Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.11.2015.
10:36
Tanjug A

"Arap nema prednosti nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom!"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prvi zadatak svih, posle Pariza, ali i Bejruta, da se zaustavi mržnja i poručio da čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i osigura normalan i bezbedan život svih ljudi, kako onih u Parizu, tako i onih u Siriji.

Tanjug
O Arapu i ne-Arapu

Vučić je, u autorskom tekstu u listu "Alo", citirajući reči proroka Muhameda, istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

Sve religije u Parizu su bile žrtve terora

 - Nikakva podela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arap nema prednosti nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom! Belac nije bolji od crnca niti crnac od belca. Jedino što je važno je bogobojaznost i lični kvalitet. Boja i verovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bića su potomci Adema i Adem je, zaista, predak svih njih - citirao je Vučić reči proroka Muhameda izgovorene mnogo pre 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima čoveka i građanina, koja je proklamovala, suštinski, isto - da se "ljudi rađaju i žive slobodno i jednaki u pravima".

Prema rečima srpskog premijera, i te prorokove reči su dokaz da se, pre tri dana, u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrednosti nastale u Francuskoj revoluciji, nego, upravo suprotno, da su tog petka sve religije i sve vrednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobođenog svake vere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

- I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saučešća žrtvama, Francuskoj i celom svetu, treba danas reći - rekao je Vučić.

Ko širi mržnju, na krvavom je putu

On je dodao da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posetioce koncerta u dvorani Bataklan.

 - Zaustaviti mržnju, to je prvi zadatak, svih nas, posle Pariza, ali i Bejruta. Istovremeno, čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

- Za nas su izbeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbedno i mirno prođu kroz našu zemlju - naveo je premijer. - Zato što mi znamo šta je mržnja i kakve posledice ostavlja. Zato što smo iskusili i platili i sopstvenu i tuđu bezumnost. I zato što ne želimo da nam se to, ikada više, ponovi - podvukao je on

Isti ideali božanskog i prirodnog prava

Vučić je u autorskom tekstu dodao i: "Hoćemo da živimo u normalnoj, pristojnoj i stabilnoj zemlji. Hoćemo da se razumemo i radimo sa susedima, Bošnjacima i muslimanima, i svima ostalima. Da radimo, rastemo, da se ničega ne plašimo i da omogućimo da se nas niko nikada više ne plaši. To je, na kraju, ideal svih religija. I Biblija i Kuran cene život i cene rad u istoj meri kao i sve deklaracije o ljudskim pravima, jednakosti, slobodi i nezavisnosti, nastale krajem 18. veka, u vreme stvaranja novog poretka".

Jedina razlika je u tome, dodao je, što su sloboda i jednakost, pravo na život i rad, u jednom slučaju, deo božanskog, a u drugom - prirodnog prava.

- Mi poštujemo oba. I sve što smo u poslednje, skoro dve godine, radili, bilo je na tom tragu. Sloboda, jednakost, život i rad. Nažalost, neki put nisam siguran da nas je Srbija dobro razumela. I, neki put, izgleda mi da ovde nikakav dobitak ne može da zadovolji bilo koga, nikakav napredak, korak napred, rezultat - primećuje Vučić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.11.2015. 13:24
Слава великом пророку Вучићу. Ко прими Вучића у своје срце имаће повећање пензије од 1,25% и биће му боље за 2 године... Амииииин. Вучићизам је једини пут спасења човековог. Амиииин.
Ponedeljak 16.11.2015. 12:56
Ma je/bo te pedofil muhamed! Eno ceka te u "raju" da odradite jednu turu!
Ponedeljak 16.11.2015. 16:40
Ви уопште не разумете величину речи које је изговорио највећи међу нама.....он је увео нову поделу хомосапиенса. На Арапе и на не-Арапе! Вероватно фасциниран овим првим. Време ће тек показати колико је видовит био наш највољенији вођа и колио су његове речи биле велике!!! Какви Грчки филозофи и математичари, какав Чарлс Дарвин - цивилизација и наука почињу са Ацом пицоустим!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online