Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.11.2015.
18:32 >> 20:25h
Tanjug A

Vučić: Bili smo mnogo dobri, Evropa računa na nas

Evropska komisija uvažila je u Izveštaju o napretku ogromne rezultate Srbije u 33 od ukupno 34 poglavlja, izjavio je u utorak uveče premijer Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da je to pokazatelj da Evropa računa na Srbiju.

Tanjug
Zadovoljan, zadovoljan, ali ne potpuno

Vučić je rekao da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka Evropskoj uniji, te da smatra da je, iako je reč o novoj metodologiji i analiziranju rezultata, u najvećem delu objektivno prikazano ono što je Srbija napravila.

Pozitivno: 

- Reforma javne uprave
- Politika budžetskog deficita
- Politika javnih nabavki
- Finansijska kontrola
- Borba protiv terorizma i droge
- Konstruktivan pristup migrantskoj krizi
- Normalizacija odnosa Beograda i Prištine

On je posebno istakao da je zahvalan Evropskoj komisiji na pozitivnim ocenama bez ranije uobičajenog "ali", iako je svestan da će mnogi da se fokusiraju upravo na ona tri odsto izveštaja sa primedbama, a ne na onih 97 procenata pozitivno ocenjenih.

- Ako pogledate rezultate i ocene za zemlje u regionu, Srbija ima čime da se pohvali, možda nešto više od ostalih - rekao je Vučić.

On je rekao da je EK u ključnim sferama društva, posebno u ekonomiji, našla brojne dobre rezultate i veliki napredak, kao i da su uvaženi ogromni napori koje je Srbija uložila da se sačuva stabinost i dobri odnosi u regionu.

Pohvaljene su, rekao je, naše aktivnosti u vezi sa migrantskom krizom. - Po poglavljima, u 33 od 34 analizirana poglavlja Srbija je ostvarila narpedak. U jednom delu je ocenjen kao izvestan, a u jednom kao dobar napredak - rekao je Vučić i dodao da samo u okviru jednog poglavlja rečeno da nije bilo ni napretka ni nazadovanja.

To pozitivno govori o našoj zemlji, ali ostaje mnogo toga da radimo u budućnosti, rekao je Vučić.

Zahvalnost Hanu, Devenportu, Evropskoj komisiji

Reuters
Stigle značajne pohvale

Prema njegovim rečima, nismo saglasni sa svim primedbama, ali je ključno da je konstatovan napredak u skoro svim oblastima. - Zahvalan sam Komisiji, komesaru Hanu, Devenportu, svima koji su rekli da je Srbija sigrno i nedvosmisleno na evropskom putu i na putu reformi - rekao je premijer.

Siguran sam da možemo ne samo da budemo zadovoljni, nego da građani Srbije posle dva današnja izveštaja, MMF-a i Evropske kmisije, možemo da budemo ponosni na sebe i svoju zemlju, rekao je Vučić.

- Znam da mi nikad nismo srećni i zadovoljni, ali složićete se da ako MMF i EU daju dobre ocene svi dobro razumeju da je Srbija na sigurnom i dobrom putu. Na vrlo dobrom putu i da će pokušati da taj put napravi još boljim da bi bio brži za bolji životni standard što pre i verujem da uz veliku energiju i očuvanje regionalne stabilnosti to i možemo da ostvarimo - poručio je Vučić.

Sve to, kako je naveo, pozivitno govori o našoj zemlji, ali sve to je obaveza da radimo mnogo i dalje, za šta se, dodao je, temeljno pripremamo. - Moramo da se ponašamo ozbiljno i odgovorno ali i način na koji se analiziraju rad vlade i određene pojave, pokazuju da i Evropa ozbiljno računa na Srbiju - poručio je Vučić.

Za nas je, kako je rekao, od ključnog značaja da su najvažnije reforme dobro prihvaćene, mada u pavosuđu, recimo, nismo ni mi zadovoljni, odnosno tzadovoljni smo manje nego oni u Briselu, jer želimo da borba protiv korupcije i kriminala mora da bude vođena ali i da dobije epilog u redovnoj proceduri, jer zakasnela pravda nije pravda.

- Ono što nas čeka na tom putu ne tiče se samo pravne države, već pre svega ekonomskog oporavka i napretka, jer, recimo japanske firme neće da dođu u Srbiju dok ne otvorimo poglavlja 23 i 24, kad im bude jasno da ovde funkcioniše pravna država - naveo je Vučić.

Zamerke:

- Sloboda izražavanja (pretnje i nasilje nad novinarima, retke presude, curenje informacija iz istrage, pristup informacijama od javnog značaja...)
- Pravosuđe (politička zavisnost, ministri komentarišu sudske postupke, nema prezumcije nevinosti, sudije bira skupština...)
- Korupcija (raširena korupcija, potrebno doneti novi Zakon o Agenciji...)
- Saradnja sa nezavisnim telima (poštovati preporuka Ombudsmana i rešenja Poverenika)
- Nije donet Zakon o finansiranju AP Vojvodine
- Neregularnosti i nasilje na lokalnim izborima bez epiloga.

Ponovio je da je Srbija na sigurnom i dobrom i jasnom putu ka EU u ispunjavanju merila i kriterijuma evropskih vrednosti i to je danas rečeno i u Briselu i Beogradu, da je izveštaj takav kao da ga je on pisao, te da je jasno šta smo uradili ali i šta je pred nama.

"Sve to znamo, ali se nekada pravimo blesavi i hteli bismo bez problema i prečicom da obavimo nešto što nije moguće - primetio je Vučić i dodao da očekuje da poglavlja 32 i 35 budu otvorena do kraja godine, a početkom 2016. poglavlja 23 i 24, te da se nada da poglavlje 32 o finansijskoj kontroli možemo vrlo brzo i da zatvorimo.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online