduzetnik je već 25 godina. Oženjen i otac dve kćerke. Pravoslavac.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2016. 18:28
Србији не, тешким будалама у Србији, из неког разлога и на жалост, да...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online