Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 13.01.2016.
19:30
J. L. Petković - Vesti A

Okrugli sto "Vesti": Može li nam biti bolje u 2016. godini?

Kao i u prethodnu, premijer Srbije Aleksandar Vučić ušao je i ovu godinu sa mnogo optimizma i sa još više obećanja o boljem životu građana i sigurnom (evropskom) kursu države.

A. Čukić
Okrugli sto "Vesti"

* Kakvi su temelji premijerovog optimizma; može li, ko i koliko dugo od toga da živi?

* Da li će Srbija i ove godine uspeti da balansira između Moskve, Brisela i Vašingtona, između (neprihvatljivih?) zahteva Prištine i (prihvatljivih?) zahteva Banjaluke?  

* Ima li ekonomskog oporavka u zemlji iz koje masovno odlaze mladi ljudi u potrazi za poslom a u njoj ostaju njihovi roditelji koji nisu sigurni da će ostvariti penzije?

* Kako verovati u bolju budućnost iz perspektive korumpirane i kriminalne sadašnjosti, uništenog pravosuđa, bolesnog zdravstva, obesmišljenog školstva...?   

* Možemo li sami i šta da uradimo?

Učesnici: Momčilo Trajković, Dušan Janjić, Marko Vidojković
Autor: Jelena L. Petković

Očekujemo da se naši sagovornci izjasne o ovim i brojnim drugim dilemama koje prate srpsku svakodnevicu. Njihova mišljenja, stavove, sugestije, predloge objavićemo u vikend izdanju "Vesti" od 16. januara, kao i na portalu "Vesti-online"

Tema narednog okruglog stola je - Kada će dijaspora dobiti svoje predstavnike u Skupštini Srbije?

A. Čukić


Momčilo Trajković 
Momčilo Trajković, rođen je 05.11.1950. godine u Čaglavici. Završio je Pravni fakultet u Prištini. Predsednik je Srpskog pokreta otpora od osnivanja 1997. godine, i jedan od osnivača Srpskog nacionalnog foruma. Bio je generalni direktor Agro kompanije Ratar u Lapljem Selu, član predsedništva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (1990-1992) i potpredsednik šahovskog saveza Srbije od 2005. godine. U više od četvrt decenije političke karijere, između ostalog obavljao je funkcije stručnog saradnika i savetnika pokrajinskog sekretara za rad autonomne pokrajine Kosova i Metohije (1978-1986), sekretara gradskog komiteta SK Prištine (1988 - 1990) i član Centralnog komiteta SK Srbije (1989 - 1990). Bio je potpredsednik Vlade Srbije (1990-1991), narodni poslanik u Skupštini Srbije u dva mandata (1991-1993) i (2001-2003). Bio je jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića (1987. do 1990.) i jedan od osnivača Socijalističe partije Srbije. Ušao je u sukob sa Miloševićem 1992. godine zbog njegove politike prema Kosovu, i tada se definitivno razišao sa njim. Trajković je bio i predsednik odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije u dva mandata. 
Jedan je od osnivača i člana predsedništva Demokratske opozicije Srbije - DOS. Bio je predsednik Saveznog Komiteta za Kosovo i Metohiju (2001.), a zajedno sa vladikom Artemijem tvorac je demokratske alternative Miloševićevoj politici na Kosovu i u Srbiji. Napisao je nekoliko publikacija vezano za Kosovo, a poslednja od njih je "Kosovo (ne)moguća misija", koja se bavi suštinskim problemima, i koju i danas citira, kao dokaz da su problemi na Kosovu ostali isti.

A. Čukić


Dušan Janjić 
Dušan Janjić, rođen je 28 marta 1950, u Vranju, Srbija. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu (1973), magistirao (1997) i doktorirao (1987), na istom fakultetu, na temu teorijskog određenja pojma na temu "Odnosi između nacije i države i definicija nacije". Specijalizovan je za sociologiju i istraživanja teorije nacionalizma, etničkih odnosa i zaštite manjina. Autor je preko 100 objavljenih publikacija (knjiga, članaka itd.) u zemlji i inostranstvu. Osnivač je Foruma za etničke odnose. Član brojnih strukovnih udruženja, a među ovima su Savez sociologa Srbije, Udruženja za političke nauke Srbije, Međunarodno udruženje za manjine i regionalne studije, Međunarodno društvo za studije Evropskih ideja (ISSEI), Međunarodna mreža Evrope i Balkana, Bolonja, Italija, Udruženje Nordičkih međunarodnih studija (NISA), Međunarodno udruženje za menadzment konflikta (IACM), Mreža etničkih studija (ESN). Osnivač i prvi koordinator Foruma za etničke odnose, osnivač i prvi generalni sektretar Evropskog pokreta u Srbiji, član Saveta etničkog Akorda - Projekat za etničke odnose (Princeton, USA), Helsinške društvene skupštine. Naučni savetnik u Institutu društvenih nauka od 1990. godine. Član SK Srbije (1968 - 1988), osnivač i potpresednik Socijaldemokratije (1997 - 1999), urednik brojnih stručnih časopisa i izdanja.

A. Čukić


Marko Vidojković 
Marko Vidojković rođen 1. oktobra 1975. u Beogradu je srpski pisac, novinar, urednik, muzičar,  kritičar društva i video bloger. Završio je Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Počeo je sa pisanjem 1998. godine, i mnoge njegove kratke priče bile su objavljene u časopisima Duga, Treći trg, Ekspres i Blic njuz, kao i u zbirkama priča "Projekat Bukovski" i "Podgoričke priče". Svoj prvi roman izdao je 2001. godine "Ples sitnih demona" u kome opisuje odrastanje šesnaestogodišnjeg pankera. Objavio je i romane  "Đavo je moj drug", "Pikavci na plaži", "Kandže", "Sve crvenkape su iste", "Hoću da mi se nešto lepo desi odmah", "Kandže 2: Diler i smrt" i "Urednik", kao i zbirke priča "Bog ti pomogo" i "Pirče s dijagnozom". Za roman "Sve crvenkape su iste" dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu objavljenu u 2006, a "Kandže" su osvojile nagrade "Kočićevo pero" i "Zlatni bestseler". Romani "Kandže" i "Sve crvenkape su iste" prodati su svaki u po više od 20.000 primeraka. Prevođen je na nemački, engleski, bugarski, slovenački, makedonski i poljski, a objavljivan je i u Hrvatskoj. S Miljenokm Jergovićem je 2010. bio protagonista dugometražnog dokumentarnog filma "Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest", a iste godine je njegov prvi roman "Ples sitnih demona" bio adaptiran u pozorišnu predstavu, koja je s velikim uspehom igrana u beogradskom Dadovu. Vidojković je ovu knjigu podelio čitaocima kao besplatan pdf na svojoj zvanićnoj fejsbuk stranici. Bio je urednik u magazinima Maxim i Playboy. Osim pisanjem danas bavi i novinarskim poslom. Autor je emisije "390 stepeni" koja se emituje na Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banja Luke. 
 

POVEZANE VESTI

Sreda 13.01.2016. 19:47
Може ли нам бити боље у 2016.год. ??? Може под условима : Да престанемо увозити пољопривредне производе,да не увозимо месо,млеко.Да мање увозимо индустријску робу.Да не узимамо кредите.Да не зависимо од ММФ .Да више учимо Школу а мање у Спортске кладионице и кафићи.РАД побеђује три велика зла : Досаду,мане и потребе .Рад,рад и само рад.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online