Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2015.
07:45
D. Dekić - Vesti A

Tomo, ne legalizuj kriminal!

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović pozvao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne potpiše tek usvojeni Zakon o legalizaciji koji je, kako kaže, koruptivan i tajkunski.

Medija Centar Beograd
Dramatičan apel čelnika Čajetine predsedniku Srbije

Nova obmana naroda


Janko Veselinović objašnjava da ovaj pre tri dana u parlamentu usvojen Zakon o legalizaciji ne znači da će objekat dobiti građevinsku i upotrebnu dozvolu.
- Zakon je predizborna prevara naprednjaka jer se objekti ne legalizuju, već se nad njima samo upisuje pravo svojine, da bi država naplaćivala porez - kaže Veselinović i dodaje da u stvari to nije ništa novo u odnosu na zakon iz vremena bivšeg ministra Velimira Ilića.

Ukazujući da su u njemu i prsti ministarke građevine Zorane Mihajlović i gradonačelnika Beograda Siniše Malog, Stamatović ističe da zakon legalizuje kriminal pojedinaca bliskih vladajućim naprednjacima i u povlašćen položaj stavlja one koji nisu platili naknade za infrastrukturu u odnosu na ostale koji su te obaveze izmirili po zakonu.

- Cilj nije pomoć vlasnicima porodičnih kuća jer su oni i prema sadašnjem zakonu taj posao mogli da završe po simboličnim naknadama, već namera da se legalizuju nelegalni objekti i pojedinci budu privilegovani u pribavljanju državne imovine - istakao je Stamatović.

On je podsetio i da se nadležnim ministarstvima više puta obraćao zbog nelegalne gradnje sumnjivih investitora na Zlatiboru.

- Na primeru Zlatibor turista vidi se koliko će biti oštećena država i opština Čajetina jer će biti legalizovana pljačka države kroz otimanje neplaćenom infrastrukturom u iznosu većem od šest miliona evra. Vlasnici Poljoprivrednog kombinata Zlatibor bespravno su izgradili više objekata na državnoj imovini, a ni dinar nisu uplatili u budžetsku kasu, ali džo nije za čuđenje kad su imali dobre saradnike u zloupotrebama. U privatizaciji Zlatibor turista bio je to Siniša Mali, a glavni akter sa sadašnjim vlasnicima PK niko drugi do Zorana Mihajlović - kazao je Stamatović kako će se sada "ova pljačka i otimačina ozakoniti".

Zakon bio je i predmet oštre parlamentarne polemike, a opozicija ga je nazvala "ozakonjenjem bezakonja", tvrdeći da je reč o jeftinom političkom triku jer će istu taksu plaćati i bogati koji su nelegalno gradili na ekskluzivnim lokacijama, i oni na periferiji gradova i u selima.

Poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović, aludirajući na savske vikendice sinova šefa države Tomislava Nikolića, kaže da će dobro proći neki sinovi, braća i kumovi širom Srbije, oni koji su gradili na Zlatiboru i pored Save i drugih reka.

- Puno je takvih koji su nelegalno radili, a sada će svi čiji se objekti vide na satelitskom snimku biti legalizovani, čak i oni izgrađeni posle prethodnog Zakona o legalizaciji. Na delu jeste pljačka jer će i tajkuni plaćati legalizaciju po smešnim cenama - kaže Veselinović za "Vesti".

Crna slova za potpisnika


Opština Čajetina je upozorila predsednika Srbije "da će svako ko na bilo koji način bude doprineo da ovaj zakon stupi na snagu u ovakvom obliku biti upisan crnim slovima".
"Obratićemo se i Savetu za borbu protiv korupcije, Ustavnom sudu, stručnoj javnosti i svim drugim institucijama koje štite pravo i pravdu zemlje", navedeno je u saopštenju opštine.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online