Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 11.03.2016.
06:14
D. Dekić - Vesti A

Vlast strahuje od izručenja Šešelja

Lider radikala Vojislav Šešelj pojavio se juče ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu, iako mu je odloženo saslušanje povodom zahteva Haškog tribunala za njegovo izručenje radi izricanja prvostepene presude 31. marta u Hagu.

Preraslo u tradiciju: Vojislav Šešelj pred zgradom suda

On je u prisustvu grupe pristalica zapalio zastave Evropske unije i NATO-a. Na već tradicionalni korak paljenja se, kako je rekao, odlučio iz protesta, jer smatra da Srbija, posle potpisivanja sporazuma sa NATO-om više nije nezavisna država.

Šešelj je na konferenciji za novinare kao glavni razlog odlaganja njegovog saslušanja izneo to što srpska vlast nije uspela da drži postupak u tajnosti. Dodao je i da ne postoji razlog zbog kojeg bi postupak u vezi sa njegovim izručenjem imao karakter tajnosti.

- Čuli smo da je prepiska Vlade i Tribunala data na uvid javnosti, ali to nismo našli na internetu. Prošlog ponedeljka je Zoran Krasić predao zahtev da postupak bude javan i da se snima, ali odgovor nisam dobio - rekao je Šešelj i naglasio da će se sa zadovoljstvom opet pojaviti u sudu.

Lider SRS-a naveo je da je pravno nemoguće da ga Vlada Srbije izruči nekome ko je već kršio njegova osnovna prava. On ostaje pri stavu da neće dobrovoljno u Hag.

Da li će se Šešelj naći krajem meseca pred Međunarodnim sudom, ne zna ni ministar pravde Nikola Selaković.

- Šta će se dogoditi do 31. marta, niti mogu, niti znam da govorim. Slučaj je u rukama suda i videćemo kako će se dalje postupati - rekao je Selaković.

Palio i šahovnicu

Šešelj je u aprilu 2015. godine, uoči suđenja Nemanji Šaroviću koji je 2012. bio na protestu povodom oslobađanja Ramuša Haradinaja, spalio zastave SAD, EU, Kosova i NATO. U avgustu iste godine je u blizini Ambasade Hrvatske u Beogradu spalio i šahovnicu.

Srbija ima rok do 15. marta da se izjasni na koji će način izručiti Šešelja. Kako je rekao pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović, država treba da objasni ima li teškoća u izvršenju naloga. To, kako je kazao, može da se odnosi na zdravstveno stanje ili bilo koju drugu vrstu prepreke. Upitan da li će Šešelj biti izručen Hagu, premijer Aleksandar Vučić je odgovorio da "još čeka objašnjenje zašto Zdravko Tolimir nije pušten na slobodu". Na insistiranje novinara da kaže hoće li ili neće Šešelj biti isporučen, Vučić je kazao da je "upravo odgovorio", kao i da su za njega život Tolimira i odgovor na to pitanje najvažniji, i da čeka.

Nek me nose ili biju

- Kad dođu da me hapse, sešću na zemlju i mogu da me nose na svojim junačkim rukama do Aerodroma 'Nikola Tesla'. Ako hoće da me biju, podmetnuću leđa i reći im da biju, kad već neće da biju albanske teroriste na Kosovu - govorio je tada.
Na molbu da protumači izjavu premijera da neće biti hapšen nasilno, Šešelj je upitao "a kako se to hapsi osim nasilno".

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2016. 11:14
Господо, не заборавите да сам и ја некада палио НАТО заставе.
Petak 11.03.2016. 11:11
ово је мои најбољи друг и најбољи друг на вучића.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online