Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.03.2016.
05:13
Đ. Barović - Vesti A

Agresija ujedinila vojsku i narod

"U periodu agresije NATO-a na SRJ povezanost i jedinstvo vojske i naroda bili su izuzetno veliki. Bez tog jedinstva, ali i bez visokog nivoa profesionalne etike, ne bismo izdržali 78 dana u odbrani otadžbine. Rezultati koje smo postizavali davali su snagu svakoj jedinici, posebno onima na KiM, a tu neskromno mogu da ubrojim i obaranje f-117A."

General Miroslav Lazović, komandant jedinice koja je 1999. oborila američki bombarder

Ovako, 17 godina od početka NATO agresije razmišlja ratni komandant 250. raketne brigade PVO Vojske Jugoslavije, general Miroslav Lazović, koji je danas na čelu Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije.

Koliko je aviona i raketa NATO-a oboreno 1999. godine?
- Za 78 dana pogodili smo 62 aviona, od čega su dva oborena, sedam helikoptera, 249 krstarećih raketa i 27 bespilotnih letilica. Za ove rezultate imamo dokaze, a na bazi sopstvenog proučavanja smatram da je pogođenih aviona bilo više. Potvrdu ili demanti moje procene saznaćemo za dvedesetak godina, kada se otvore arhivi NATO-a.

Gde je danas srpska protivvazdušna odbrana, da li bi Vojska Srbije mogla da ponovi isto što i 1999?
- Danas jedinicama PVO komanduju ljudi koje sam nekada primao kao potporučnike. Ni tada ni danas nisam sumnjao u njihovu sposobnost i moralne kvalitete. Znanje i volja profesionalaca nisu ništa manje vredni nego 1999. godine, ali ono što nije na nivou potrebnog su raketna, radarska tehnika i lovačka avijacija.

Kada bi vas pitali šta je bolje kupiti, da li biste rekli
S-300, S-400 ili nešto treće?

- Pogrešno je mišljenje da bismo samo kupovinom raketnog sistema S kategorije rešili protivvazdušnu odbranu zemlje. Vizija sistema odbrane je važnija od oruđa. Nije dakle pitanje S-300 ili S-400, već jedinstvo sistema PVO po principu jedna teritorija, jedan komandant sa svim sofisticiranim elementima sistema PVO. Parcijalna podela nadležnosti sa nepopunjenim ljudskim kapacitetima i ograničenja tehnike ne mogu dati nikakve rezultate.

Delovi "nevidljivog" u muzeju

I dalje je misterija gde su završili delovi oborenog aviona f-117A - u Kini ili Rusiji?
- Nema misterije. Svaku sumnju možete otkloniti ukoliko uđete u Muzej vazduhoplovstva u Surčinu i u njegov depo. U tom muzeju možete da kupite deo "nevidljivog". Zar to sve ne govori?!

Da li je Srbija zaboravila ratnike koji su je branili 1999. godine?
- I da i ne. Očekivali smo da u ratničkom narodu ratnici uživaju poseban društveni ugled, pa i da imaju poneku privilegiju u odnosu na ostalo stanovništvo. Oni koji su na ratnom polju ostavili deo tela i trajno izgubili zdravlje trebalo bi da se u hijerarhiji poštovanja društvene zajednice nađu odmah do poginulih, onih čiji je doprinos nepristojno porediti sa bilo čim drugim.

To se ipak ne dešava?
- Borci iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990, uključujući i borce posle agresije NATO-a 1999. godine, nemaju nikakva posebna zakonska prava, izuzev da im se za to vreme u dvostrukom trajanju prizna u radni staž. Ostali učesnici oružanih akcija ne mogu ostvariti status borca jer taj status nije precizno definisan.

Restrikcija prava RVI

Većina udruženja smatra da je nacrt novog Zakona korak unazad?
- Neka zakonska prava predviđena su i za ratne veterane koji nisu ratni vojni invalidi, među kojima i prava na legitimaciju ratnog veterana. Ali, činjenica je i da su predviđene i neke restrikcije dosadašnjih prava ratnih vojnih invalida, čemu se odlučno suprotstavljamo. Imamo razumevanje za teškoće naše države i društva, ne tražimo veća prava za ratne vojne invalide od dosadašnjih, ali nećemo dozvoliti da se ona smanjuju, jer nema razloga za to.

A kada je reč o pravima ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca?
- Za razliku od ratnih veterana, može se reći da Srbija brine o ratnim vojnim invalidima i porodicama poginulih boraca. Njima je obezbeđen relativno dobar nivo zakonske zaštite.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2016. 08:27
"Nema pojima ovaj general". Drecun je u svojim izvešajima "obarao" 20 aviona i 50 bezpilotnih letilica DNEVNO .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online