Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 11.01.2016.
13:14
Tanjug A

Vučić: Nećemo biti laka meta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je, posle razgovora sa zamenikom ruskog premijera Dmitrijem Rogozinom, da Srbija neće nikome biti laka meta i da zato radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta. Vučić je od Rogozina na poklon dobio maketu sistema S-300.

Tanjug
Premijer Srbije tvrdi da Srbija neće nikoga da napada

On je, nakon razgovora sa zamenikom premijera ruske vlade Dimitrijem Rogozinom, rekao da je tema bila i vojno-tehnička saradnja, naglasivši da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega jača sopstvene kapacitete.

Srbija razvija svoje oružje

Vučić je dodao da 

načelnik Generalštaba Ljubiša Diković nije govorio neistine jer Srbija razvija svoje oružje. 
- Onima, koji ne vole toliko svoju zemlju da bi voleli da uvek bude najzaostalija i nesposobna, poručujem da su autoprojekcijom, polazeći od sebe i onih koje su podržavali, došli do zaključka da nemamo mogućnosti. Videćete uskoro neke od tih sistema uključene u Vojsku Srbije", rekao je premijer. 
Srbija najviše ulaže u sopstvenu proizvodnju i nastaviće to da radi, dodao je i najavio da će uskoro početi serijska proizvodnja "nora" i "lazara" i da će MUP dobiti 20 borbenih oklopnih vozila, a vojska četiri. 
- Imaćemo od municije gotovo sve na raspolaganju od 55 do 155 milimetara, sve ono što nismo imali. Sve ćemo da proizvodimo u Srbiji i za to su sredstva obezbeđena - rekao je Vučić dodajući da postoje sredstva koja Srbija ne proizvodi, a koje proizvodi Ruska Federacija, te da je i o tome razgovarano sa prijateljima iz Rusije. 

- Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša voijska. Ne ide novac iz budžeta, već od naših državnih kompanija - objasnio je Vučić, poručivši "neznalicama" da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju". 

Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer. Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima. 

- Nikada nikoga neće Srbija napasati, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa - istakao je Vučić. 
 

Tanjug
Rogozin sa maketom S-300

On je istakao da zemlje u regionu imaju obaveze, po pitanju naoružanja, kako po Dejtonskom sporazumu, tako i drugim ugovorima, što drugi ne poštuju i tvrde da je Srbija nervozna. 

- Ja nisam nervozan nego zabrinut. Balističke rakete i lansirane rampe koje su planirane da se nabave u Hrvatskoj imaju domet od 300 i 350 kilometara. Možete iz Zagreba ili bilo kod drugog mesta da gađate bilo koje mesto u centralnoj Srbiji - rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara nakon susreta sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom. 

Istakavši da su sve zemlje u okruženju članice NATO, a samo Srbija vojno neutralna, Vučić je primetio da ne vidi potrebu za nabavkom ofanzivnog oružja. 

- Mi smo vojno neutralni, ne idemo ni u jedan vojni savez, čuvamo ljumoborno svoju slobodu. Ne treba da govore da je naša pretnja što ćemo da zaštitimo svoju zemlju, jer je to naša ustavna obaveza, a ne pretnja. Za koga se to neko sprema, to treba da kaže, jer se oružje ne uzima sigurno za muzeje - naveo je Vučić. 

Ponovio je da je molio SAD i hrvatske prijatelje da se ne naoružavaju, zato što u Srbiji smatramo da su mir i stabilnost nešto što je najpotrebnije za ceo region. 

- Srbija neće biti žrtva bilo čije agresije i laka meta. Kao što je govorio pokojni Broz - živimo kao da će sto godina biti mira, ali pripremamo se kao da će nas neko napasti sutra - rekao je Vučić. 

Rusi dali najbolju ponudu

Konstatovao je, međutim, da Srbija nema novca da plati najveću cenu i da može za male količine određenog oružja da obezbedi novac. 

"Ruska strana je bila koretna i konkretna time što je ponudila bolje uslove nego za bilo koga drugog. Pred nama su meseci i godine razgvora o tome", dodao je on. 

Upitan za ruski sistem protivvazdušne odbrane S 300, Vučić je kazao da je on preskup za nas, ali da je ruska strana izrazila želju da pomogne kroz određene aranžmane. 

Vučić je, inače, ovom prilikom od Rogozina dobio na poklon upravo maketu sistema S 300. 

Ponovio je da je Srbija za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima, da nikada nikoga neće napasti, ali da mora da štiti svoju teritoriju i građane. 

"Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa. Zzelimo samo da budemo svoji na svome i da nas niko ne dira", istakao je Vučić zahvalivši Ruskoj Federaciji zato što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.01.2016. 13:35
Srbija neće nikog napasti već će čekati da je napadnu.To je donekle u redu s neprijateljima koje ne znaš,ali s oprobanim-treba razmisliti.
Ponedeljak 11.01.2016. 14:55
Ovaj prosipta/rski placenik opet stavlja Srbe i Srbiju u polozaj u kome smo uvek bili ranjivi! Iz neutralnog polozaja prema zapadu smo uvek najvise stradali! Jer ako krene rat nema neutralnog, oni napadaju one i koji im se ne suprostavljaju bez da pitaju! Pogotovo njihovi sateliti ovde! Demagog iz neutralnog polozaja karikira situaciju i priziva rat ovde, po naredjenju! Ispada da mi zelimo rat a ne oni koji se naoruzavaju!
Ponedeljak 11.01.2016. 16:20
Rusoi blesavi,sto pomazu Srbiji,Srbija nije zasluzila,da joj Rusija okrene glavu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online